Ministerul Apărării Naţionale, prin intermediul companiei din subordine, Romtehnica, a lansat procedura de achiziţie publică pentru sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune SHORAD/VSHORAD - rachete sol-aer de ultimă generaţie, contractul fiind estimat la 9,48 miliarde lei, sumă ce va fi plătită din bugetul de stat.
Potrivit descrierii achiziţiei, sistemul integrat de arme SHORAD-VSHORAD curpinde două sisteme de arme integrate, respectiv un sistem SHORAD şi un sistem VSHORAD, fiecare dintre acestea trebuind să fie organizat pe următoarele şapte subsisteme: subsistemul de comandă-control-comunicaţii-calculatoare şi informaţii, subsistemul de asigurare cu date (senzori), subsistemul de lovire/de arme, subsistemul de instruire, subsistemul de mijloace auto şi platforme de transport, subsistemul energetic şi subsistemul de sprijin logistic. Sistemul de simulare pentru verificarea şi evaluarea operatorilor VSHORAD trebuie să permită desfăşurarea activităţilor de instruire prin trageri simulate în condiţii cât mai apropiate de cele reale, potrivit particularităţilor misiunilor, urmărindu-se: identificarea rapidă şi corectă a tintelor aeriene, antrenarea trăgătorului pentru riposte în timp scurt, executarea precisă a operaţiunilor pentru tragere, evaluarea trăgătorului cu privire la operaţiunile pentru tragere, regulile de angajare şi măsurile control ale spaţiului aerian, evitarea folosirii accidentale a echipamentelor aeriene şi a incidentelor legate de acestea.
Produsele trebuie să fie dislocabile pe cale maritimă, aeriană, auto sau feroviară. În cadrul contractului, furnizorul trebuie să livreze şi sistemul de învăţare a viitorilor operatori români a modului de lucru cu aceste sisteme.
Ofertele vor fi deschise în 8 ianuarie 2024, departajarea lor urmând a fi făcută în primul rând în funcţie de componenta tehnică, apoi de preţ şi de termenul de livrare.
Potrivit declaraţiilor recente ale generalului Daniel Petrescu, Şeful Statului Major al Apărării, România doreşte să achiziţioneze 27 de sisteme antiaeriene SHORAD/VSHORAD, dar şi sisteme de rachete antiaeriene portabile MANPAD. Aceste sisteme vor completa sistemele cu rază lungă Patriot.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2023, 09:26)
DE UNDE BANI ? nu mai sar sa intrebe tutele ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2023, 18:50)
Aici se duc banii pensionarilor !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2023, 10:18)
Oamenii din industria de armanent,ce mai lucreaza?Poate cartuse si obuze pentru Ucraina.Tot reducand nu s-a mai facut nimic.Peste tot reduceri si distrugeri.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2023, 12:48)
trendul demografic arata 5 milioane de decese (naturale - cov -sau militare) in fata pentru romania.
ce vrei sa mai tinem deschis... ce fabrici? ce industrii...?! daca ne moare populatia?!
este normal ca tre sa externalizam....
si mai mult ca oricand avem nevoie rapida de militarizare si protectie militara!
cu "nebunii" nu te poti intelege financiar ci doar militar!
s c c r e t
3. Si ei?
(mesaj trimis de Turtz în data de 20.11.2023, 10:35)
Studentii de la Academie stau in mizerie si mananca viermi ,fac coada la urgenta!
4. fără titlu
(mesaj trimis de Nic în data de 20.11.2023, 21:33)
Astia ne baga in faliment!