"Lukoil" se află în negocieri pentru rafinăria "Arpechim"

OLEG COJOCARU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 ianuarie 2004

Rafinăria din Piteşti este dorită de compania rusă pentru că este principalul furnizor de materie primă al "Oltchim" Rîmnicu-Vîlcea, pe care "Lukoil" vrea să îl cumpere în acest an

Reprezentanţii companiei ruse susţin că sînt interesaţi şi de benzinăriile "Petrom"

Compania rusă "Lukoil" nu s-a implicat în mod direct în cursa pen-tru privatizarea "Petrom", dar ră-mîne interesată de anumite activităţi ale SNP. "Lukoil negociază preluarea unei părţi din activele SNP cu unul din cei şapte concurenţi de pe lista scurtă a firmelor rămase în competiţie pentru achiziţionarea acţiunilor «Petrom»", a declarat, ieri, Nicolae Ciornîi, directorul "Lukoil România". Nicolae Ciornîi a precizat că, din activele «Petrom», pentru "Lukoil" sînt de interes reţeaua de benzinării şi capacităţile de prelucrare a ţiţeiului. Surse din piaţa petrolului susţin că "Lukoil" este foarte interesată de rafinăria "Arpe-chim" Piteşti, în contextul în care compania rusă şi-a anun-ţat participarea la privatizarea "Oltchim" Rîmnicu-Vîlcea. "Cum rafinăria din Piteşti este principalul furnizor de materie primă pentru «Oltchim», ea devine esenţială pentru strategia de dezvoltare a «Lukoil» în ţara noastră", susţin sursele citate.

Nicolae Ciornîi nu a dorit, însă, să nominalizeze compania cu care "Lukoil" negociază preluarea unor active din "Petrom", menţionînd doar că nu este o firmă rusească.

Şapte companii au mai rămas în cursa pentru cumpărarea unei cote semnificative din acţiunile statului deţinute la "Petrom": OMV Austria, MOL Ungaria, PKN-Orlen Polonia, Gazprom Rusia, Hellenic Petroleum Grecia, Occidental Oil & Gas Holding Corporation SUA şi Glencore Elveţia. Surse citate susţin că reprezentanţii "Lukoil" ar fi negociat pînă acum cu "Glencore" şi PKN-Orlen. Nicolae Ciornîi a spus, ieri, că "Lukoil" a intenţionat să participe la privatizarea "Petrom", însă ulterior conducerea companiei ruse s-a răzgîndit. În cei aproape cinci ani de prezenţă pe piaţa românească, "Lukoil" a investit peste 300 milioane de dolari în dezvoltarea afacerii din Ro-mânia. "Prin rafinăria "Petrotel" şi cele 203 staţii de distribuţie, preluarea SNP ar fi însemnat o concentrare economică prea mare pe care autorităţile în domeniul concurenţei n-ar fi acceptat-o", a ţinut să sublinieze Nicolae Ciornîi.

Conducerea filialei româneşti a "Lukoil" a ţinut să precizeze că negocierile iniţiate vizează doar proiectul "SNP Petrom", firma rusească neavînd nici un alt interes în zonă care să necesite crearea de alianţe sau concerne în domeniul petrolier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb