Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat, sâmbătă, în cadrul Forumului Diplomatic de la Antalya, prioritatea strategică acordată de România regiunii Mării Negre, atât sub aspectul securităţii, cât şi al dezvoltării economice şi conectivităţii, se arată într-o postare a MAE, pe reţeaua sa de socializare.
Luminiţa Odobescu a participat, sâmbătă, la Forumul Diplomatic de la Antalya, în calitate de vorbitor principal în cadrul panelului "Marea Neagră: o nouă versiune 2.0 de responsabilitate regională?", conform sursei menţionate.
Ceilalţi vorbitori în cadrul panelului au fost ministrul adjunct de externe al Turciei, Mehmet Kemal Bozay, ministrul adjunct al afacerilor externe din Ucraina, Mikola Tochytski, şi secretarul general al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, Lazăr Comănescu, menţionează sursa citată.
Potrivit sursei precizate, "În cadrul dezbaterilor, ministrul Luminiţa Odobescu a subliniat prioritatea strategică acordată de România regiunii Mării Negre, atât sub aspectul securităţii, cât şi al dezvoltării economice şi conectivităţii. A evidenţiat angajamentul României în planul cooperării regionale, alături de statele membre NATO, UE şi de partenerii regionali care împărtăşesc aceleaşi valori. Ministrul român a menţionat importanţa consolidării posturii NATO de apărare şi descurajare în regiunea Mării Negre, în paralel cu aprofundarea dimensiunii dezvoltării economice. În acest sens, a punctat necesitatea dezvoltării proiectelor conectivitate, energie, infrastructură, în paralel cu aprofundarea iniţiativelor Uniunii Europene în materie, precum Sinergia Mării Negre şi Agenda Maritimă Comună", transmite MAE.
În cadrul discuţiilor, oficialul român a evocat perspectivele pozitive de cooperare între statele NATO din regiune - România, Turcia şi Bulgaria - în domeniul deminării în Marea Neagră, model de cooperare care poate fi extins şi la alte domenii, menţionează MAE.
În marja participării la Forum, ministrul Luminiţa Odobescu a avut întrevederi bilaterale cu miniştrii afacerilor externe ai Republicii Turcia - Hakan Fidan, Republicii Moldova - Mihai Popşoi, Republicii Macedonia de Nord - Bujar Osmani, Confederaţiei Elveţiene - Ignazio Cassis, Republicii Slovace - Juraj Blanar, Palestinei - Riyad al-Maliki, Republicii Libaneze - Abdallah Bouhabib, Republicii Serbia - Ivica Daèić, al Muntenegru - Filip Ivanović şi al Republicii Bosnia şi Herţegovina - Elmedin Konaković, informează MAE.
Conform paginii de socializare, agenda a mai inclus întrevederi cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Burić, cu reprezentantul special al prim-ministrului britanic pentru Balcanii de Vest, Lord Stuart Peach, şi cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO), Daren Tang.
Iniţiat în 2021, Forumul Diplomatic de la Antalya s-a impus ca o conferinţă importantă atât la nivel regional, cât şi global, datorită diversităţii temelor abordate şi a nivelului ridicat de participare, evenimentul fiind organizat anual de Ministerului Afacerilor Externe al Turciei, sub patronajul Preşedintelui Republicii Turcia, a mai scris MAE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2024, 20:15)
Convenția de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor, prin care Turcia obține controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele. încheiat la Montreux în Elveția cu multa vreme in urma nu mai este de actualitate si trebuie modificata .In rest doar vorbe
1.1. Pai nu-s la ei? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2024, 21:58)
Pai nu-s la ei, cine ai vrea sa detina controlul? Sa se instaleze americanii si acolo, nu e de ajuns ca_calaresc toata planeta ??
Turcia e un factor de stabilitate anti-imperialist, anti-american si chiar anti-rusesc uneori si e bine ca e asa.
2. Vorbarie la colocvii ca apoi sa dea interviuri la
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2024, 07:23)
D Odobescu, daca chiar era sa fie intarita aceasta postura de aparare dupa 2007, adica intrarea in nato, se facea treptat in timp de pace. Dar nu s a miscat nimic, noi nu avem marina, nici macar paza de coasta nu e inzestrata. Acum, printre mine navale (ajung inclusiv pe plaje) nu e cazul sa mai vorbiti de asta : Basescu vorbea intruna de asta si rezultatul e zero. Nu cumva sa va apucati sa mai garantati si securitatea UKR prin acte cand Romania nu si poate asigura singura paza, dupa zece ani in care un candidat la presedentia Nato a fost stapinul CSAT.
3. D Odobescu sa faca antrenamente intai
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2024, 07:28)
Sunt cateva board games sau jocuri video bune pe tema asta, e bine d Odobescu sa si faca mina cu ele decat sa semneze in numele Romaniei dealuri catastrofice pe termen lung prin negocieri ascunse, servile si lase facute prin intermediari in strainatate! Mai are cateva luni si pleaca dupa care se va vedea ca tot ce vrea Zelenski e sa imice Romania in conflict.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2024, 08:11)
Sa presupunem un joc de civilizatie pe computer la care se ajunge in utmatoarea situatie . O tara din joc e atacata , lupta ci incrincenare si r ajutata de vecini . Cu toate avestea , la un moment dat e in dificultate mare , chiar in pragul infringerio . Ce ati cere dvs d Odobescu sa faca serviciile secrete ca sa atenuati presiunea imediata de pe front ?! Poate implicarea unor tari vecine , ca sa se mareasca frontul ?! Pt ca sa fie clar , revenind in realitatea imediatav , singura aparare impotriva Rusiei la un eventual conflict , este lungimea frontului ipotetic !
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2024, 14:09)
Iarasi a subliniat Luminita ceva , ce tot spuneati ca ........
6. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 03.03.2024, 16:32)
...