Ministerul Apărării Naţionale a comandat companie Elbit Systems Ltd primele trei din cele şapte sisteme tactice de avioane fără pilot (UAS) Watchkeeper X, valoarea primei comenzi ridicându-se la 180 milioane dolari, din totalul contractului-cadru de 410 milioane dolari (1,89 miliarde lei) pe care ministerul îl are cu furnizorul respectiv, se arată într-un comunicat de presă remir Redacţiei. În urma acestei prime comenzi, MApN va beneficia în maximum doi ani de cele trei drone comandate, care vor fi conţine capabilităţi avansate, inclusiv sistemul electro-opti multispectral - Spectro XR - pentru culegerea informaţiilor şi supraveghere cu rază de acţiune extinsă pe timp de zi şi de noapte, indiferent de condiţiile meteorologice. De asemenea, Spectro XR oferă capacităţi de scanare continuă a ţintelor pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei operaţionale.
Watchkeeper X este varianta de export a armatei britanice, fabricată de U-TacS - filiala britanică a Elbit Systems - în cooperare cu Thales, şi este un derivat al familiei de UAS-uri Hermes. Watchkeeper X este compatibil cu standardele NATO, permiţând o inter-operabilitate esenţială cu NATO şi cu alte forţe aliate.
"Cercetarea şi dezvoltarea permanentă în care investim în platforma Watchkeeper vor spori capacităţile forţelor armate române şi britanice de a răspunde cerinţelor operaţionale în continuă evoluţie. Această comandă de achiziţie evidenţiază relaţia puternică şi în creştere dintre Elbit Systems şi România şi ilustrează interesul crescut pentru platformele noastre UAS din partea ţărilor din Europa şi NATO", a declarat Yoram Shmuely, directorul general Elbit Systems Aerospace.
Ca parte a comenzii de achiziţie, Elbit va face transfer de tehnologie, va stabili infrastructura şi cooperarea industrială cu compania Aerostar Bacău şi cu filialele Elbit Systems din ţara noastră, urmând ca platforma şi staţia de control din România să fie produsă de companiile respective, care vor realiza şi mentenanţa pe întregul ciclu de viaţă al sistemului. În aceste activităţi vor fi angajate şi companii locale, ceea ce va duce la crearea de noi locuri de muncă şi la dezvoltarea economiei locale şi regionale.
Elbit Systems şi-a deschis centrul de operaţiuni din ţara noastră în urmă cu 27 de ani, fiind un furnizor tradiţional al MApN, pentru care a lucrat la modernizarea MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Şoim, EW-C130, la realizarea transportorului Piranha şi la alte programe de înzestrare a forţelor armate. În acest scop, compania israeliană a deschis în ţara noastră patru unităţi de producţie: Simultec (Măgurele), A/E Electronics (Bacău), Elmet (Bacău) şi Elmet Măgurele.