LUCIAN BUZDUGAN, DIRECTOR GENERAL: "Agricost a planificat investiţii de 35 milioane euro, în noi utilaje agricole"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 31 mai 2019

"Agricost a planificat investiţii de 35 milioane euro, în noi utilaje agricole"

Lucian Buzdugan: "Profitabilitatea la cultura de lucernă depăşeşte 500 euro/hectar, la export"

Compania Agricost, care deţine 57.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei, plănuieşte să investească, în 2019 şi 2020, suma de 35 de milioane de euro în tehnologii, echipamente şi utilaje agricole performante, a anunţat Lucian Buzdugan, directorul general al Agricost.

Domnia sa a afirmat: "Până acum am investit cel puţin 100 de milioane de euro. Doar schimbarea echipamentelor - unele au sosit deja, urmează să achiziţionam şi altele - înseamnă o investiţie de 35 de milioane de euro, în doi ani de zile (anul acesta şi la anul), pentru că avem un grad ridicat de productivitate a muncii pe care vrem să îl îmbunătăţim".

În cadrul unui tur privat dedicat presei, organizat cu ocazia "Agricost Open Day", directorul general al companiei a precizat că ferma cultivă, deja, 2.500 de hectare de lucernă, iar în decursul anului curent ar urma să fie semănate alte 2.500 de hectare cu aceeaşi cultură.

De asemenea, şeful exploataţiei agricole de pe malul Dunării a spus că unul dintre obiective este să înfiinţeze în Insula Mare a Brăilei 12.500 de hectare de lucernă, nivelul de profitabilitate la această cultură fiind unul foarte ridicat, de aproximativ 500 de euro pe hectar, în cazul producţiei exportate.

Potrivit domniei sale, pentru realizarea programului de cultivare cu lucernă a 12.500 de hectare, în teritoriul agricol precizat, sunt necesare cinci fabrici de uscare a culturii, fiecare dintre ele presupunând o investiţie de 18 milioane de euro.

Totodată, Lucian Buzdugan a mai spus că urmează să mai construiască încă o staţie de uscare a lucernei, pe lângă cea pe care compania o operează, deja, în Insula Mare a Brăilei.

Reprezentantul Agricost a adăugat: "Ne-am setat acest obiectiv (n. r. să cultive cu lucernă 12.500 de hectare), deoarece este o cultură pentru care avem desfacere şi profitabilitate. Deocamdată, avem aproximativ 2.500 de hectare de lucernă pentru producţie şi circa 300-400 hectare pentru sămânţă".

În prezent, 2.000 de tone de lucernă din producţia Agricost sunt vândute în România, la două ferme, din judeţele Iaşi şi Ialomiţa, restul mergând la export, în ţările arabe.

În acest context, Lucian Buzdugan a adăugat: "Noi am prefera, ne dorim, să vindem întreaga producţie de lucernă pe piaţa internă, întrucât profitabilitatea este mai mare decât la export şi în acest fel am putea beneficia şi de mai multe subvenţii decât în prezent".

Conform domniei sale, compania primeşte, anual, subvenţii europene şi naţionale de circa 10 milioane de euro.

Potrivit reprezentanţilor săi, Agricost este cea mai mare exploataţie agricolă din UE, având o suprafaţă de 57.000 de hectare şi realizând anual o producţie totală de peste 400.000 de tone. Agricost operează, în Insula Mare a Brăilei, 29 de ferme vegetale, unde cultivă: grâu, orz, rapiţă, floarea soarelui, porumb, soia, lucernă.

Anul trecut compania a fost preluată de compania Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite, parte a Al Ain Holding.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb