Guvernul PNL va respecta legea pensiilor cu privire la creşterea acestora, a declarat, ieri, premierul Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al formaţiunii liberale.
Ludovic Orban a spus: "Le spun părinţilor şi bunicilor că PNL are ca obiectiv creşterea pensiilor. Nu se atinge nimeni de pensiile lor, avem ca obiectiv respectarea legii pensiilor. De asemenea, niciun angajat nu trebuie să se teamă că e în pericol să îi scadă salariul.
Vom propune creşterea salariului minim pe economie în această săptămână cu o sumă bazată pe un cumul de indicatori, precum productivitatea".
Premierul a mai anunţat că îl va înlocui din funcţie pe preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Ioan Petru Căprariu, după ce acesta va reveni din concediu medical, şi că are în vedere modernizarea instituţiei, care este "complet neadaptată secolului XXI". El a menţionat acest lucru în contextul în care, la Casa Naţională de Pensii, recalcularea pensiilor sau stabilirea drepturilor pentru peste 45.000 de dosare se află în întârziere. Surse politice din cadrul PNL susţin că înlocuitorul lui Căprariu va fi Laurenţiu Ţenţ, preşedintele Casei de Pensii Bihor. Laurenţiu Ţenţ (38 de ani) este funcţionar public de carieră. El a lucrat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, apoi la Casa Judeţeană de Pensii Bihor. Este licenţiat în drept al Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative Oradea.
Şeful Guvernului a mai precizat că, pentru a demonta ştirile false care circulă în această perioadă de campanie electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care va avea loc duminică, 24 noiembrie, a solicitat ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, destituirea directorului CEC filiala Dolj, care a fost responsabil pentru plata unor pensii la o valoare mai mică decât aceea pe care cetăţenii erau îndreptăţiţi să o primească.
În legătură cu viitoare majorare a salariului minim, Ludovic Orban nu a avansat nicio sumă, dar a spus că va exista o singură valoare a acestui salariu minim, nediferenţiat în funcţie de pregătire, menită să asigură un nivel minim de trai pentru fiecare cetăţean.
Premierul a spus: "Deja am primit pe masă o analiză şi aşteptăm finalizarea studiului de impact. Mâine(n.r. - astăzi), din câte ştiu eu, este convocat Consiliul Tripartit pentru o primă discuţie, vom veni cu analiza noastră şi, evident, cu nişte propuneri între marje privitor la creşterea salariului minim. Evident, trebuie să ţinem cont de factori obiectivi, şi anume indicele de creştere a productivităţii, de creşterea salariului mediu brut, de rata inflaţiei, dar, în acelaşi timp, trebuie să ţinem cont şi de impactul pe care poate să-l aibă creşterea salariului minim asupra profitabilităţii companiilor în mai multe ramuri în care, în ramurile respective, sunt foarte mulţi angajaţi cu salariul minim, astfel încât creşterea costului cu forţa de muncă să nu afecteze profitabilitatea ramurilor respective. Sigur că vom veni cu o formulă, negociem şi, aşa cum ne-am angajat, obiectivul nostru este ca până la sfârşitul lunii să dăm hotărârea de guvern privitoare la salariul minim".
Şeful Guvernului a spus că este posibil ca, în viitor, să existe o diferenţiere a salariului minim pe fiecare ramură economică. Orban a arătat: "Conceptul de salariu minim este fundamentat, astfel încât nu poţi să ai mai multe forme de salariu minim. În ceea ce priveşte salariul minim pe ramură, sigur că, probabil, creşterea salariului minim, în perspectivă, nu acum, va trebui gândită pe ramură şi mai ales - ştiţi cum e - creşterea indicelui de productivitate este diferită de la ramură la ramură şi, într-un fel, creşterea acestui parametru trebuie să se regăsească în creşterea salariului minim. Ca atare, în perspectivă, nu acum, pentru anul 2020, ne vom gândi la o reglementare care, de altfel, ne este solicitată de la nivelul Comisiei Europene, din 2015".
Premierul s-a referit şi la restanţele privind rambursarea TVA către firmele care nu trebuie să plătească această taxă şi la plata lucrărilor efectuate pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Ludovic Orban a spus: "Noi vrem să ajungem cu rambursarea TVA cât mai aproape de termenul legal, şi asta înseamnă alocarea de resurse. La fel pentru plata lucrărilor efectuate în PNDL. Vom reduce toate cheltuielile ne-necesare de bunuri şi servicii.
Toate acestea vor fi realizate prin rectificarea bugetară care reprezintă prioritatea zero a guvernului, până la finalul lunii noiembrie".
În legătură cu bugetul de stat pentru anul viitor, premierul a spus că acesta ar urma să fie adoptat până la finalul lui 2019, şi va include reducerea subvenţiei pe care partidele parlamentare o primesc de la bugetul public.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2019, 08:29)
Respectati-va promisiunea de a desfiinta PENSIILE SPECIALE
( nu stiu cat de ...neconstitutional este dar in GRECIA s-a realizat acest lucru )
PENSIA = CONTRIBUTIVITATE
Iar in legatura cu indexarea:
Una e sa indexezi cu 10 % o pensie de 1300 lei , adica 130 lei si alta e la o pensie
de 3500 lei , adica 350 lei.
Favorizat este tot cel cu pensie mare , iar restul tot muritori de foame.
Daca nu este....constitutional un prag pana la care sa se faca indexarea ,sa se
instituie impozirarea progresiva , astfel ca sumele primite de cei cu pensii mari
si f.mare sa fie ...de bun simn si , cat de cat cei cu pensii mici si f.mici, sa ....vina
din urma.
Ca, pana la urma tori batranii din acesta tara au aceleasi nevoi si mananca cu o
singura gura.
Contributivitatea sa fie LEGE pentru toata lumea.
Vrei pensie mai mare contribuie in privat, nu afecta sistemul public de pensii unde
au contribuit toti si profita doar ....smecherii.
1.1. Teama mea e (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de EL în data de 19.11.2019, 12:38)
Vor ramane vise , promisiuni ...
1.2. Indexare? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Me în data de 19.11.2019, 12:57)
Domnule fara titlu.
Pensia nu se indexeaza, ci se majoreaza punctul de pensie, deci este corectă creșterea pensiei fiecăruia. Nu mi se pare corect să impozitezi pensiile, care sunt obținute din impozite, este o aberație și ceva nelegal, neconstituțional. TOATE pensiile trebuie calculate pe baza contributivității, aici este problema. Sunt TOTAL de acord cu desființarea pensiilor speciale și un singur mod de calcul pentru TOATE pensiile.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2019, 14:17)
DOMNULE de la mesajul numărul 1 aveți dreptate dar sa știți ca exista un TORȚIONAR LAZĂR fost GUNOI DE PROCUROR care pentru cita lume a umilit și a băgați multă lume nevinovata la pușcărie a primit pentru merite deosebite de la OSAMA BIN LADEN(KLAUS IOHANES CARE A COMANDAT ATENTATUL, MASACRUL DE LA COLECTIV CA SA L DEA JOS PE PONTA) AL ROMÂNIEI un frumos cadou adică o PENSIE DE 300 DE MILIOANE DE LEI PE LUNA PENTRUCA IA ALBIT CELE 17 DOSARE PENALE PE CARE LE ARE. Nu i asa ca i merite el mani ca cu 10 guri, iar ceilalți în ochi NAZIȘTILOR NU MERITA TREBUIE SA MOARA. DE PENSIA ASTA COLOSALA JEGOSUL, ASTA NU SCOATE O VORBA DAR SA O TAIE. E DERANJ MARE CE SA VEZI.