Proiectul de lege privind modificarea Codului silvic a fost respins ieri în plenul Camerei Deputaţilor. Rezultatul nu este o mare surpriză, având în vedere că, săptămâna aceasta, grupurile parlamentare PNL şi PDL au anunţat că nu vor vota acest proiect. În acest sens, fostul ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, deputatul PNL Lucia Varga, cea care a şi iniţiat proiectul a declarat: "PNL nu e de acord cu actul normativ, pentru că nu rezolvă problemele silvicultorilor. Sperăm ca această lege să nu fie promulgată de preşedinte. Nu există o modalitate transparentă de vânzare a masei lemnoase, aceasta se vinde direct din pădure, nu din rampe şi depozite. În România nu există un sprijin direct acordat proprietarilor de pădure, a avea o pădure este o corvoadă mai degrabă decât un beneficiu. Mediul de afaceri din industria de prelucrare a lemnului trebuie protejat, noi am propus dreptul la preemţiune pentru agenţii economici din industria mobilei, sunt agenţi economici care ar putea să valorifice superior lemnul şi să creeze noi locuri de muncă, dar se confruntă cu deficitul materiei prime".
La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a susţinut că proiectul de lege include unele aspecte premature. "Pentru a încuraja exploatarea masei lemnoase dăm satisfacţie unora, dar creăm o mare problemă pădurii, dăm voie prin lege să se taie până la 3.000 de metri pătraţi de pădure ca să facem platforme sau depozite de material lemnos", a precizat Tinel Gheorghe la dezbaterea proiectului de lege.
Pe de altă parte, actualul ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, şi alţi membri ai PSD au susţinut proiectul invocând ca argument amendament referitor la limitarea la 30% a cumpărării din masa lemnoasă a ţării ca o măsură ce ar fi creat şanse egale pentru toate firmele şi ar fi înlăturt monopolul pe piaţă ar firmelor străine care realizează peste 50% din prelucrarea şi exploatarea masei lemnoase din ţara noastră. Codul prevedea, printre altele, limitarea achiziţionării la maximum 30%, de către un operator economic, din volumul disponibil, la nivel naţional, dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă, din fiecare specie.
În urma eşecului votului, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a susţinut Guvernul va propune un alt proiect de Cod silvic, cel mai probabil la începutul sesiunii din toamnă şi a invocat diverse alte activităţi, care au dus la neintrunirea de voturi necesare adoptării actului normativ. "Dacă e să judecăm corect, avem o echipă de parlamentari care se află la Strasbourg pentru a vota noul secretar general, avem câţiva care sunt plecaţi în Germania pentru o temă legată de influenţa legislaţiei în statele est-europene care combat corupţia, sunt cei de la Comisia SRI - li s-a cerut de Birourile permanente reunite să lucreze astăzi în paralel cu plenul. Cel puţin 20 de parlamentari au lipsit de la plen", a spus oficialul la Palatul Parlamentului, citat de sursele de presă.
Rezultatul votului a fost 198 de voturi pentru, 10 abţineri, 98 de voturi împotrivă, necesarul aprobării proiectului fiind de 203.