Lui Klaus Iohannis i-a mai crescut puţin nasul

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 13 martie

Sorin Rosca Stanescu

Dacă până ieri au mai existat români care nu au observat acest fenomen, ei bine, începând de marţi, orele 17.00, treaba a devenit evidentă. Lui Klaus Iohannis i-a crescut nasul. Un nas de Pinocchio. Sau, dacă doreşte să fie astfel alintat, un nas de tip Munchhausen. Klaus Iohannis nu numai că vrea la NATO, chiar la vârf, dar a şi declarat ritos acest lucru. Este oficial cel mai important proiect al său politic. Acum, asumat.

Nu pot decât să-mi imaginez că Jens Stoltenberg nu va mai fi secretar general NATO începând cu 1 octombrie. Această importantă poziţie devine vacantă. Şi, iată, hop-ţop, Iohannis a formulat o cerere publică, spune el, în numele României, pentru ca această importantă poziţie să fie preluată de el însuşi. Asta după ce în cercurile bine informate se ştia că preferatul celor mai importanţi contribuitori NATO este Mark Rutte, fostul premier al Olandei, care a avut un comportament cel puţin inamical faţă de România şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Lucrurile au fost din această perspectivă, a preluării ştafetei de către Mark Rutte, atât de avansate, încât Viktor Orban, premierul Ungariei, a sărit ca ars şi a declarat că-şi va utiliza dreptul de veto împotriva respectivei candidaturi, plătindu-i astfel cu vârf şi îndesat lui Rutte afronturile pe care acesta le-a adus Budapestei. Fără unanimitate, nu se poate. Pentru Klaus Iohannis, breşa creată reprezintă o veritabilă oportunitate. Sau cel puţin aşa crede.

Încă din primăvara acestui an, având informaţii pe surse, am informat opinia publică asupra intenţiei lui Klaus Iohannis de a prelua ştafeta NATO după plecarea lui Stoltenberg, accesând astfel ceea ce-şi doreşte de mult, o importantă poziţie la nivel internaţional, după încheierea mandatului său prezidenţial. Nu ştiu câţi m-au auzit, pentru că m-am referit la această prestidigitaţie şi în câteva dezbateri televizate, nu ştiu câţi m-au crezut, dar ceea ce este cert e că până ieri după-amiază la ora 17.00, în ciuda indiciilor din ce în ce mai evidente, Klaus Iohannis a făcut-o pe niznaiul. La fel cum se comportă şi vizavi de scandalul declanşat de investiţia de peste şapte milioane de euro din bani publici, pe care RA-APPS-ul o face în prezent pentru viitoarea sa vilă de lux.

Acum, începând de ieri, nu-mi rămâne decât să-mi imaginez că NATO, cea mai importantă alianţă politică şi militară din istorie, are undeva în interiorul sediului central un ghişeu, unde pot fi lăsate şi înregistrate solicitări de tot felul. Şi că la acest ghişeu, prin delegare, Klaus Iohannis s-a prezentat sau urmează să se prezinte, după ce vineri a aruncat buzduganul, pentru a-şi înregistra oferta de angajare în cea mai importantă poziţie NATO. Oricât ar părea de curios, este pentru prima dată în istoria organizaţiei, care în curând se va aniversa, când am auzit cum un pretendent, preşedinte al unuia dintre statele membre, îşi oferă public serviciile. Trăgând de clopoţelul unui canal public de televiziune.

Tot eu mă număr printre primii jurnalişti care au anunţat o altă dorinţă a unui alt om politic. Intenţia lui Mircea Geoană, fost şef al diplomaţiei de la Bucureşti, fost consul general al României în Statele Unite, fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Washington şi fost preşedinte PSD, de a candida la alegerile pentru Cotroceni din acest an. În mod oficial, Mircea Geoană şi nici nu a confirmat, nici nu a infirmat acest scenariu. Nu se poate înscrie în cursa pentru prezidenţiale atâta timp cât este secretar adjunct NATO. Dar un indiciu ne-a oferit totuşi. Într-un recent interviu acordat unui post public de televiziune, Mircea Geoană a precizat că nu va putea pleca din poziţia de secretar adjunct NATO simultan cu Stoltenberg. Că va pleca fie înainte, fie după acesta. Dacă ar fi să plece înainte, ar putea să-şi anunţe candidatura la prezidenţialele din România şi ar avea timpul necesar să negocieze, astfel încât să fie asumat de un partid sau mai degrabă de o coaliţie de partide, momentan în pană de jucători majori. Dacă însă Mircea Geoană pleacă la un anumit interval după data de 1 octombrie, timpul e care-l mai are la dispoziţie pentru a se înscrie cu şanse de succes în cursa pentru Cotroceni este insuficient. Să punem pentru moment aceste considerente de o parte şi să ne întoarcem la preşedintele Klaus Iohannis.

Ieri, într-una dintre rarele declaraţii de presă pe care le-a făcut în cariera sa de preşedinte - conferinţele de presă sunt şi mai rare, putându-le număra pe degete - a afirmat neîntrebat, pentru că nu a avut cine să-l întrebe, că nu intenţionează să-şi încheie înainte de termen mandatul de la Cotroceni. Un mandat care se termină în decembrie. Îşi poate imagina cineva o vacanţă lungă de atâtea luni la nivelul conducerii NATO? Undeva există o neconcordanţă. Dacă nu care cumva o minciună grosolană.

Să încercăm să peticim găurile din acest scenariu care ne-a fost prezentat. Stoltenberg pleacă la 1 octombrie. În mod normal, va exista un scurt interimat asigurat de secretarul general adjunct Mircea Geoană. Dar acest interimat nu se poate lungi ca un elastic până în decembrie, când constituţional expiră mandatul lui Klaus Iohannis. Pentru a înţelege ce se întâmplă, e bine să ne reamintim că, după ce primele comasate se pare că sunt ratate, mai urmează un rând de comasate, inspirate tot de la Cotroceni, comasarea alegerilor parlamentare cu, atenţie, alegeri prezidenţiale anticipate. Ar urma deci, conform acestui plan, ca viitorul preşedinte al României să fie ales anticipat, dar să nu-şi poată prelua funcţia decât în momentul în care actualul preşedinte renunţă constituţional la poziţia sa de la Cotroceni. Apare prin urmare o nouă fractură logică care trebuie peticită. Iar petecul este generalul cu patru stele Nicolae Ciucă. Klaus Iohannis ar urma să nu se ţină de cuvânt, să nu-şi ducă mandatul până la capăt, să demisioneze de îndată ce ar primi investitura de secretar general NATO, generalul cu patru stele urmând să-i preia locul la Cotroceni ca preşedinte interimar. Dacă mai e necesar să o spun, unul dintre rezultatele întregii combinaţii este că Mircea Geoană ar urma să fie blocat în tentativa sa de a candida. Pentru că, atenţie, Geoană e greu de presupus, dacă nu cumva chiar imposibil, că va putea pleca de la conducerea NATO înaintea datei de 1 octombrie.

În aceste condiţii, putem afla cu relativă precizie ceea e urmăreşte Klaus Iohannis. Ceea ce ascunde dincolo de perdeaua de minciuni. Propulsându-l pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă în poziţia de preşedinte interimar al României, el încearcă din răsputeri, pe de-o parte, să elimine orice concurenţă la prezidenţiale din direcţia PSD şi, pe de altă parte, să înlăture posibilitatea ca Mircea Geoană să poată să candideze ca independent, dar susţinut de electoratele struţo-cămilei PSD-PNL.

Este un aranjament destul de sofisticat şi poate prea sofisticat pentru a fi înghiţit cu cârlig şi undiţă de către partenerii noştri NATO. Dar totuşi, începând de ieri, de la ora 17.00, acest scenariu, în care un Pinocchio sau un Munchhausen încearcă să acceseze poziţia de secretar general NATO şi concomitent să aranjeze cum doreşte campania prezidenţială, a fost declanşat şi urmează să îl vedem în toată desfăşurarea sa în perioada următoare. În ritmul în care avansează lucrările costisitoarei vile din inima Capitalei, pe care Iohannis încă nu a solicitat-o oficial. Şi care încă nu i-a fost oferită oficial.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Nu numai că are nasul lung, dar și borcanat, plin de minciunele pe față.

    Ar fi interesant un top al aburelilor debitate de KWJ. 

    Pe primul loc aș pune chestia cum că dragarea brațului Chilia de către ucraineni este un mit. Mit de care nu se mai aude nimic. Murdăria a fost îngropată ca și cum n-ar fi fost. 

    În top ten ar intra și "vaccinul e sigur și eficient", minciunea pe care și autorul SRS o poate confirma, fiind pățit pe propria piele. 

    Bine, această placă cu siguranța și eficiența vaxului a fost cântată în cor pe întreaga planetă, ca la o comandă unică.

    Lista minciunilor prezidențiale este deschisă. 

    1. Cel care minte esti tu.

      Intreaga planeta a auzit ca vaccinul este in stadiu experimental si ca nu a avut timpul necesar sa treaca prin etapele de omologare. 

      Acesta a fost motivul pentru care vaccinul nu a fost declarat ca obligatoriu.

      Dar, cand esti prost, inventezi. 

    Sa ne lamurim .Geoana deja ne-a spus cum NATO nu poate ramine, concomitent ,fara amindoi comandantii .Fie pleaca Geoana primul fie Stoltemberg .Iohannis ne-a zis in clar ca nu isi poate intrerupe Mandatul de Presedinte ceea ce este la mintea orisicarui cetatean .Iohannis nu poate demisiona sub nici un motiv .Un Presedinte de tara este ales si nu cules asa cum vedem ca inca mai cred unii .Trebuie sa facem o separate intre evenimente .Odata ce Iohannis este ales sef al NATO nu exista nici o restrictie care sa il oblige sa isi incheie mandatul de Presedinte locul la NATO fiind ocupat fie de catre seful NATO fie de catre adjunctul lui .Sa nu ne iluzionam .Iohannis a dovedit ca stie ce face .Parcursul lui spre a deveni sef al NATO este cunoscut si cuprinde nu numai situatia de razboi in care ne aflam acolo unde Europa de est si tarile nordice deja intrate in NATO reprezinta linia Intîi ci si toate medaliile primite ca si simbolistica de accepare a Ucrainei a noului sef NATO.Pentru cei patru cei , atit va mai dura razboiul ,Iohannis este seful NATO.Romania primeste astfel cea mai mare distictie de incredere avuta vreodata iar presedintele Iohannis devine cel mai important sef de Stat din Istoria romanilor daca in mandatul sau de la NATO aduce si Republica Moldova tot mai aproape .Un imens serviciu facut natiunii .Sa ii multumim .

    1. Fane Gheorghiu sau robotul Ion

      Iata un laudator!

      Il rog sa il laude pe Iohannis si dupa ce citeste mai jos. 

      Klaus Iohannis, in calitate de presedinte al Forumului Democratic al Germanilor din Romania, , a delarat in scris, in acte depuse la instanta judecatoreasca, ca organizatia pe care o conduce este continuatoare a organizației fasciste Deutsche Volksgruppe. 

      Deci, departe sa ii multumim, ne este rusine cu el.

      Nelson Mondialu ca sef al NATO ar fi mai onorabil decat Klaus Iohannis. 

    ... Vrem nu vrem trebuie sa analizam si aceasta latura si care este f.importanta........ si anume ca la NATO, e nevoie de o persoana FERMA ,cu un CARACTER puternic si fara compromisuri si bajbaieli asa cum ne-a facut-o si s-a dovedit de Iohannis pe tot parcursul cat a condus Romania.Iohannis nu are o conduita de ''sarcini militare'', nu este constant si ferm . In armata nu prea ai succes cu astfel de persoane....Asa ca Iohannis viseaza. PS. Asa am crezut si cu intrarea Romaniei in Schengen, ca Iohannis are credibilitate,este o persoana influenta in UE... si uite ce a facut...etc.,ar mai fi de spus multe despre el...

    1. ...

    Bun plan!strategie ca la campionatul mondial de sah.gata,s-a rezolvat: ciuca 4 stele-constelatie va fi ales presedinte de colonie!doar un detaliu minuscul lipseste din aceasta sofisticata strategie: cum se vor spala creierii alegatorilor ca sa voteze nulitatea absoluta,multimea vida,zero barat numit ciuca.

    1. Iti faci rau degeaba de unul singur . Iohannis din postura de secretar general al NATO il va sprijini pe Ciuca ca si noi toti dealtfel .Romanul „ absolut” numit Ciuca merita sprijinul popular chiar daca nu este vreun orator de forta .

      Nu-i vorba de "orator de forță", jeneralu trebuie să arate măcar că un roman mediu, în primii 50%... Or, cum se prezintă, nu pare mai sus decât un Dorel. Cu toate diplomele și dottoratele lui!

    Se partajeaza postul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb