Românii îşi vor folosi zilnic cele peste 7,5 milioane de laptop-uri şi PC-uri şi cele peste 26,7 milioane de telefoane mobile, până în anul 2015, potrivit estimărilor "Nokia Siemens Networks", fiind, astfel, generat un trafic de 13.221.544 Terabiţi/an. "În acest context, necesitatea de a asigura viteze mai mari şi un trafic de date crescut nu mai reprezintă o provocare a viitorului, ci o realitate pentru furnizorii de servicii de comunicaţii din România. Mai mult, trecerea la televiziunea digitală reprezintă o oportunitate de a dezvolta servicii în bandă largă şi în zonele rurale sau regiunile mai îndepărtate", au precizat, ieri, reprezentanţii "Nokia Siemens Networks", în cadrul unei conferinţe de presă.
Compania a prezentat soluţia "LTE end-to-end", ce oferă furnizorilor de servicii de comunicaţii "o modalitate clară şi eficientă din punctul de vedere al costurilor, pentru a face faţă provocărilor viitoare".
Dragoş Chivu, director de ţară "Nokia Siemens Networks", a specificat: "LTE oferă viteze impresionante în bandă largă, aducând aplicaţii de date avansate pe ecranele mobile fără nicio întârziere. Navigarea pe internet, aplicaţiile de e-mail, video sharing, descărcare de muzică şi multe alte aplicaţii vor răspunde imediat la un simplu clic al utilizatorului. LTE oferă de asemenea cea mai eficientă utilizare a spectrului, iar unul dintre beneficiile majore ale LTE este că poate extinde accesul la internet de mare viteză, de care se bucură acum utilizatorii din zonele urbane şi suburbane, şi la zonele rurale şi izolate. LTE oferă o mai mare eficienţă a reţelelor, o utilizare optimizată a spectrului şi viteze impresionante".
Autorităţile noastre au declarat că până în 2015 se preconizează o tranziţie completă către televiziunea digitală, potrivit domnului Chivu, care a subliniat: "Aria de acoperire mai mare în banda de 800 MHz le permite operatorilor să deservească o anumită zonă, investind mai puţin în infrastructură, comparativ cu aceeaşi tehnologie în spectru mai înalt. Operatorii care utilizează LTE în banda de 800 MHz pot atinge cu uşurinţă aceeaşi acoperire ca reţelele GSM (900 MHz), folosind staţiile de bază existente, ceea ce le permite să facă un pas major înspre atingerea viziunii de a furniza acces universal la servicii în banda largă".
Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) estimează că, până la finalul anului curent, va fi definitivată strategia privind introducerea serviciilor de comunicaţii mobile de bandă largă în benzile de frecvenţe 2500-2690 MHz şi 790-862 MHz, astfel încât, la începutul anului viitor să poată fi deschisă licitaţia către operatori: "Există mari şanse ca în primul semestru al anului viitor să avem licenţele date şi să stimulăm, astfel, investiţiile în broadband-ul mobil de bandă largă. În alocarea licenţelor, ne vom ghida după modelul Germaniei, stimulând acoperirea zonelor defavorizate."