Mâna Moartă - sistemul de neoprit al Rusiei

V.D.
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 30 ianuarie 2020

Mâna Moartă - sistemul de neoprit al Rusiei

Sistemul existent de tratate privind relaţiile internaţionale şi controlul armelor de distrugere în masă este în continuă prăbuşire. Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară (INF) a murit, atât Washingtonul, cât şi Moscova dezvol­tând în mod public rachete cu rază scurtă-medie de acţiune, interzise anterior.

Tratatul START I (Reducerea şi Limitarea Armelor Ofensive Strategice, semnat la 31 iulie 1991) se îndreaptă, de asemenea, spre sfârşit în 2021, şi este probabil ca aces­ta să nu fie reînnoit. Statele Unite, China şi Rusia dezvoltă arme hipersonice, care nu sunt limitate în prezent de niciun tratat existent. Puterile majore se pregătesc pentru un posibil conflict global. Dezmembrarea sistemului tratatelor internaţionale este un alt factor care creşte tensiunile militare din întreaga lume.

Rusia lucrează activ pentru restabilirea capacităţilor sovietice pierdute şi dezvoltarea de noi proiecte strategice de descurajare. Una dintre ele este Mâna Moartă (Dead Hand), cunoscută şi sub denumirea de "Perimeter". Acest sistem automat de control al armelor nucleare, care datează din perioada Războiului Rece, este unul dintre cele mai protejate secrete şi cele mai importante instrumente de descurajare ale URSS şi Rusia, relatează specialiştii in­ternaţionali.

Mâna Moartă face parte dintr-o ultimă linie de descurajare în cazul unei crize nucleare. A intrat în serviciu în 1985, la scurt timp după o escaladare majoră a tensiunilor în 1983, ceea ce a dus aproape la război între SUA şi Uniunea Sovietică. A fost asemănată cu o maşină apocaliptică.

După activarea şi determinarea unei crize nucleare în desfăşurare, sistemul trimite comenzi de lansare criptate tuturor transportatorilor de arme nucleare ale forţelor ruse, care pot fi pe mare în aer sau la sol.

În condiţii de pace, sistemul este dezactivat, aşteptând o comandă de pornire sau un semnal de alarmă de la sistemul de avertizare timpurie. Are un "firewall" uman, de exemplu, un ofiţer de serviciu îl poate comuta în modul complet manual. Prin urmare, nu există riscul lansării de rachete accidentale sau neautorizate. Dacă primeşte semnale iminente, sistemul trece într-un mod automat de luptă, printr-o reţea de senzori la scară largă care monitorizează semnele unei lovituri nucleare.

Decizia de a lansa rachete la comandă este luată de un sistem autonom de control, care incorporează un sistem complex de informaţii pseudo-artificiale. Sistemul primeşte şi analizează o varietate de informaţii despre activitatea seismică, radiaţii, presiunea atmosferică pe frecvenţele radio militare.

Înainte de lansare, se presupune că sistemul verifică patru condiţii:

1. Odată activat sistemul, acesta determină mai întâi dacă a avut loc o explozie nucleară pe teritoriul Rusiei;

2. Dacă se stabileşte acest lucru, sistemul va verifica apoi legătura de comunicare cu centrul de operare al Statului Major General;

3. Dacă este stabilită o conexiune, aces­ta va presupune că o serie de oficiali cu autoritatea de a da ordinul de "răspuns" sunt încă vii, iar sistemul se va opri;

4. Dacă centrul de operare al Statului Major General nu răspunde, sistemul trimite o solicitare către Kazbek, unde este amplasat sistemul automat pentru comandă şi controlul Forţelor Nucleare Strategice. Dacă nu există niciun răs­puns acolo, sistemul transferă automat autoritatea de lansare personalului buncărului de comandă şi lansează un "atac de pedeapsă".

Toate canalele prin care Mâna Moartă îşi primeşte informaţiile sunt procesate de mai multe ori, pentru a elimina posibilitatea de a fi furnizate informaţii false.

Conform datelor disponibile în mod oficial, Mâna Moartă este o parte integrantă a sistemului "Zveno" care face parte din posturile de comandă aeriană, a căror dezvoltare a fost realizată în Uniunea Sovietică.

"Zveno" include postul de comandă şi de control aerian al aeronavelor Il-86VKP, releul radio aerian al aeronavelor Il-76RT, rachetele de comandă ale "Dead Hand" şi rachetele mobile de comandă ale "Gorn".

Într-o perioadă de ameninţare, trei Il-86VKP ar avea la bord comandantul suprem al Forţelor Armate, ministrul Apărării şi, respectiv, şeful Statului Major General. Il-86VKP este capabil să lanseze o antenă lungă de 8 km, pe care nici măcar impulsurile din explozii nucleare nu o pot afecta. Folosind această antenă, aeronava poate trans­mite comenzi pentru a lansa toate rachetele intercontinentale ale ţării, chiar dacă toate posturile de comandă subterane sunt distruse de atacul nuclear al agresorului.

Aeronava cu releu radio Il-76RT ar transmite comenzi pentru lansarea de rachete în regiuni îndepărtate, inclusiv pe cele desfăşurate pe submarine. În acest fel, Mâna Moartă garantează un contraatac de neoprit în cazul unui atac surpriză al inamicului care ar întrerupe comunicaţiile sau distruge posturile de comandă. Rachetele de comandă lansează focoasele în spaţiu, unde niciun satelit ostil sau explozii nucleare nu le pot ajunge şi de acolo "trezesc" forţele nucleare pentru a-l lovi pe agresor.

Dizolvarea URSS în 1991 a dus la o criză socială şi economică profundă pe teritoriul fostelor republici sovietice. Forţele armate ruse au intrat şi ele într-o perioadă de criză. În 1995, Mâna Moartă a fost eliminată de la sarcina de luptă. După începerea "erei Putin" şi restabilirea finanţării corespunzătoare pentru Armata Rusă în anii 2000, securitatea naţională a devenit din nou una dintre priorităţile esenţiale ale conducerii ruse. În 2011, s-a confirmat oficial că Mâna Moartă a fost repusă în activitate. Mai mult, Mâna Moartă este, de asemenea, modernizată. În decembrie 2019, Ministerul Apărării din Rusia a anunţat planurile de a semna un contract pentru noul complex de rachete Sirena-M. Sirena-M este cea mai modernă variantă a "sistemului de rachete de comandă" pentru Mâna Moartă. Tes­tele rachetelor Sirena-M, care se bazea­ză pe prima versiune a rachetei balistice intercontinentale Topol, au început în 1990. Toate au fost realizate cu succes. Sistemul Sirena-M va intra în serviciu până în 2025.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Risipa inutila de resurse! Marile puteri nu se vor ataca niciodata una pe cealalta,mai ales cu arme nucleare! Statul rus face propaganda ca de obicei! In momentul de fata, SUA si UE pot ingenunchea economia rusiei,ceea ce ar duce la caderea dictatorului! Din pacate UE nu este suficient de unita pt a putea impune,cot la cot cu americanii,sanctiuni economice dure impotriva statului mafiot rus!

    1. Amice , puti de la o posta a prost, cu P mare ! Continua dumneata sa te imbeti ca prabusirea economica a Rusiei, dar pe generalii si expertii rusi putini le pasa de gandaci minusculi ca dumneata ...

      Imbecilii de americani, de pilda, si-au suspendat programul navetelor spatiale si sunt dependenti de ORICE transport catre statia spatiala internationala de ajutorul rusilor...

      Repet, rusilor putin le pasa de gandacei semidocti ca dumneata, in 24 de ore ocupa toata Europa de Est si neutralizeaza toate sistemele antiracheta ale mascariciului de la Casa Alba ! 

      Comentariu stupid desi incepuse foarte bine. Da, nu se vor ocupa pentru ca au interese mutual. Europa este dependenta de gazul Rusiei, printre alte resurse, inclusiv traversarea spatiului aerian.

      Este insa stupid pana la analfabetism atunci cand se refera la sanctiuni. Ceea ce nu stie analfabetul de la 1 este ca sanctiunile economice sunt echivalente cu DECLARATIA DE RAZBOI. De aceea nicio superputere nucleara nu va impune unei alte puteri nucleare niste sanctiuni care sa o puna in pericol existential. Nici chiar Taxele lui Trump impuse Chinei nu ar fi pus China in pericol… doar ii luau inapoi o relativ mica parte din sursplusul comercial fata de US. 

      In situatia in care o putere nucleara ar fi ingenunchiata de sanctiunile UE/US, asta ar declansa razboiul militar. Si pe cel nuclear, cu arme nucleare tactice in primul moment, dupa care si cele de distrugere in masa.

      Analfabetul de la 1, de aceea niciodata US si UE nu vor impune sanctiuni care sa ingenuncheze Rusia. Lectia sanctiunilor asupra Germaniei post WW1 sunt inca scrise in cartile pe care tu nu le-ai citit, analfabetule. 

      In afara de jigniri sunt in totalitate de acord cu tine.Nu poti provoca Rusia sau China < mai mult decat prevede legea>.

    La ce ii va folosi ''mana moarta'' Rusiei atunci cand Rusia se va rupe in 8 republici distincte care se vor bate intre ele pana la decimare ? Va fi un eveniment la care forte extrem de anonime lucreaza intens in aceste vremuri si in acesti ani. Este o operatiune psy-ops unilaterala, bazata pe forte neconventionale de ultima generatie care si-au dovedit eficienta si eficacitatea in aplicatiile reale din ultimii 5 ani. Doar ca acum sunt imbunatatite si aplicate full-option :) . Si nici mama dracului nu va putea elimina ce se planteaza in viitor acum.

    Vom trai sa vedem disparand inamicul natural al Romaniei si perioada de expresie in realitate este 2038 - 2040 (si anii ce urmeaza mai apoi) . Dincolo de 2040 Romania intr-un binom geostrategic cu Grecia va domina efectiv centrul si estul Europei din absolut toate punctele de vedere. Si avand in vedere ca centrul si estul Europei va insemna motorul central al Europei (ceea ce e acum Franta si Germania) va las sa va ganditi la toate implicatiile. :)  

    Arhitectii acestei lumi lucreaza asa cum nimeni nu poate sa gandeasca acum pentru ca oamenii sunt atat de raci .... merg in viitor cu ochii catre trecut. . . . .  

    p.s. din nefericire, pentru ca realitatea lucreaza in forte opuse din a caror tensiune de relatie se naste dinamica relationala a situatiei, situatia nefericita a Rusiei cheama dupa sine situatia nefericita a SUA. 5 uniuni distincte se nasc din SUA. Incepand din 2036-2038 (si anii ce vor urma).  

    Cat de putine stiu oamenii de acum despre viitorul care se naste.

    Cineva undeva lucreaza intens , din umbra la un proiect absolut magnific.  

    1. Amice, ia-ti pastilele ca te cauta psihiatrii pe strazi.

      Afla de aici ce te asteapta pe tine. Nu vei fi in niciun binom strategic cu Grecia. Vei ramane in Romania, o tara de periferie cum a fost de pe vremea Imperiului Roman, apoi Imperiului Habsburgic, apoi Austro-Ungar si Otoman, si acum al UE. Romania a fost latrina tuturor. Asa a fost de sute de ani, asa va fi si de acum inainte. Ia-ti pastilele.

      Rusia nu este niciun inamic natural. Dementa asta a spus-o un cretin xenofob, ministru in Guvernul Antonescu. Niste cretini. 

      Rusia o sa dispara. Rusia e deja istorie. Rusia apartine trecutului, e o pata pe obrazul speciei umane. Rusia e un non-sens intr-o lume a sensului.

      p.s. argumentul ''ia-ti pastilele'' imi aminteste de atmosfera infecta a Rusiei lui Stalin in anii 40-50 unde daca te impotriveai viziunii oficiale erai fie puscarias/puscariabil sau nebun.

      Rusofil scarbos si imputit care esti! Romania urca, Rusia farame se face si pulbere. Timpul o va arata pana si tampitilor ca tine!  

      Cine lucrează la acest proiect magnific??Dumnezeu?Ai cumva relații sus puse și nu ne spui și nouă?

      nu conteaza cine.

      e irelevant.  

      e un anonim notoriu. :) 

      tine minte: rusia incepe sa se rupa in 2038. Romania exulta si creste teritorial la o suprafata mai mare decat in 1938 dupa 2040. Romania creste in teritoriu si in forta, Rusia dispare ca un putregai care este.

      Putregaiurile alcoolice rusesti invadatoare dispar. Asa e normal si natural. E legea firii. Neamurile rusesti se vor lupta ele intre ele... raul e destinat intotdeauna autoconsumului.  

      Bine,bine,cum spui tu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb