MARCEL BOLOŞ, MINISTRUL FONDURILOR EUROPENE: "Putem cere Comisiei Europene suplimentarea componentei de împrumuturi din PNRR pentru a introduce irigaţiile"

M.G.
Politică / 4 iunie 2022

"Putem cere Comisiei Europene suplimentarea componentei de împrumuturi din PNRR pentru a introduce irigaţiile"

Boloş a mai explicat, ieri, la Antena3, cum a ajuns să aibă peste 1 milion de lei în conturi lucrând doar ca bugetar

România ar putea introduce investiţiile pentru infrastructura de irigaţii în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), solicitând Comisiei Europene suplimentarea componentei de împrumuturi a PNRR, a declarat vineri, pentru startupcafe.ro, ministrul Investiţiilor şi proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Liderii coaliţiei de guvernare au decis ca Gvernul să deschidă negocierile cu Comisia Europeană, pentru introducerea investiţiilor pentru irigaţii în PNRR, potrivit unor surse citate de Digi 24.

Ministrul Marcel Boloş a explicat pentru startupcafe.ro că renegocierea PNRR este acum posibilă, conform unor orientări ale Comisiei Europene în acest sens, în lumina războiului Rusiei din Ucraina, care a condus la o criză energetică şi la perspectivariscului unei crize alimentare.

"În baza orientărilor Comisiei pentru renegocierea planurilor, oricum va trebui să renegociem PNRR cel puţin cu capitolul de energie, pentru tot ceea ce înseamnă independnţa energetică. Dacă sunt jaloane care nu pot fi implementate, pot fi ajustate ca valoare, ca urmare a războiului din Ucraina. S-a schimbat situaţia care era cu criza medicală, iar acum avem criza energetică şi viitoarea criză alimentară care bate la uşă, pentru că 23% din grâul Europei era importat din Ucraina", a explicat Boloş.

Sursa citată reaminteşte că şi anul trecut cei de la PSD au cerut guvernului renegocierea PNRR, însă Comisia Europeană nu a încurajat o astfel de solicitare, pentru că ar fi întârziat implementarea planului. Acum, însă, după izbucnirea războului din Ucraina, situaţia s-a schimbat, iar Comisia Europeană este deschisă la renegocieri, în principal pentru ajustarea componentei energetice, pentru asigurarea independenţei de gazul şi petrolul din Rusia.

În contextul războiului din Ucraina, România ar putea să invoce necesitatea asigurării securităţii alimentare şi să ceară introducerea investiţiilor pentru irigaţii în PNRR, a precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Întrebat la ce ar putea renunţa România din investiţiile cuprinse acum în PNRR, pentru a face loc irigaţiilor, Boloş a explicat că nu trebuie neapărat eliminate investiţii actuale mari, ci am putea cere mai mulţi bani pentru componenta de împrumuturi a planului.

"Deocamdată e prematur să discutăm (la ce se poate renunţa - n.r.), să vedem care sunt jaloanele pe care le ajustăm şi dacă rămân bani din acele ajustări sau dacă putem să apelăm la împrumuturi suplimentare. Ţi se permite să ai peste 6,8% din venitul naţional brut (pe anul 2019) ca împrumut, argumentat prin situaţia excepţională. Sunt condiţii foarte bune de împrumut, dobănzi mici şi perioadă de graţie", a mai explicat Boloş.

De asemenea, ministrul susţine că renegocierile din PNRR nu vor întârzia implementarea programelor pentru IMM-uri, care trebuie să fie demarate. "Nu e nicio problemă pentru programele în derulare. Aşa cum arată acum proiectul de regulament, trebuie să vedem cum se va putea efectua renegocierea".

În prezent, România are disponibili prin PNRR 29,2 miliarde de euro, din care 14,24 miliarde de euro fonduri enrambursabile şi circa 15 miliarde de euro ca împrumuturi. Creditele pot fi trase până la 31 decembrie 2026, iar fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea un termen de rambursare de 30 de ani de la data disponibilizării, cu perioadă de graţie de 10 ani inclusă.

Dobânzile la creditele PNRR sunt mult mai mici decât cele pe care România oricum le accesează din piaţă, la ora actuală, pentru a-şi finanţa deficitul bugetar.

Ministrul Marcel Boloş explică "secretul" unui bugetar care a adunat în conturi un milion de lei: "Nu sunt bani pe care i-am strâns peste noapte"

Totodată, ieri, la Antena3, Boloş a explicat cum a reuşit ca bugetar să adune un milion de lei în conturi, spunând că a avut câte două locuri de muncă şi funcţii de conducere şi nu are pe nimeni în întreţinere. Ministrul susţine că nu este singurul bugetar care reuşeşte să facă mulţi bani, iar întrebat ce trebuie să facă o persoană care vrea să strângă un milion de lei, aşa cum a făcut el, spune că aceasta trebuie "să se pregătească din tinereţe".

Ministrul Marcel Boloş are 16 depozite bancare în care a strâns peste 1 milion de lei. Boloş spune că nu sunt bani pe care i-a adunat peste noapte, ci sunt rezultatul muncii sale de peste 30 de ani.

"Să nu uitaţi că lucrez de 30 de ani în administraţie, sunt profesor universitar de 26 de ani şi sunt singur, nu am persoane în întreţinere, am ocupat funcţii de conducere de-a lungul carierei mele didactice şi profesionale. (...) Deci nu sunt bani pe care i-am adunat peste noapte, sunt rezultatul muncii mele de peste 30 de ani. (...) Secretul este ca să lucrăm acolo unde avem competenţele necesare şi având mai tot timpul două locuri de muncă, până la urmă este un lucru care este pe deplin justificat", a declarat Marcel Boloş pentru Antena 3, întrebat dacă secretul este să lucrăm la stat.

Chestionat ce trebuie să facă o persoană care vrea să strângă un milion de lei, aşa cum a făcut el, ministrul a răspuns: "Să se pregătească din tinereţe pentru că, repet, nu sunt bani pe care i-am câştigat de pe un an pe altul, sunt bani care sunt rezultatul muncii mele şi am ocupat funcţii de conducere de la 28 de ani, deci sunt de peste 24 de ani în funcţii de conducere, deci am avut un nivel de venit corespunzător, plus că sunt profesor universitar".

Boloş mai spune că nu este singurul bugetar aflat în această situaţie.

Conform ultimei sale declaraţii de avere, depusă la finalul lunii mai, Marcel Boloş are două apartamente cumpărate în 2003 şi 2019, un teren extravilan, peste un milion de lei în 16 conturi şi depozite bancare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. de ce nu ati facut-o de la inceput si l-ati lasat pe ghinea sa-si bata joc ? toti sinteti la fel , dusmanii Romaniei !

    1. ...

      Acum jig. sta in fotoliul celui de-al doi-lea om in stat si da lectii guvernantilor Altii de pe margine ii plang de mila si regreta indepartarea lui..politicienii de paie stau si nu spun nimic.Romanie te iubesc,voi parasii occidentul si ma reintorc de indata in tara tuturor posiblitatilor,cu oameni de aur. prim maj. veniturilor functionarilor si angajarea altor catorva mii ,simt ca drumul spre viitor luminos e decchis

      Sa plateasca fermierii. La 2 lei pretul pe kg de grau isi permit.

    ...

    Hotii striga hotii...nimic nou !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb