Macedonia vrea investitori români pentru dezvoltarea sectorului energetic

A.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 mai 2016

Macedonia intenţionează să atragă investitori din ţara noastră pentru modernizarea unor sectoare precum cel energetic, turistic, manufacturier sau IT, a declarat, vineri, Goran Mickovscki, ministrul Investiţiilor Străine din această ţară, prezent la Bucureşti.

Oficialul a precizat, citat de Agerpres: "Macedonia este o ţară cu foarte multe oportunităţi de investiţii. Nivelurile de taxare sunt printre cele mai mici din Europa. De altfel, raportul Doing Business al Băncii Mondiale din 2016 poziţionează Macedonia pe locul 12 în lume în topul ţărilor unde este cel mai bine să faci afaceri".

El a menţionat, printre avantajele pe care le găsesc investitorii străini în Macedonia, cota unică de impozitare de 10%, cu o valoare netă de 7,4% pentru companii, şi Taxa pe Valoarea Adăugată de 18%, cu o cotă preferenţială de 5% pentru produse precum echipamente medicale şi IT sau îngrăşăminte.

"Obiectivul nostru este să atragem investiţii străine în Macedonia, care să contribuie la creşterea competitivităţii ţării şi la creşterea economică. Faptul că nu suntem încă în Uniunea Europeană nu înseamnă că nu avem comerţ liber cu această zonă", a mai spus ministrul macedonean.

Ministrul Investiţiilor Străine din Macedonia a enumerat cinci domenii unde au fost instituite zone libere, pentru a atrage cât mai multe investiţii: industria manufacturieră, IT, sănătate, turism, precum şi cercetare şi dezvoltare.

Printre altele, oficialul a mai spus: "În Macedonia, populaţia nu este conectată încă la sistemul de gaze. La nivel guvernamental, avem un proiect pentru a conecta populaţia, deci iată un alt domeniu unde avem nevoie de investitori".

La rândul lor, oamenii de afaceri din România susţin că sunt atraşi de piaţa macedoneană.

"Aceste planuri ale Macedoniei pentru realizarea de noi conducte de gaze reprezintă o mare oportunitate pentru oamenii de afaceri din Prahova, care este inima industriei de petrol şi gaze din România", a spus Aurelian Gogulescu, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova.

Potrivit ministrului din Macedonia, ţara sa a avut o creştere economică constantă din 2008 încoace, iar în ultimii trei ani rata de creştere a fost printre cele mai mari din zona europeană.

În ceea ce priveşte schimburile bilaterale cu România, ţara noastră este în avantaj, cu un export de 186 milioane de euro în Macedonia în 2015 şi cu un import de 97 milioane de euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb