MAE: "Este regretabil că legea minorităţilor a fost adoptată de Parlamentul ucrainean fără consultarea Comisiei de la Veneţia"

V.G.
Politică / 22 decembrie 2022

"Este regretabil că legea minorităţilor a fost adoptată de Parlamentul ucrainean fără consultarea Comisiei de la Veneţia"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) consideră "regretabil" faptul că legea privind minorităţile naţionale din Ucraina a fost adoptată în absenţa unei noi consultări a Comisiei de la Veneţia, "a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător şi clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ", potrivit Agerpres.

"De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absenţa unei consultări adecvate a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina, aşa cum a solicitat partea română", arată MAE.

În acest context, MAE solicită autorităţilor ucrainene "să consulte Comisia de la Veneţia chiar şi în acest stadiu şi să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de şase luni pentru intrarea sa în vigoare".

Ministerul român aminteşte că "România susţine pe deplin parcursul european al Ucrainei şi înţelege dorinţa firească de accelerare a procesului de apropiere de UE, însă semnalează faptul că accelerarea intempestivă a procesului de legiferare în acest domeniu a afectat, de o manieră semnificativă, procesul de consultare cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, care ar fi trebuit să fie unul de substanţă, anterior adoptării legii".

MAE subliniază că a solicitat în mod repetat părţii ucrainene consultarea temeinică a comunităţii române din Ucraina în procesul elaborării şi adoptării legii.

Pe fond, arată reprezentanţii ministerului român, legea reprezintă o variantă îmbunătăţită în raport cu proiectele anterioare analizate la nivelul legislativului ucrainean.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că va continua coordonarea cu reprezentanţii comunităţii române şi dialogul susţinut cu autorităţile ucrainene pentru asigurarea respectării depline şi promovării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv în baza obligaţiilor internaţionale asumate de Ucraina în materie, pe care şi legea le recunoaşte în mod expres ca fiind prioritare.

"Partea română a invocat permanent în contactele cu partea ucraineană promisiunea preşedintelui Ucrainei conform căreia persoanele aparţinând comunităţii române din Ucraina vor beneficia de acelaşi tratament de care beneficiază în România persoanele aparţinând comunităţii ucrainene", punctează MAE.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Ukraina are pretentia sa intre in UEsi NATO . O sustinem din toata inima cu conditia sa respecte valorile acestor organizati democratice . Intelegem ca aceasta lege a vizat minoritatea rusa si nu pe minoritatile poloneza si romana . Ca sa fiu obiectiv sunt pentru retragerea rusilor din ukraina inclusiv din crimeia , dar in acelasi timp ukraineni trebuie sa eradicheze corupia si sa faca reforme profunde inclusiv o lege europeana pt minoritati.

    1. Slava Ucraina nazista.

      E tot comisia aia de la Venetia pe care de ani buni o fenteaza si politicienii romani desi Romania nu este in razboi cu nimeni?

    in acelai timp ucraina urla pe toate gardurile ca Romania va livra armament pentru ucraina... SUNTEM CONDUSI DE TRADATORI BAAA

    1. ba tradator e cel ce tine cu rusii, cand Romania e membru NAto si membru ue care sprijina Ucraina. legile minoritatilor le vor imbunatati dc vor sa intre in EU, in plus nu cred ca-s asa de oprimati romanii din Ucraina, ca s-ar muta in Romania unde sunt bine primiti, dar nu am auzit sa vina.

      CATI DORESC SA PLECE DEFINITIV DIN CASA LOR? CASA LOR E ACOLO! PUNETI ACEASTA INTREB UCR DIN ROMANIA. CATI DT EI AR PLECA DEFINITIV IN UCR?

    si romanii din ucraina raman cu " regretele " MAE !

    a sustine o ucraina care discrimineaza minoritatile = tradarea acelor minoritati

    si tradatori de neam sint destui in Romania  

    1. Si altceva decit sa regretati ce faceti ?

      si tu ce propui ca ar trebui sa faca minoritatea romaneasca din ucraina ?

      sa uite ca sint romani si sa se ucrainizeze complet ? 

      Da sa se ucrainizeze sau sa vina in ro. dc mergi in SUA ca roman ce faci: ori te americanizezi mai ales copiii ca poate tu nu poti ori aduni cv bani si te intorci in tara. altfel vei fi vazut mereu ca un emigrant sau ca un "minoritar"

    A apărut o reacție normală a MAE, și nu în genunchi, față de politica ucraineană de asimilare a românilor din Bucovina prin interzicerea practic a învățământului în limba maternă.

    Și cât i-am ajutat .. 

    Ce o fi acum la gura autorităților ungare, că ăștia au clontul mai mare ... E și minoritate maghiară în Ucraina.  

    De ruși ce să mai zic ... :)

    Poate acum adoratorii neconditionati ai lui Zele și flasnetele care trâmbițeaza non-stop Slava o să revină puțin cu picioarele pe pământ. 

    ii doare pe ucrainieni de minoritatea romana din Ucraina. cum sa nu-i simpatizezi pe rusi in aceasta situatie?

    1. normal, rusii merita toata simpatia pentru drepturile acordate minoritatilor, le asigura intotdeauna un loc in fata pe front

    Mai grav este ca MAE din Romania a cerut ucrainei sa acorde minoritatii romane din Ucraina aceleasi drepturi pe care Romania le acorda minoritatii ucrainiene din Romania .

    si ucraina s-a facut ca ploua ....

    Miau, miau, miaaaaauuu...

    Imi pare rau ca spun asta, dar in 2-3 ani ne vom gandi, fara sa spunem cu voce tare, ca ar fi fost bine ca rusii sa-i fi invins si mai categoric pe ucraineni. Cate probleme o sa avem cu Ucraina.....o Ucraina inarmata si furajata cu bani foarte multi.

    1. ti-e frica ca mai pierdem o Basarabie?

      Daca vrei sa stai sub cizma rusilor mutate in rusia . In siberia au fost deportati peste 200.000 de romani , deci este o minoritate importanta ce drepturi au romanii din siberia ? Ce drepturi aveau romanii din basarabia pana la destramarea URSS ? Vrei sa-ti spun eu? Erau obligati sa scrie , sa citeasca si sa vorbeasca in limba rusa . Esti un votant aur care tine cu rusii . Eu asept sa fiti declarati extremisti si sa vi se desfinteze partidul . Nu vreau sa mai aud de sosoci si de simioni .

    Slava "Faramitarea-Land" !

    CE TIE NU-TI PLACE ALTUIA NU FACE! Cunoaste cumva dl Z acest proverb?

    Se uita ca un exod din Bucovina s-a inregistrat catre Romania dupa revolutia bolsevica din 1917!

    Ce s-a intamplat cu ei? 

    Ori au fost asimilati, ori au murit, ori au plecat spre alte meleaguri mai primitoare ... 

    Acum fug chiar ucrainenii din tara lor de frica bombelor rusnacilor!

    Daca Ucraina nu va sti sa-si respecte minoritatile atunci il vom vedea implicat pe MAE roman ca nu a conditionat ajutorul militar de respectarea minoritatilor romanesti Ucraina  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb