Lumini, umbre şi tenebre

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 13 ianuarie 2021

Cornel Codiţă

Întrebările privind cursul politicii americane departe de a conteni, se înmulţesc pe zi ce trece. Pe ce curbă trebuie aşezate "manifestaţiile" care au culminat cu asaltul asupra Capitoliului? Există două perspective nu doar divergente, ci radical opuse. Prima defineşte episodul în raport cu traiectul normalităţii. Manifestă sau doar ideală, etalon la care realitatea tinde. Din acestă perspectivă, 6 ianuarie reprezintă excepţia. Rămîn de înţeles şi explicat doar condiţiile care au determinat deraierea. Cea de a doua perspectivă presupune două traiectorii: una aparentă şi înşelătoare, cea a normalităţii, iar spatele acesteia, ascunsă, o alta, a unei realităţi paralele, anormale, dar coerente, în care 6 ianuarie este doar o verigă dintr-un lanţ. Unul care leagă trecutul Americii de prezent, iar acest prezent de un viitor care nu seamănă deloc cu imaginea normalităţii. Evenimentele lui 6 ianuarie nu mai pot fi explicate nici prin deraiere, nici prin întîmplare sau excepţie.

În mod oarecum de aşteptat, cea mai mare parte a actorilor de pe scena politică americană a favorizat prima abordare. Aşa ceva nu reprezită America, nu este şi nu poate fi congruent cu regulile şi funcţionarea sistemului nostru politic, este un episod condamnabil, dar singular... total atipic etc. Ca să explici ceea ce s-a întîmplat trebuie să pui cap la cap un tablou cuprinzător de elemente aparent disparate: profilul psihologic şi cel politic al lui Donald Trump, desenul nişelor extremiste şi fundamentaliste mobilizate de Trump mult înainte de a fi ajuns Preşedinte, care funcţionează mai degrabă după regulile cultelor decît după cele ale organizaţiilor civice, nivelarea Partidului Republican şi reducerea lui la nucleul dur al susţinătorilor hiperloialişti ai lui Trump, mai ales grupul din Senat, respectiv a liniei politice trasată de Trump, discursul manipulativ al Preşedintelui, nu doar cel din ziua fatidică, ci întregul său parcurs electoral, hiper-polarizarea politică a marilor platforme de media, barajului juridic şi politic menit, post-electoral, să blocheze declararea rezultatelor alegerilor din noiembrie, sau răsturnarea lor, manevrele prin care Trump a încercat să forţeze mîna unor guvernatori de state, sau autorităţi electorale, în ultimă instanţă a Vicepreşedintelui Pence, în calitate de Preşedinte al Senatului, pentru a schimba decizia privind rezultatele alegerilor.

Acestea sunt condiţiile necesare ale unei explicaţii. Este zona luminilor. Nu însă şi cea a condiţiilor suficiente. Aici este teritoriul umbrelor. Au fost sau nu "pregătite" şi favorizate, prin decizii disparate sau coordonate ale unor persoane din sistemul instituţiilor de securitate, golurile masive din sistemul de protecţie al Capitoliului, inexplicabile chiar şi pentru observatorul necultivat în subtilităţile operaţiunilor la obiective de importanţă zero. Prea multe lucruri şi avertizări au fost uitate ori neluate în seamă, ori neacoperite de decizii şi pregătire pentru contracarare, pentru a putea crede că sunt doar rezultatul nefast al "birocraţiei", al unei subite incapacităţi funcţionale, ori al surprizei. Sunt organizaţiile paramilitare ale grupurilor extremiste prezente la asaltul asupra Capitoliului responsabile de întreaga mobilizare şi desfăşurare a evenimentelor? A existat comunicare şi coordonare între aceste grupuri şi persoane de autoritate din zona Administraţiei sau din cercul principalilor susţinători?

De aici intrăm în zona tenebrelor. Iar întrebarea cea mai sîcîitoare pe care de aproape o săptămînă nu a pus-o nimeni, nici în America, nici în altă parte, este legată de scenariul operaţiunii asupra Capitoliului. De ce s-au năpustit cetăţenii cu pricina asupra clădirii Parlamentului? Doar ca să spargă geamuri, să rupă uşi, să se "hîrjonească" cu poliţiştii din clădire şi să îşi facă selfiuri cu picioarele pe biroul lui Pelosi? Care era finalitatea? Atît, pur demonstrativ... "poporul vine să ceară socoteală celor care nu vor să asculte de vocea poporului trumpist?" Doar "ca să bage spaima în ciocoi?" Sau ar mai fi trebuit să urmeze ceva? Ce? Membri ai Camerei şi Senatului luaţi ostatici? Forţaţi sub ameninţarea bîtelor să semneze actul prin care îl declară preşedinte pe Trump? Crearea unei situaţii de incapacitare a Parlamentului care să permită Preşedintelui să declare stare de urgenţă şi suspendarea procesului electoral, eventual nulificarea lui şi reluarea alegerilor în alte condiţii, după normalizarea situaţiei? Cu alte cuvinte, o lovitură de stat? Greu de crezut din imaginile care au putut fi văzute pe reţelele americane. Dacă în afara celor pătrunşi în incinta Capitoliului şi profitînd de acţiunea lor ar fi trebuit să intre în scenă şi alţi actori, atunci e sigur că s-a produs un scurtcircuit şi a doua parte a operaţiunii nu s-a materializat. Din această perspectivă, comportamentul şi deciziile Vicepreşedintelui Pence au fost salvatoare. Aşa poate fi citit şi mesajul din discursul public al lui Trump care l-a vizat direct pe Pence, solicitîndu-i cooperarea pentru ceea ce urma. Ea nu a venit şi filmul s-a rupt mult înainte de finalizare. Tenebre... nu vom şti niciodată.

Opinia Cititorului ( 15 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. In primul rand avem de-a face cu o diversiune cu rol de imagine, gândită să transmită ceva publicului care se uită la tv, deci nu exista o finalitate practică când iei cu asalt cu poporul o clădire de acest tip. Obligarea senatorilor să semneze un act de anulare a alegerilor cu pistolul la tâmplă iese din discuție.

    Nu faptul că au luat niste provocatori (agenturili) ai statului paralel cu asalt... 

    1. Raspunde domnul Codita la aceste observatii?

      Domnul Codita face ce vrea domnia sa, nu are nici o obligatie sa raspunda. A scris articolul, nu are nici o datorie sa intre in dialog post scriptum.

      Asa e. Nu are nici o obligatie sa raspunda, dar asta da mai multa credibilitate unor observatii exprimate civilizat, logic si care pt romani reprezinta ceva deja vu.

      Razboi total impotriva Sufletului... Americii scindat! Melania Trump indeamna la unitate, ea e inteleapta, ca mai toate femeile, nu sunt razboinice, agresive, precum barbatii! Mai multe femei la putere, mai multa pace si sanatate pe planeta!

      Nu toate femeile sunt pacifiste si nu toti barbatii sunt agresivi, exista femei care copiaza modelul de succes autoritar, agresiv al barbatilor si barbati care au atribute specifice femenine, principiul feminin.

    ... lovituri si contralovituri ... daca nu poti opri "trenul", deraiaza-l ... ma gandesc cum evenimentele din 6 ianuarie fura prea mult privirile ... pentru prima data in istorie, avem un presedinte desemnat de social media ... si nu as putea numi aceasta: democratie directa ...

    1. ,,N u inteleg ,,matracuca de Dancila''De ce matracuca ,pentru ca v a dat lectii de competenta ,pentru ca a condus guvernul UE 6 luni cu brio ,pentru ca economia a ajuns pe o crestere nemaiantalnita?A pus boul vostru Spp ul cu tunurile pe dansa ca sa o discrediteze S-a ajuns sa creieze un serviciu special de dezimformare Toate deplasarile Prim MInistrului Dancila erau secondate la mica distanta de echipa de gorile care aveau rolul sa puna presiune pe dansaCand Dancila trebuia sa se...

      Simplu: Basescu dimineata se scoala!.

      Pricepusi? 

      Basescu dimineata se scoala/iara tu ai tartacuta cam goala

      Clar: n-ai priceput, este scuzabil cand tartacuta a fost afectata de Covid.

      Corect!....Solomon dadea dreptate fiecaruia dreptate. Ar trebui sa vada ce ii uneste pe Americani si toti cetatenii lumii, nu sa lupte doar pentru putere ci pentru dezvoltare , inclusiv securitate umana!

    Lovitura pe care ar putea sa o dea Trump globalistilor americani ar fi să-și facă cont pe Tik Tok sau pe o altă rețea chineză și să-și sfatuiasca si susținătorii să-și facă cont acolo, ca forma de boicot la adresa Facebook și Twitter și să declanșeze "rezistenta din munti" până în 2025.. O astfel de mișcare ar avea efectul bulgărelui de zăpadă la nivel...

    Kamala va reusi sa reintregeasca sufletul SUA si al lumii! Domniei sale ii dedic poemul dramatic

    Al vindecării Suflet Kamadeva 

    poem dramatic format din invocatie, prolog, 7 acte , antract, dedicat lui Eminescu si Kamalei, prima parte 

    O Kama vis de înger, 

    De ce râd și apoi sânger, 

    De ce caut printre vise 

    Iubiri vii, ce ard nestinse? 

     

    Să-mi întinzi a ta aripă 

    Să arunci torent, risipă 

    De dragoste-n vis Alb... 

    1. Al vindecării Suflet, Kamadeva! dedicat Domniei sale Kamala

      partea a doua 

      Actul V - De LACRIMILE lor vindecaţi...în plenitudine  

       

      Atman Eminescu (dansează cu Shakti dialogând)  

      -Bem apă din izvorul unicornilor albi atrași în moarte  

      De duhul liniștit și plin de pace în nopți pale, stelare ,  

      încălzite de oryx adăpostită-n inimă, adânc în șoapte,... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb