Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis Autorităţii Electorale Permanente (AEP) propuneri de înfiinţare a 417 secţii de votare pentru alegerile parlamentare în străinătate, cu 123 mai multe decât la prezidenţialele din 2014, majoritatea dintre acestea fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova, iar lista include şi cele 7 secţii solicitate de comunităţile din diaspora, potrivit unui comunicat de presă.
MAE a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă lista integrală a secţiilor de votare propuse spre a fi organizate în străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
Au fost propuse spre înfiinţare în străinătate 417 secţii de votare, respectiv cu 111 secţii de votare mai multe decât numărul celor înfiinţate în contextul alegerilor parlamentare din 2012 şi cu 123 de secţii de votare mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014, informează ministerul.
Dintre cele 417 secţii, 193 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, 217 secţii reprezintă propuneri motivate ale MAE, iar 7 secţii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel puţin 100 de cetăţeni români care s-au înscris în Registrul electoral până la data de 14 septembrie 2016.
"În motivarea propunerilor pentru a organiza secţii de votare în alte locaţii decât cele pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, au fost luate în considerare datele statistice ale prezenţei la vot de la procesele electorale anterioare şi ale dinamicii prezenţei cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi localităţile unde, în mod tradiţional, au fost organizate secţii de votare la scrutinele anterioare", explică MAE.
Cele mai multe secţii de votare sunt propuse a fi organizate în Italia (73 de secţii de votare faţă de cele 51 secţii de votare organizate prezidenţialele din anul 2014, Spania (53 de secţii de votare faţă de cele 38 secţii de votare organizate în 2014), Republica Moldova (35 de secţii de votare faţă de cele 21 secţii organizate în 2014) şi Germania (15 secţii de votare faţă de cele 5 secţii de votare din 2014).
MAE anunţă că, în localităţile în care a fost înregistrat un număr mare de votanţi în cadrul proceselor electorale anterioare, s-a avut în vedere multiplicarea secţiilor de votare organizate în localităţile în care îşi au sediul misiunile diplomatice, oficiile consulare, respectiv institutele culturale.
De exemplu, în Belgia şi în Austria vor fi organizate câte 9 secţii de votare, dintre care 6 secţii de votare în Bruxelles, respectiv Viena, în Franţa vor fi organizate 16 secţii de votare, dintre care 6 secţii de votare în Paris şi regiunea pariziană, iar în Marea Britanie vor fi organizate 21 secţii de votare, dintre care 8 în Londra şi suburbii, conform sursei citate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de justinianus în data de 09.10.2016, 10:09)
Oare cu ce contribue 'diaspora" la cheltuielile de infiintare si functionare ale acestor sectii? Nu au fost in stare sa desemneze nici membrii in comisiile de vot, au pretentii pecuniare mari, dar fac scandal! Ce contributie au ei la bugetul centralizat al statului? Cheltuielile cind vin in tara? Banii aia se duc tot la capitalistii din vest, care au lanturile de supermarketuri!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de zaza în data de 09.10.2016, 12:04)
Echilibreaza balanta de cerere/oferta in valuta....Nu uita ca aduc peste 4 mld.de Euro in tara./an..in ani buni chiar 7 mld....
Se cumpara ...si in supermarketuri...se plateste TVA la stat...intretin multe familii sarace in tara...se construiesc in tara imobile...e un lant de factori benefici pentr tara.....