Ludovic Orban: "PNL somează PSD să-i retragă sprijinul politic lui Gabriel Oprea"

Ioana Dogaru
Politică / 29 octombrie 2015

Ludovic Orban: "PNL somează PSD să-i retragă sprijinul politic lui Gabriel Oprea"

Actualizare 20:00 Inspecţia Judiciară se sesizează din oficiu cu privire la competenţa de soluţionare a cazului poliţistului Gigină

Inspecţia Judiciară a informat astăzi, printr-un comunicat de presă, că s-a sesizat din oficiu cu privire la posibile încălcări ale dispoziţiilor procedurale referitoare la competenţa de efectuare a urmăririi penale în dosarul decesului poliţistului Bogdan Gigină, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

"Având în vedere relatările recente din mass media, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la 29 octombrie, cu privire la posibile încălcări ale dispoziţiilor procedurale referitoare la competenţa de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale, în dosarul vizând decesul subinspectorului de poliţie Bogdan Gigină, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Lucrarea a fost înregistrată la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori", arată comunicatul.

"Etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea 317/ 2004 privind CSM, republicată, «de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor»", precizează sursa citată.

(S.A.)

--------------

Actualizare 14:18

PNL somează PSD să-i retragă sprijinul politic vicepremierului Gabriel Oprea pentru a fi demis sau suspendat din funcţie, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă liderul deputaţilor liberali, Ludovic Orban, conform unor surse din presă.

"Somăm PSD să-i retragă sprijinul politic lui Gabriel Oprea astfel încât să fie iniţiat demersul de suspendare sau de demitere din funcţie a lui Gabriel Oprea, altfel ancheta nu se poate desfăşura în condiţii de legalitate şi cu şanse de a se afla adevărul. Solicităm PSD ca începând de săptămâna viitoare să nu mai obstrucţioneze demersurile noastre parlamentare", a afirmat Orban la Parlament.

Acesta a acuzat PSD şi Coaliţia de tergiversarea cazului vicepremierului Gabriel Oprea, susţinând că au făcut zid în jurul acestuia împiedicând orice fel de demers parlamentar pentru aflarea adevărului referitor la utilizarea abuzivă de către demnitarii Guvernului Ponta a coloanelor oficiale pe care le-a catalogat drept "însemne de putere".

Orban a mai susţinut că ''cei de la Putere'' ''folosesc tertipuri'' şi în ceea ce priveşte propunerea privind înfiinţarea comisiei de anchetă în cazul utilizării coloanelor oficiale de către demnitari.

"Cred că în ceea ce priveşte ancheta penală în cazul lui Oprea sunt întrunite elementele infracţiunii de abuz în serviciu, iar sediul materiei nu este la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, ci la DNA. Sunt convins că atâta timp cât dl Gabriel Oprea rămâne ministru de Interne ancheta va fi obstrucţionată, pentru că în calitate de ministru poate să distrugă probe, poate să influenţeze martori fiind şeful celor care trebuie să furnizeze informaţii şi care trebuie să dea declaraţii, de asemenea poate să fabrice documente în favoarea sa", a spus liberalul.

Orban a mai afirmat că în deplasarea de la un restaurant spre casă Gabriel Oprea a folosit coloana oficială însoţită de poliţie, afirmând că astfel se constituie elementele pentru abuz în serviciu, adăugând că a minţit când a spus că a fost la SRI.

"Cramponarea de putere se validează faptul că cei din coaliţia majoritară obstrucţionează justiţia. (...) Nu există un interes real pentru a da la o parte toate petele, găurile negre care există în cariera mai mult decât stranie a lui Gabriel Oprea. L-am văzut în posturi care mai de care mai ciudate (...) Declaraţia lui de avere te duce cu gândul că parcă în viaţa lui i-a apărut peste noapte o avere ca şi cum ar fi întâlnit peştişorul de aur. Nici până azi ANI nu a clarificat aceste lucruri. Întreaga carieră universitară este o sfidare la adresa mediului universitar (...) cariera militară este o sfidare la adresa a ceea ce înseamnă armata şi haina militară. Gabriel Oprea este o ruşine pentru haina militară. Nici până astăzi nu s-a elucidat cum şi-a luat gradele, pe ce merite, dacă s-a respectat legea, nimeni nu vrea să elucideze aceste lucruri. (...) Întreaga carieră a lui Gabriel Oprea înseamnă impostură, trădare, un comportament nedemocratic", a precizat Ludovic Orban.

(S.A.)

------------

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, a fost audiat miercuri la Parchetul General, în cazul accidentului în care poliţistul Bogdan Gigină a murit, după ce acesta a căzut cu motocicleta într-o groapă.

Gabriel Oprea a declarat la intrare în sediul Parchetului: "M-am prezentat în calitate de martor la Parchet. Voi răspunde la toate întrebările procurorilor".

Vicepremierul a ieşit de la audieri după aproape o oră şi a declarat că în momentul producerii accidentului era "în timpul serviciului", iar deplasarea nu era în scop personal.

Gabriel Oprea a completat: "Am răspuns la toate întrebările puse de procurori. Eram în timpul serviciului, îmi făceam datoria. Am declarta toate aceste lucruri şi nu am voie să spun mai mult decât am declarat "

Acesta a mai precizat că în momentul producerii accidentului se întorcea "de la o instituţie a statulul român".

Vicepremierul a adăugat: "Am avut mai multe deplasări şi se ştiu la Parchet toate, tot timpul pentru a-mi face datoria. Am trimis toate documentele. Nu am avut nimic în plus faţă de ce au avut alţi miniştri de Interne. Vreau să ştiţi că nu am avut anul acesta nici o zi de concediu, vreau să ştiţi că am muncit de dimineaţa până seara, într-un context greu de securitate. Deplasările le-am făcut tot timpul pentru a-mi face datoria. Vreau să ştiţi că în toată activitatea mea de ministru sau vicepremier nu am încălcat legea".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb