Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, astăzi, că partidul pe care îl conduce are cea mai îndelungată istorie dintre toate formaţiunile politice care există în prezent în statele Uniunii Europene, potrivit Agerpres.
Cu ocazia manifestărilor dedicate sărbătoririi a 146 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal la Ştefăneşti, Orban a declarat:"În Uniunea Europeană, Partidul Naţional Liberal este partidul cu cea mai îndelungată istorie. Pentru că Marea Britanie avea Tories şi Whigs, dar cu plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Partidul Naţional Liberal este partidul cu cea mai bogată istorie. (...) Pentru noi, cei din Partidul Naţional Liberal, a face politică este mult mai greu decât pentru cei care se înscriu în alte partide politice, pentru că noi avem o ştachetă, noi avem un termen de comparaţie, noi avem înaintaşi care au realizat lucruri măreţe pentru România (...), au fost actorii principali în realizarea României moderne şi mai ales în emanciparea României".
El a evocat, în context, personalitatea lui Ion C. Brătianu, care şi-a pus amprenta în mod decisiv asupra evoluţiei României în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
"A fost un adevărat titan. Gândiţi-vă numai la un lucru, în perioada aceea dacă ţinea un guvern un an de zile, era mult. Ion Brătianu a condus guvernul timp de 12 ani, în condiţiile în care şi-a pierdut aproape toţi aliaţii pe care i-a avut iniţial", a mai spus liderul liberal.
Ludovic Orban le-a transmis participanţilor şi un mesaj din partea preşedintelui Klaus Iohannis.
"M-a sunat în această dimineaţă domnul preşedinte Klaus Iohannis, care m-a rugat să vă transmit 'La mulţi ani' (...). Chiar dacă nu este prezent, pentru că trebuie să participe la Consiliul European, este alături de noi, evident, pentru că, să nu uităm, Klaus Iohannis este preşedintele României, dar a fost înainte preşedintele Partidului Naţional Liberal", a menţionat Orban.
Personalităţile politice din familia Brătianu au mai fost evocate, printre alţii, de Dinu Zamfirescu, membru fondator al noului PNL şi descendent al Brătienilor, istoricul şi europarlamentarul Vlad Nistor, arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului şi de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, care a subliniat importanţa înfiinţării Muzeului Naţional Brătianu, găzduit de Vila Florica de la Ştefăneşti.
"Astăzi se împlinesc 146 de ani de când Partidul Naţional Liberal se află în slujba poporului român, în august vor fi 200 de ani de când s-a născut Ion C. Brătianu şi tot astăzi aniversăm un an de la deschiderea Muzeului Brătianu, un act de dreptate faţă de însemnătatea numelui Brătianu, făcut poate cam târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată", a spus ministrul Culturii.
De asemenea, preşedintele PNL Argeş, deputatul Adrian Miuţescu, a subliniat rolul Brătienilor în apariţia şi dezvoltarea liberalismului românesc.
"Ca în fiecare an, aici, la Florica, ne întâlnim pentru a aniversa ziua Partidului Naţional Liberal. (...) Putem spune că aici s-a născut liberalismul şi Partidul Naţional Liberal", a afirmat Miuţescu.
La eveniment a fost invitat şi actorul Constantin Cotimanis, care a citit un fragment dintr-un discurs al lui Ion C. Brătianu.
La manifestările prilejuite de sărbătorirea a 146 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal, organizate în localitatea Ştefăneşti au participat parlamentari, primari şi şefi de instituţii din Argeş. Manifestările au început cu depunerea de coroane de flori la Capela Brătienilor, după care a urmat un eveniment de evocare a principalelor momente din istoria liberalismului românesc, desfăşurat pe platoul din faţa Vilei Florica, fosta reşedinţă a Brătienilor
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2021, 15:24)
Istoria voastra ca si partid liberal,a murit odata cu BRATIENII. Azi voi liberalii,sunteti niste NEOLIBERALI de cea mai joasa speta, de zic romanii ca cel care va este sef,este frate cu LUKASENKO.!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2021, 16:56)
din pacate foarte adevarat!