LOVITURĂ GREA PENTRU PREZIDENŢIABILUL VIORICA DĂNCILĂ Plumb, respinsă definitiv de comisia juridică a Parlamentului European

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 1 octombrie 2019

Plumb, respinsă definitiv de comisia juridică a Parlamentului European

Comisia juridică a Parlamentului European a bătut, ieri, în cuie, ceea ce de fapt votase joi, 26 septembrie: Rovana Plumb nu poate fi comisar european din cauza riscului crescut de conflict de interese. Cu 13 voturi împotrivă şi doar 7 voturi pentru, propunerea guvernului Dăncilă pentru funcţia de comisar european al transporturilor a fost respinsă de comisia JURI, înainte să fie audiată în comisia TRANS.

Jaume Duch Guillot, purtător de cuvânt al Parlamentului European, a scris pe Twitter că, după decizia Comisiei juridice, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, îi va cere noului preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să-l informeze care sunt viitorii paşi pe care îi va face. Practic, decizia de ieri este o reconfirmare a celei de joia trecută, când Comisia juridică motiva că există îndoieli serioase că Rovana Plumb şi-ar putea exercita funcţia de comisar european pentru transporturi.

Decizia comisiei JURI s-ar putea răsfrânge asupra rezultatului turului întâi al alegerilor prezidenţiale, deoarece o pune într-un con de umbră pe Viorica Dăncilă, care a declarat zilele trecute că o susţine necondiţionat pe Rovana Plumb pentru funcţia de comisar european. Practic, respingerea lui Plumb arată capacitatea de evaluare pe care o are premierul cu privire la persoanele cu care alege să lucreze sau pe care le susţine pentru ocuparea funcţiilor publice la nivel naţional şi european.

Eurodeputatul PSD Rovana Plumb a declarat că decizia comisiei este "profund incorectă şi eminamente politică" şi precizează că le va prezenta situaţia preşedintelui Parlamentului European şi preşedintei desemnate a Comisiei Europene. Ea acuză Comisia JURI că nu a avut interesul să clarifice situaţia, ci să blocheze candidatura României. Plumb susţine că decizia comisiei JURI a fost influenţată de atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis, de opoziţia manifestată la candidatura sa de Dacian Cioloş, preşedintele grupului politic Renew Europe (din care face parte şi Lucy Nethsingha, preşedintele comisiei JURI) şi de europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan.

În urma votului de ieri, autorităţile de la Bucureşti trebuie să nominalizeze urgent o altă persoană care să fie audiată de membrii comisiei TRANS, deoarece votul în Parlamentul European pentru întreaga Comisie Europeană este programat în 23 octombrie.

De altfel, înainte de votul comisiei JURI, preşedintele Klaus Iohannis a convocat-o oficial pe Viorica Dăncilă la consultări, în vederea nominalizării altei persoane pentru funcţia de comisar european al transporturilor.

În convocarea trimisă de preşedinte premierului se arată: "În temeiul dispoziţiilor art. 80 şi ale art. 86 din Constituţie vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcţia de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă şi de importanţă deosebită pentru statul român".

Reprezentanţii opoziţiei au solicitat şi ei o largă consultare cu privire la viitoarea nominalizare.

Dacian Cioloş, unul dintre cei doi lideri ai Alianţei USR PLUS, preşedinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European, a declarat că guvernul PSD nu mai are legitimitatea necesară să propună comisarul din partea României şi îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să se implice în acest caz pentru a scoate ţara din acest impas. Cioloş a precizat: "Recomandarea comisiei juridice a Parlamentului European a fost de la început clară: candidata Guvernului României nu îndeplineşte condiţiile minime necesare de integritate pentru a ocupa această responsabilitate. Nicio tranzacţie reală sau fictivă pe care o anunţă doamna Plumb în ultimul ceas nu mai convinge pe nimeni. (...) În loc să discutăm despre cum vede un candidat din România viitorul infrastructurii de transport europene şi care va fi locul României în acest angrenaj, dis­cutăm despre împrumuturile şi apartamentele doamnei Plumb. Recomandarea mea este ca doamna Dăncilă să-şi recunoască greşeala şi să nu mai insiste. A ignorat până acum toate semnalele oficiale şi neoficiale care au arătat, încă de la început, că suspiciunile asupra candidatei României atârnă greu în decizie. Acest refuz putea fi anticipat de acum câteva săptămâni şi doar cineva fără repere politice europene putea să creadă că insistenţa va schimba ceva".

La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat: "Tentativa candidatului PSD la funcţia de comisar european, Rovana Plumb, de a acoperi o situaţie de conflict de interese prin stingerea unui împrumut luat de la o persoană fizică cu două apartamente la schimb, este un gest scandalos care aruncă asupra României anatema unor politicieni obişnuiţi cu camăta pentru funcţii publice".

El a spus că premierul Viorica Dăncilă trebuie să retragă nominalizarea Rovanei Plumb, care a făcut deja prea mult rău României la nivel european, şi să facă o nouă nominalizare pentru funcţia de comisar european, cu acordul preşedintelui Klaus Iohannis şi cu respectarea condiţiilor legale de audiere a candidatului propus în Parlamentul României.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că premierul trebuie să renunţe la candidatura Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european şi să se abţină de la orice altă nominalizare până când se votează moţiunea de cenzură, care va fi depusă de opoziţie.

Comisia JURI i-a declarat drept candidaţi nepotriviţi pentru funcţia de comisari europeni pe Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi. Votul în cazul Rovanei Plumb a fost de 13 pentru respingere şi 7 împotrivă, iar în cazul candidatului ungar de 12 la 9.

Amintim că, înainte de şedinţa comisiei, Rovana Plumb a trimis o scrisoare referitoare la faptul că a returnat unul dintre cele două împrumuturi care stăteau la baza conflictului de interese. Plumb a menţionat că pentru împrumutul de 800.000 de lei a predat creditorului două apartamente şi a susţinut că, până pe 23 octombrie, urma să stingă şi împrumutul de 800.000 de euro luat de la bancă.

Cei mai muţi membri ai comisiei au fost nemulţumiţi că a trebuit să voteze din nou cu privire la Plumb şi Trocsany. Deputatul european din partea grupului Stânga Nordică, Manon Aubry, consideră că nu ar mai fi fost nevoie de un al doilea vot, deoarece votul din 26 septembrie a fost unul clar, fără echivoc.

Imediat după ce a ieşit din sala de şedinţă, Manon Aubry a declarat: "Sunt surprinsă că scrisoarea Rovanei Plumb a ajuns înainte la jurnalişti şi nu la comisia JURI, ca şi cum jurnaliştii ar fi urmat să ia decizia în cazul domniei sale. Scrisoarea respectivă nu rezolvă problemele constatate de noi, ci le agravează, deoarece nu arată cum va restitui împrumutul bancar de 800.000 de euro, care este o sumă considerabilă împrumutată unei persoane fizice de către o bancă. Apoi, de unde ştim că lucrurile stau exact cum arată în scrisoare doamna Rovana Plumb? S-ar putea ca apartamentele respective să constituie un cadou pentru persoana care a oferit împrumutul".

Suspiciunile ridicate de Manon Aubry nu sunt lipsite de temei, dacă analizăm declaraţia de avere depusă de Rovana Plumb la Parlamentul României, în 25 iunie 2019. Conform acesteia, Rovana Plumb avea doar o cotă parte de 5/8 dintr-unul din cele două apartamente ale familiei.

Astfel, în document este trecut un apartament de 50 mp situat în Sectorul 2 al Capitalei şi dobândit în 1982 prin vânzare-cumpărare de soţul acesteia, Dan Plumb. În dreptul cotei părţi deţinută de Rovana Plumb este trecut zero.

Al doilea apartament este situat în Sectorul 6, are 80 mp şi a fost dobândit prin succesiune legală în 2013 de Rovana Plumb şi fiul său, Andrei Plumb. Rovana Plumb deţine 5/8 şi fiul ei 3/8 din suprafaţa locuinţei.

Referitor la aceste aspecte, prim-vicepreşedinta PNL, Raluca Turcan, a cerut, ieri, sesizarea autorităţilor cu privire la "stingerea peste noapte a datoriei astronomice" de 800.000 de lei cu două apartamente care nu-i aparţin Rovanei Plumb şi a precizat că România va trebui să facă o nouă propunere de comisar european "integru şi profesionist".

Turcan a precizat: "Cum este posibil să vrei să cumperi o funcţie de Comisar European cu două apartamente, care nici măcar nu-ţi aparţin în totalitate, într-un weekend? Cine mai poate vinde sau cumpăra două apartamente în numai câteva ore, la preţuri astronomice?".

Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut, ieri, înlocuirea rapidă a candidaţilor României şi Ungariei, după ce nominalizaţii celor două ţări pentru postul de comisar european au fost respinşi de Comisia Afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European, din cauza unor conflicte de interese, relatează agenţia germană de ştiri, DPA.

Convorbirile preliminare cu guvernele de la Bucureşti şi Budapesta pentru avansarea unor noi nume au început deja, potrivit purtătorului de cuvânt al Ursulei von der Leyen.

---------------

ÎN URMA RESPINGERII ROVANEI PLUMB

Viorica Dăncilă: "Vom face o nouă propunere de comisar european"

Surse din PSD: Mihai Fifor, posibila nominalizare a Guvernului

În urma respingerii candidaturii Rovanei Plumb de comisia juridică a Parlamentului European şi a solicitării preşedintelui desemnat al Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, premierul Viorica Dăncilă a declarat că va nominaliza o altă persoană pentru funcţia de comisar european al transporturilor.

După ce s-a consultat cu membrii marcanţi ai social-democraţilor, preşedintele PSD, Viorica Dăncilă a declarat că s-a ajuns la această situaţie din cauza opoziţiei politice care a făcut totul pentru ca reprezentantul ţării noastre în Comisia Europeană să nu treacă de audierile programate în Parlamentul European.

Dăncilă a spus: "A fost o campanie de denigrare a Rovanei Plumb din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi opoziţiei din ţara noastră. Comisia JURI, prin decizia sa, se află la originea unui conflict între legislaţia naţională şi cea europeană, ce depăşeşte cadrul normativ al Parlamentului European. Conform legislaţiei naţionale, Rovana Plumb nu se află în conflict de interese, iar situaţia sa a fost supusă unui joc politic În legislaţia europeană nu există acest cadru. Nu există un conflict dovedit, un motiv solid pentru această respingere. Vom face o nouă propunere de comisar european".

În privinţa consultărilor la care a invitat-o preşedintele Klaus Iohannis, liderul PSD a susţinut că va acţiona la fel cum a procedat şi şeful statului care nu s-a grăbit să numească de îndată miniştrii interimari aşa cum l-a obligat Curtea Constituţională a României.

Premierul s-a referit şi la moţiunea de cenzură pe care o pregăteşte opoziţia parlamentară şi a afirmat că aceasta nu are nicio şansă de reuşită.

Viorica Dăncilă nu a spus cine va fi noua persoană nominalizată pentru func­ţia de comisar european al transporturilor, dar surse din interiorul PSD au declarat pentru mass-media că ar fi vorba despre vicepremierul Mihai Fifor, fost minis­tru al apărării naţionale şi fost ministru interimar de interne.

Printre numele vehiculate în PSD cu privire la această nominalizare se mai numără deputatul european Dan Nica, fostul ministru delegat pentru afaceri europene Victor Negrescu şi chiar actualul ambasador al ţării noastre la Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu.

Menţionăm că, spre deosebire de autorităţile de la Bucureşti, guvernul maghiar a propus ca actualul lor ambasador la Bruxelles să devină comisar european, în locul refuzatului Lasylo Trocsanyi, cel care nu a trecut, alături de Rovana Plumb, de votul comisiei juridice a Parlamentului European. (G.M.)

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Imi vine sa plang! Cum, Ursula a plesnit-o pe Viorica peste bot ? Da' ce, Viorica este vreo idioata?

    nu inteleg ce li se intimpla. Nu inteleg ca lumea, urmare a politicii lor, infractionale, stupide, de-a dreptul primitive, au ajuns sa fie priviti ca niste jivine primejdioase.

    Sa crezi ca, dupa dupa politica pe care a-i dus-o, dupa toate obrazniciile cu care i-ai tratat pe cei din UE, vei reusi sa-ti promovezi in conducerea UE infractorii din prima linie a partidului este o dovada clara: conducerea acestui partid este paralizata de schizofrenie.  

    Romani,

    nu va asteptati la nimic bun de la acesti schizofrenici! 

    sa fie asa cum zice "inteleptul" autor? dar revocarea lui kovesi cu pixul in final al lui iohannis a fost o lovitura grea pentru prezidentiabilul somnoros-sef? infiintarea sectiei speciale de anchetare a magistratilor a fost o lovitura in capul neamtului nostru sef? faptul ca nu a trecut ultima motiune de cenzura prin parlament a fost o alta lovitura? sa vedem si noua motiune, daca nu trece, ce se intampla il trage pe iohannis in groapa?

    mai, baieti, va spuneam eu voua ca voi nici nu stiti ce scrieti, dar voi sunteti in campanie cu iohannis in loc sa ii lasati pe astia in pace cu luptele lor pentru ciolan. pana la urma fiecare pasare pe limba ei piere. 

    Au plumbbubuit-o, dar au acceptat-o pe KOve si.

    1. Rusine sa fiu compatriot al Vasilicai Viorica Dancila.

      Mandru sa fiu compatriot al Laurei Codruta Kovesi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb