Lupte crâncene pentru preluarea controlului ARCOM

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 20 iulie 2007

Lupte crâncene pentru preluarea controlului ARCOM

Vestea că George Becali vrea să preia 51% din capitalul social al cunoscutei firme de construcţii ARCOM Bucureşti a inflamat spiritele printre micii acţionari. Avocatul domnului Becali, Cătălin Dancu, a confirmat pentru ziarul BURSA intenţia omului de afaceri, dar nu a dorit să precizeze câte acţiuni a achiziţionat până în momentul de faţă. Domnia sa ne-a spus că George Becali îşi va face cunoscute în curând intenţiile sale cu ARCOM.

ARCOM este o societate de tip închis cu circa 1.600 de mici acţionari (actuali şi foşti angajaţi ai societăţii). Cea mai mare participaţie este a SIF Muntenia (circa 8%). În cazul vânzării participaţiilor, actualii acţionari au drept de preemţiune. Tensiunile dintre acţionari au apărut în urmă cu mai bine de un an, când s-a pus în discuţie reevaluarea activelor societăţii şi majorarea capitalului social. Aşa s-a ridicat şi problema concentrării acţionariatului pentru un mai bun management al societăţii şi o infuzie de capital, ne-a spus Doina Eniţă, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al ARCOM.

Acţionarii sunt acum împărţiţi în mai multe tabere. Unii îl vor pe Becali pentru că are suficienţi bani să dezvolte compania, alţii spun că Becali doar râvneşte la activele imobiliare extrem de valoroase ale ARCOM şi că nu vrea să păs­treze profilul de activitate al societăţii. Unii acţionari sunt de partea SIF-ului în preluarea controlului în ARCOM, iar alţii consideră că nici aşa nu este bine pentru societate, deoarece SIF-ul cumpără doar pentru a revinde cu un preţ mai mare. Există şi o parte importantă din angajaţi care nu aleg cui să vândă acţiunile şi bat palma cu cine le oferă mai mulţi bani. Anunţurile de vânzare din această săptămână au ajuns şi la 140 de euro/acţiune.

Iniţiativa lui George Becali este destul de recentă (circa două săptămâni), dar vine pe fondul acţiunii SIF Muntenia de a-şi majora participaţia în ARCOM. Societatea de investiţii a ajuns acum la o participaţie de circa 20%. În plus, şi compania "Somaco" vrea să aibă o cotă importantă din capitalul social al ARCOM, ne-a spus domnul Mihai Cârcotă, director în cadrul firmei producătoare de prefabricate. Însă societatea nu are forţa financiară necesară pentru a deveni acţionar majoritar şi caută un fond de investiţii pentru a-i susţine iniţiativa, a adăugat domnia sa.

Doina Eniţă a acceptat să facă, pentru ziarul BURSA, un rezumat al situaţiei de criză din ARCOM: "Am fost printre primii care am susţinut ideea concentrării capitalului. ARCOM este o societate valoroasă, al cărei obiect de activitate este antreprenoriatul. Construcţiile vor cunoaşte un boom în perioada următoare, iar ARCOM poate să se dezvolte numai cu un management bun. Am fost printre primii care şi-au vândut în această primăvară acţiunile, cu un preţ foarte bun chiar. Am obţinut 120 de euro/acţiune. Când au văzut acţionarii că sunt mulţi terţi interesaţi să intre în societate, a apărut o avalanşă de oferte de vânzare.

Sigur, la valul de oferte a contribuit şi acţiunea SIF Muntenia din luna mai, de a-şi majora participaţia în companie. Atunci, unii membrii ai Consiliului de Administraţie, care urmăresc un profit considerabil din vânzarea acţiunilor pe care le deţin, au început să caute un investitor puternic pentru preluarea controlului. Astfel a intrat în ecuaţie fondul de investiţii PPF, care a renunţat relativ rapid, în cursul lunii iunie, din motive pe care nu le cunosc. Aşa a intrat în joc şi George Becali".

Domnia sa ne-a mărturisit că îl simpatizează pe omul de afaceri, dar crede că ARCOM va avea de pierdut cu George Becali în postura de acţionar majoritar. Doamna Eniţă este de părere că Becali urmăreşte doar activele imobiliare valoroase ale ARCOM şi nu îl interesează activitatea de bază a companiei. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului de Administraţie, ARCOM deţine 50 de hectare în zona IMGB, 20.000 mp în Chitila, 40.000 mp în centrul Galaţiului, un teren în Poiana Braşov, dar şi câteva mini-ansambluri de apartamente finalizate sau în curs de finalizare în zone foarte căutate din Capitală.

Doina Eniţă apreciază că strategia lui Becali de a prelua 51% din acţiuni (efort financiar estimat la peste 20 milioane de euro) este riscantă. Avocaţii lui fac contracte cu acţionarii, dar nu plătesc şi banii decât în momentul în care omul de afaceri este sigur că poate prelua controlul. Domnia sa vorbeşte, astfel, despre acţiuni vândute oficial şi neoficial şi apreciază că procedura aplicată de Becali poate fi atacată în instanţă de SIF Muntenia, Somaco sau alţi actuali acţionari cu drept de preemţiune pentru că nu este statutară şi le împiedică majorarea cotei de participare în societate.

Conform spuselor doamnei Eniţă, oficial s-a tranzacţionat 10% din capitalul social, dar neoficial un procent de încă 20% din acţiunile ARCOM şi-au schimbat proprietarul. Astfel, oficial, George Becali deţine 2.065 de acţiuni (circa 1%), Somaco - 200 de acţiuni, SIF Muntenia are acum circa 20% din capitalul social, Gheorghe Ion - 3%, iar Florian Florescu (director general) - 1%.

Surse din ARCOM susţin că raportul neoficial de "forţe" arată că 58% din capitalul social s-a concentrat în mâinile a patru acţionari. Astfel, SIF-ul deţine 20% din acţiuni, "Somaco" - circa 10%, George Becali - 8%, iar o parte din membrii Consiliului de Administraţie au strâns 20% din acţiuni pentru a le revinde lui Becali.

Peter Pavel Szel, preşedintele "Muntenia Invest", societatea de administrare a SIF Muntenia, ne-a declarat că încă nu s-a decis dacă este oportun pentru societatea de investiţii să devină acţionar majoritar la ARCOM. Domnia sa ne-a explicat: "ARCOM este o societate profitabilă. Noi am vrut să ne mărim participaţia, dar nu vrem să devenim acţionari majoritari cu orice cost. Am obţinut profituri bune şi din vânzarea unor pachete mai mici de acţiuni. Un exemplu este şi tranzacţia cu cele 18% din acţiunile , pe care le-am vândut foarte avantajos francezilor de la ". Reprezentantul SIF Muntenia susţine că societatea urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă cu ARCOM şi nu are motive să iniţieze, pe moment, vreo acţiune în instanţă în ceea ce priveşte tranzacţiile efectuate.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Arcom are o istorie lunga si contorsioata. Dupa ce a fost , pentru unii, o vaca buna de muls timp de decenii, a intrat pe ultima turnanta: destramarea. Facuta cu un scop precis si abil: stergerea urmelor fraudelor uriase facute de-a lungul timpului. A fost prima intreprindere romaneasca , lasata de comunisti sa scoata forta de munca in strainatate. Oamenii s-au inghesuit ca mustele. Cei mai multi au platit scump aceasta imprudenta. Salarii de mizerie, conditi de viata aidoma celor din lagarele naziste. Si, pe partea cealalta, cativa imbogatiti din spagile adunate: Cristian Huluibei, Ionel Mocanu si inca vreo suta de smecherasi, pripasiti pe langa ei. Varfurile Arcomului au dat lovitura la privatizare, regizata pe sub mana, departe de ochii fraierilor. A urmat recuperarea secreta a unor creante, devalizarea santierelor din strainatate, in special cel de la Krivoi Rog, pe fondul debandadei provocate de caderea comunismului, delapidarile-vezi Dacia Felix- constructia si preluarea hoteasca de vile la Snagov si in Plevnei. Artizani: Ionel Mocanu,intregul lui neam cocotat in functi de conducere, notoriul securist Paul Juganaru, Dobre, Florescu, Tapu, Hulubei si multi altii. Prin Arcom s-a furat peste un miliard de euro, iar urmele trebuiau sterse.

    Ideea vinderii Arcom a incoltit de peste un an si acum se pune in aplicare, mimandu-se nu stiu ce competitie

    pentru dezvoltarea firmei. Aiurea, tipii nu vor decat sa-si ia banii si sa dispara. Multi si-au si facut firme concurente spre care trag toate lucrarile. 

    1. Domnu' dan gheorghe, dupa limbajul "de lemn" folosit, pun pariu ca esti un fost sclav/a arcomist. HA-HA-HA!!

      Nea dane ....te roade rau invidia. Probabil nu te-a dus capul sa iei si tu(ca arcomist cred) parte la festin si acum vorbesti de dupa gard.Vorba aia de la lume luate ,la lume inapoi date .Ai ceva concret si serios de spus ,OK .Da nu venii cu franturi de informatii ,date prin ziarele vremii.Hai spor la treaba...losser !

      ce nu stiu ultimii doi forumisti e ca actiunile ARCOM au fost in mare parte preluate tot de comunisti si securisti: Ion Stanescu, Mihai Tenea, Paul Juganaru si altii de acelasi calibru.Ceea ce ma duce gandul ca baietii acre au raspuns fac parte din aceeasi echipa. La mai mare!

      Nea Vasile daca faceam parte din echipa aia de o spusesi matale crezi ca mai postam pe aici ? Erau lucruri mai importante de facut .Numaram gologanii de pe actiunile vandute .Si apoi vezi ca te contrazici : ultimi 2 forumisti nu cunosc ca......si apoi ne bagi in echipa cu ei .Mergi si mata ori pe stanga ori pe dreapta.De Juganaru am auzit in tinerete ...da ceilalti doi cine sunt ca m-ai facut curios ?

      nea ioane, hai sa te luminez, ma baiete. Ion Stanescu este fostul ministru al constructiilor in strainatate si fost sef al Departamentului Securitatii Statutului. Mihai Tenea afost consiler al Tovarasului dupa ce fusese ministru adjunct la constructii si coleg de promotie cu directorul general al Arcom, Ion Mocanu. Ei sunt doar doua exemple, pentru ca lista e mult mai lunga. Cuprinde pe tov. Nae,securistul institutiei, alti tovi din PSD, care au inchis ochii si si-au luat partea din manariile facute pe santierele din strainatate. S-au construit vile personale la Snagov, fiecare balaoaches din ARCOM are cate una , cu asa-zise caramizi recuperate de la Krivoi Rog si evaluate la 1/20 din valoare. De fapt, erau caramizi bune luate de pe piata, dar amestecate printr-o abila alchimie contabila cu cele readuse in tara. Daca or fi fost vreodata aduse. Daca mai vrei, iti mai spun si altele

      Nea Vasile sunt cu adevarat interesat de amanunte ...da daca vii tot cu de-astea cu caramida ....mai bine lasa-ne ! Chiar a fost penala(infantila) explicatia cu ce au tranzitat ei piata .Alti carau cu avionul tigari ...si mata vii cu vagonul de ...caramizi.Aveti un of de mahala ..cu ala a fost securist etc. A ofst si nu mai este ....asta e .Vino in zilele noaste si mai discutam .

      Daca citesti pe net ai sa aflii ca actiunile 56% au fost luate de Becali si nu de Ion Stanescu.

      Luminarea promisa cred ca ar trebui sa fie la mata ...ca tare esti departe ....in trecut. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb