"Lukoil" nominalizează un nou responsabil cu aprovizionarea şi cu vânzările

Jose Fierro
Companii / 27 decembrie 2016

"Lukoil" nominalizează un nou responsabil cu aprovizionarea şi cu vânzările

Al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, "Lukoil", a numit un nou vicepreşedinte responsabil cu aprovizionarea şi cu vânzările, după ce rivalul de stat "Rosneft" a reuşit să încheie câteva tranzacţii majore, au declarat pentru Reuters trei surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Valery Subbotin, vicepreşedintele responsabil cu aprovizionarea şi cu vânzările "Lukoil", şi-a încheiat săptămâna trecută activitatea de 18 ani la firma rusă şi a fost înlocuit cu Vadim Vorobyov, anterior vicepreşedintele "Lukoil" responsabil cu rafinarea ţiţeiului, procesarea gazelor şi petrochimie.

Subbotin, care deţine o participaţie de 0,0152% în companie, va prelua o poziţie de conducere la "Litasco", divizia comercială a "Lukoil", susţin sursele.

Reprezentanţii "Lukoil" au refuzat să comenteze informaţia.

"Lukoil" este cea mare firmă petrolieră privată din Rusia şi al doilea mare producător de ţiţei după Rosneft. Cele două companii au avut în mod repetat conflicte din cauza activelor.

Rosneft, condusă de Igor Sechin, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a încheiat câteva tranzacţii majore în ultimele două luni, inclusiv achiziţionarea unei participaţii majoritare la producătorul de ţiţei Bashneft şi acţiuni la cea mai mare rafinărie din India, Essar.

De asemenea, o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft a fost vândută Fondului suveran de investiţii din Qatar şi traderului de materii prime Glencore, pentru 10,5 miliarde de euros.

Sursele susţin că schimbarea din funcţie a lui Subbotin a fost cauzată de pierderea bătăliei pentru achiziţionarea Bashneft de către "Lukoil".

"«Lukoil» a cooperat strâns cu «Bashneft» şi doreau într-adevăr să cumpere compania dar Rosneft a reuşit să finalizeze tranzacţia, care va modifica piaţa ţiţeiului", a declarat un trader rus.

De când a achiziţionat o participaţie majoritară la "Bashneft", "Rosneft" a încercat să anuleze contractele dintre Bashneft şi "Lukoil" şi a oprit achiziţiile de ţiţei de la "Lukoil", care urmau să fie procesate în rafinăriile "Bashneft".

Reprezentanţii Rosneft au declarat pentru Reuters că orice decizie privind activele Bashneft va fi luată pe criterii economice.

Directorul general şi cel mai mare acţionar al companiei petroliere ruse "Lukoil", Vagit Alekperov, a declarat luna aceasta că în urmă cu trei ani a refuzat mai multe oferte de vânzare a participaţiei sale în cadrul companiei. Acesta a adăugat că nu a mai primit astfel de propuneri.

Pe piaţă au circulat speculaţii potrivit cărora "Lukoil" ar putea fi următoarea ţintă de preluare a rivalului mai mare "Rosneft", care în 2013 a devenit cel mai mare producător mondial de petrol odată cu preluarea "TNK-BP".

Vagit Alekperov, care deţine aproximativ 23% din acţiunile "Lukoil", nu a precizat care au fost candidaţii interesaţi de "Lukoil". De asemenea, în interviu, Alekperov a asigurat că "Lukoil" nu are de gând să se retragă din câmpurile petrolifere Trebs şi Titov din nordul Rusiei, pe care "Lukoil" le dezvoltă în comun cu compania "Bashneft", preluată de "Rosneft" în luna octombrie.

"Lukoil" este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale. "Lukoil România" este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, şi are o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania "Lukoil" România deţine rafinăria "Petrotel" şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb