Egiptul îşi propune să tranzacţioneze lingouri de aur la bursa de mărfuri după încheierea Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice din 2022 (COP27), a declarat ieri şeful autorităţii de dezvoltare a comerţului intern al ţării, anunţă Reuters. Evenimentul COP27 este programat să aibă loc în perioada 6-18 noiembrie, la Sharm El Sheikh, în Egipt.
Săptămâna trecută, banca centrală a Egiptului a informat că lucrează la un nou indice care să includă aurul şi alte valute străine, în afara dolarului american. Şeful interimar al băncii, Hassan Abdalla, a dezvăluit acest plan la o conferinţă economică din ţară, potrivit Al-Ahram. Abdalla a subliniat performanţa relativ mai bună a lirei egiptene în raport cu alte valute, iar acesta ar putea fi motivul pentru care Egiptul urmăreşte să introducă noul indice.
Ţările folosesc indici ai valutelor străine ca să măsoare performanţa propriei monede. Indicele US Dollar, de exemplu, este raportat la euro, franc elveţian, yen japonez, dolar canadian, liră sterlină şi coroană suedeză.
Lira egipteană a scăzut la niveluri minime istorice faţă de dolar în ultimele săptămâni. Pe tot parcursul anului, moneda a fost afectată de turbulenţele economice globale. Cu toate acestea, lira egitpeană are o evoluţie mai bună decât alte valute, apreciindu-se recent în raport cu euro şi lira sterlină, conform Al-Monitor.
• WGC: Băncile centrale din întreaga lume au cumpărat o cantitate record de 399 de tone de aur în trimestrul al treilea din 2022
Băncile centrale din întreaga lume au cumpărat, în trimestrul al treilea al acestui an, o cantitate record de 399 de tone de aur, de peste patru ori mai mare decât cantitatea cumpărată în perioada similară a anului trecut, ceea ce a stimulat cererea mondială de metal galben, a anunţat ieri Consiliul Mondial al Aurului, transmite Reuters.
Cererea de aur a fost una puternică şi din partea bijutierilor şi a cumpărătorilor de lingouri şi monede de aur, a precizat WGC în cel mai recent raport trimestrial al său. În total, cererea mondială de aur s-a ridicat la 1.181 de tone în perioada iulie-septembrie, cu 28% mai mult decât cele 922 de tone în aceeaşi perioadă a lui 2021, a precizat WGC, potrivit Agerpres.
Cele 399 de tone de aur, în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, achiziţionate în trimestrul al treilea, au dus achiziţiile de aur ale băncilor centrale în primele nouă luni ale acestui an la 673 de tone, mai mult decât totalul achiziţiilor încheiate pe parcursul unui an după 1967, an în care dolarul american era încă sprijinit de aur.
Printre cei mai mari cumpărători de aur în ultimele trei luni au fost băncile centrale din Turcia, Uzbekistan, Qatar şi India.
Au sporit, de asemenea, achiziţiile de lingouri şi monede de aur în Turcia, până la 46,8 tone în trimestrul al treilea, în creştere cu peste 300% în ritm anual, pe măsură ce persoanele fizice au cumpărat aur ca să se protejeze de inflaţia galopantă. Aurul este considerat în mod tradiţional un activ sigur în perioade de incertitudine sau turbulenţe.
Louise Street, analist la WGC, spune: "Pentru perioada următoare, ne aşteptăm ca achiziţiile de aur ale băncilor centrale şi ale investitorilor de retail să rămână la un nivel puternic. Ne aşteptăm, de asemenea, ca cererea din partea bijutierilor să înregistreze performanţe solide în regiuni precum India şi Asia de Sud-Est".
Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna decembrie era de 119 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a coborât ulterior până aproape de 115 euro, iar la ora 12.39 atingea 122,5 euro.
..............................................
Exporturile zilnice ale Gazprom către pieţele străine cheie au scăzut în octombrie, deoarece fluxurile spre Europa au rămas plafonate, transmite Bloomberg.
Gigantul rus a exportat 139 milioane metri cubi pe zi în octombrie către ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS), un declin de 11,5% faţă de luna precedentă, conform calculelor Bloomberg pe baza datelor publicate marţi. De la începutul anului, livrările Gazprom către principalii săi clienţi străini au scăzut cu 42,6% faţă de anul trecut, la 91,2 miliarde metri cubi (bcm).
Fluxurile zilnice de gaze via Ucraina s-au situat în medie la peste 42 milioane metri cubi pe zi, în octombrie, în timp ce livrările prin conducta TurkStream către Europa s-au situat în medie la aproximativ 29 milioane metri cubi pe zi. Exporturile totale ale Rusiei spre Europa s-au ridicat la doar o cincime din nivelul anterior invadării Ucrainei, în februarie, conform Agerpres.
Producţia medie zilnică de gaze a Gazprom s-a situat în octombrie la 990 milioane metri cubi, un avans de aproape 18% faţă de luna precedentă, conform calculelor Bloomberg. Anul acesta, producţia a scăzut cu 19% faţă de anul trecut, la 344 bcm.
..............................................
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a crescut cu 1,9% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 94,59 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a urcat cu 2,1%, la 88,30 dolari barilul la ora locală 08.38.
Producţia şi exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut uşor în octombrie, a anunţat luni publicaţia rusă de afaceri Kommersant, care estimează că declinul producţiei va continua în urma embargoului UE aşteptat la începutul lunii decembrie, transmite Reuters.
Până acum, producţia de petrol a Rusiei s-a dovedit rezistentă în contextul sancţiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei, dar statele membre ale Uniunii Europene, principalii consumatori de ţiţei rusesc timp de decenii, nu îl vor mai achiziţiona din 5 decembrie, în urma embargoului care va fi impus de blocul comunitar, notează Agerpres.
Citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, Kommersant susţine că producţia de petrol a Rusiei în octombrie s-a situat la 1,47 milioane tone pe zi, echivalentul a 10,78 milioane barili pe zi (bpd), în scădere faţă de nivelul din septembrie, de 10,8 milioane bpd, a anunţat săptămâna trecută de Oficiul de Statistică din Rusia (Rosstat).
De asemenea, exporturile Rusiei de petrol pe mare şi prin conducte au scăzut cu 2% din septembrie, la aproximativ 640.000 tone pe zi (4,7 milioane bpd), susţine publicaţia rusă. Unul dintre motive îl reprezintă colapsul producţiei la proiectul offshore Sakhalin 1, abandonat de ExxonMobil după ce Rusia a invadat Ucraina.
..............................................
Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 1%, la 1.657,40 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.37, cea spot - cu 1,3%, la 1.654,09 dolari/uncie.
..............................................
Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 0,5% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,78 dolari/buşel la ora locală 08.37, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,1%, la 6,90 dolari/buşel.
Cotaţiile grâului au scăzut ieri, după ce anterior au atins cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, în condiţiile în care exporturile de grâu ale Ucrainei au continuat, în pofida deciziei recente a Rusiei de a se retrage din acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, transmite Reuters. "Chiar dacă Rusia s-a retras din acordul privind coridorul de export în Marea Neagră, există în continuare livrări de cereale din Ucraina", susţin analiştii firmei de consultanţă Hightower.
Livrările de cereale din Ucraina au atins luni un nivel record, în cadrul unei iniţiative sprijinite de ONU şi destinată reducerii problemelor mondiale de aprovizionare cu alimente, în pofida faptului că Rusia a atras atenţia asupra riscurilor continuării acestei iniţiative după retragerea sa din acord. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni că ţara sa va continua să exporte cereale din porturile de la Marea Neagră, notează Agerpres.
Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că livrările de cereale din porturile ucrainene ar putea fi întrerupte din nou. Asiguratorul londonez Ascot a decis să suspende acoperirea oferită pentru noi livrări care utilizează coridorul de export din Marea Neagră, până când va avea o situaţie mai clară cu privire la situaţia de acolo, a declarat un director de la Ascot.
Moscova şi-a anunţat sâmbătă decizia de a-şi suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră ca răspuns la atacul cu drone asupra flotei ruseşti din Crimeea, atac nerecunoscut de Kiev, care acuză Moscova că fabrică un pretext pentru a-şi justifica retragerea din acord.
Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără şi cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruşi, doi ucraineni, doi turci şi doi delegaţi ai ONU. Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportul din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care aşteptau să fie inspectate.