Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a efectuat o vizită la Berlin, unde s-a întalnit cu dr. Mihai Neagu-Basarab, coordonatorul Bibliotecii Româneşti din Freiburg, una dintre instituţiile cele mai vechi ale exilului postbelic, unde se regăsesc cărţi şi documente de arhivă care reflectă activitatea culturală a românilor din exil, precum şi cu membrii comunităţii româneşti şi cei ai mediului asociativ din capitala Republicii Federale Germania, transmite un comunicat de presă al MAE.
Programul oficialului român a inclus o întrevedere cu dr. Mihai Neagu-Basarab, coordonatorul Bibliotecii Româneşti din Freiburg, una dintre instituţiile cele mai vechi ale exilului postbelic, unde se regăsesc cărţi şi documente de arhivă care reflectă activitatea culturală a românilor din exil, precum şi o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti şi cei ai mediului asociativ din Berlin. În cadrul dialogului purtat cu românii stabiliţi în Germania, a fost reiterată determinarea autorităţilor române de a contribui în mod substanţial la asigurarea unui tratament corespunzător statutului de cetăţeni comunitari pentru românii rezidenţi în statele membre ale Uniunii Europene. Ministrul delegat a subliniat importanţa valorificării exemplelor pozitive din cadrul comunităţii româneşti, în vederea conturării unei imagini coerente şi corecte a ţării noastre în spaţiul european. De asemenea, a arătat susţinerea pentru dezvoltarea reţelelor profesionale româneşti, forme asociative cu rol în diseminarea valorilor naţionale la nivelul societăţii germane.
Demnitarul român a subliniat că, în dialogul cu autorităţile germane, exprimă constant deschiderea pentru o colaborare aprofundată în domenii de interes din perspectiva comunităţii româneşti din Germania: educaţie, muncă, afaceri interne, culte. Totodată, a exprimat interesul statului român pentru dezvoltarea, în colaborare cu partenerii germani, a proiectelor ce vizează studiul facultativ al limbii române ca limbă maternă în învăţământul de stat în toate landurile în care se regăsesc comunităţi româneşti consistente. Limba este elementul principal de păstrare şi consolidare a identităţii naţionale, precum şi un factor de coeziune în cadrul comunităţilor, se mai arată în comunicat.
La întâlnirea cu membrii comunităţii româneşti au participat şi reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, care au susţinut o sesiune de informare cu privire la noile modalităţi de vot pentru românii cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate. Cu acest prilej, ministrul delegat i-a îndemnat pe românii prezenţi la reuniune să se înscrie în Registrul electoral pentru a beneficia de facilităţile introduse de noua lege electorală. În acest sens, demnitarul a arătat că autorităţile române au luat măsuri pentru a elimina perioadele lungi de aşteptare şi aglomeraţia de la misiunile diplomatice. Aceste eforturi trebuie completate de înscrierea românilor în Registrul electoral, potrivit comunicatului.