Livrările de produse şi servicii industriale, peste 220 miliarde lei în 2007

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 4 noiembrie 2008

Livrările de produse şi servicii industriale au înregistrat o valoare de circa 220 miliarde lei, în 2007, menţinându-se în termeni reali la nivelul anului 2006, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Livrările de produse şi servicii industriale pe piaţa internă au crescut anul trecut cu patru la sută, faţă de 2006, în timp ce livrările pe piaţa externă au scăzut cu 5,9 la sută, în acelaşi interval de timp.

Potrivit INS, creşterea livrărilor pe piaţa internă a fost sus­ţinută atât de energia electrică şi termică, gaze şi apă (plus 10,9 la sută) cât şi de industria prelucrătoare (plus 4,5 la sută), industria extractivă înregistrând o scădere cu 14,8 la sută.

Livrările pe piaţa externă au înregistrat scăderi în toate cele trei sectoare industriale, energia electrică şi termică, gaze şi apă (minus 46,8 la sută), indus­tria extractivă (minus 38,8 la sută) şi industria prelucrătoare (minus 5,2 la sută).

În industria prelucrătoare, cea mai mare creştere pe total (piaţa internă şi piaţa externă) în 2007 a valorii livrărilor de produse şi servicii, faţă de anul anterior, s-a înregistrat la fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (plus 25,6 la sută), urmată de fabricarea altor produse din minerale nemetalice (plus 24,7 la sută) şi de industria mijloacelor de transport (plus 12,7 la sută), industria de echipamente electrice şi optice (plus 7,9 la sută) şi fabricarea lemnului si a produselor din lemn (plus 7,6 la sută).

Activitatea cu cea mai puternică orientare spre export din cadrul industriei prelucrătoare a fost industria textilă şi a produselor textile, iar activitatea preponderent orientată spre piaţa internă a fost indus­tria alimentară, a băuturilor şi a tutunului.

Astfel, industria textilă şi a produselor textile a livrat pe piaţa externă 78,3 la sută din produse, industria pielăriei şi a produselor din piele (78,0 la sută), industria de echipamente electrice şi optice (73,5 la sută) şi industria mijloacelor de transport (62,6 la sută).

Cea mai puternică orientare spre piaţa internă s-a înregis­trat în industria alimentară, a băuturilor şi a tutunului (95,2 la sută) urmată de fabricarea altor produse din minerale nemetalice (88,9 la sută), fabricarea celulozei, hârtiei şi a produselor din hârtie, editarea şi tipărirea publicaţiilor (87 la sută) şi fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (68,4 la sută).

Atât activităţile din industria extractivă cât şi din energia electrică şi termică, gaze şi apă sunt orientate aproape în întregime spre piaţa internă (100 la sută în industria extractivă de produse energetice şi 93,6 la sută în industria extractivă de produse neenergetice), respectiv 99,3 la sută în energia electrică şi termică, gaze şi apă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb