Marcel Ciolacu: "De astăzi, începem să livrăm din obiectivele majore ale acestei guvernări"

S.B.
Politică / 30 iunie 2023

Marcel Ciolacu: "De astăzi, începem să livrăm din obiectivele majore ale acestei guvernări"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, în deschiderea şedinţei Executivului, că de astăzi, încep să livreze din obiectivele majore ale acestei guvernări, prin aprobarea ordonanţei de urgenţă ce introduce mecanismul prin care stopăm creşterea preţurilor la alimentele de bază, informează news.ro.

El a arătat că prin măsura de ieftinire a celor 14 alimente de bază Guvernul ajută la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii. Premierul a mai anunţat că Executivul aprobă astăzi şi o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele româneşti producătoare de alimente, care fac investiţii în unităţile de procesare

"De astăzi, începem să livrăm din obiectivele majore ale acestei guvernări, aprobăm ordonanţa de urgenţă ce introduce mecanismul prin care stopăm creşterea preţurilor la alimentele de bază. Este prima ţintă importantă enunţată şi asumată de acest Guvern şi mă bucur că am reuşit în doar două săptămâni să avem ordonanţa pe masa Guvernului", a spus premierul.

Marcel Ciolacu a arătat că este prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. În acest fel, ajutăm la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii", a mai spus el, precizând că le mulţumeşte marilor retail-ieri, care au fost "partener onest şi corect".

"Am avut de la început sentimentul că această luptă împotriva creşteerii preţurilor a devenit un obiectiv comun", a arătat premierul. Şeful Executivului a mai anunţat că este doar un prim pas.

"Nu putem spera să avem alimente mai bune, la preţuri decente, doar limitând temporar adaosurile comerciale. Trebuie să susţinem creşterea producţiei şi a procesării. De aceea împreună cu colegii mei aprobăm astăzi şi o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele româneşti producătoare de alimente, care fac investiţii în unităţile de procesare", a spus Ciolacu.

Premierul a spus: "De fapt, concretizăm viziunea noastră despre productivism şi patriotism economic. Lupta contra inflaţiei şi protejarea nivelului de trai al românilor reprezintă preocuparea centrală a acestei guvernări".

"Mă bucur că şi Parlamentul ne ajută în privinţa energiei, cu o lege votată recent! A fost redus de la 1.300 lei la 900 lei pe megawat preţul maxim de decontare pentru energia electrică cumpărată de furnizori şi vândută clienţilor la preţ plafonat. Asta reduce mult presiunea pe buget şi ne permite să luăm decizii ce produc mai multă echitate socială", a mai declarat Ciolacu.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. In timp ce voi va ocupati de modelarea fortata a preturilor, ungurii si polonezii se ocupa de dezvoltarea tarii care sa le aduca la bugete mult mai multi bani in anii urmatori (pe cand voi ii aduceti din imprumuturi si cresteri de taxe)!!!!! pentru voi, important este sa nu "decapitam" tara de asemenea genii si sa le platim in continuare pensiile si salariile cumulate! Cati ani ne mai trebuie ca sa ne desteptam si noi si sa facem ceea ce este corect si util pentru tara?

    Polonia a devenit anul trecut al doilea mare producător de baterii litiu-ion din lume, după China, iar acum intenţionează să construiscă cea mai mare facilitate de stocare a energiei în baterii, relatează Polskie Radio.  

    Planul a fost anunţat de compa­nia de stat din domeniul energiei PGE. CEO-ul adjunct al PGE, Wanda Buk, a declarat că acum doar China este înaintea Poloniei la producţia de baterii litiu-ion.  

    Buk a anunţat în Bruxelles că PGE plănuieşte cea mai mare unitate de stocare de energie în baterii din Europa, de 200 MW, aceasta urmând să fie extinsă la 800 MW până în 2030.  

    După o serie de investiţii în producţia de baterii litiu-ion, capacitatea de producţie a Poloniei a urcat la 73 GWh în 2022, ţara devansând SUA pentru a ocupa poziţia a doua, după China, potrivit Notes fr om Poland.  

    Creşterea s-a datorat investiţiilor majore ale unor companii străine care au decis să deschidă fabrici concentrate pe baterii sau electromobilitate în Polonia, cum ar fi Northvolt, SK Nexilis, Mercedes-Benz.  

    Totuşi, PSPA avertizează că, având în vedere concurenţa foarte strânsă din sector, Polonia ar putea coborâ pe locul şase până în 2027, în condiţiile în care alte ţări investesc în producţia de baterii litiu-ion.  

    Ungaria anunţă investiţii după investiţii în sector. Recent, Peter Szijjarto, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului, a anunţat că producătorul chinez de maşini electrice BYD va construi o fabrică de asamblare de baterii de 10 miliarde de forinţi (27,1 milioane de euro) în Fot, în apropiere de Budapesta, notează Daily News Hungary.  

    Investiţia, care va crea 100 de locuri de muncă iniţial, este susţinută cu un grant guvernamental de 1 miliard de forinţi.  

    Anterior, Szijjarto a salutat investiţiile chineze în producţia de baterii realizate în Ungaria şi a precizat că o altă investiţie majoră a unui producător de top 10 va fi anunţată în curând, potrivit Intellinews.

    Bateriile pentru maşini electrice au devenit cel mai important produs la export al Ungariei în ultimul an şi jumătate, a remarcat oficialul maghiar.  

    1. lasa gargara cu ungurii si cu szjiyarto al tau si chinezi , vezi ce investitie fac belgienii la Galati .

    cum?!

    ca deficitul ciclic in cadere?! 

    deschide robinet credit speculativ la populatie sa compensam diferenta de incasari. 

    dupa alegeri intra populatia la luat capace taxe utilitari impozite si alte legi… 

    s c c r e t  

    Și până acum ce ați făcut? De ce s-a renunțat la subvenționarea fermelor de purcei, care ar fi furnizat industriei românești materie prima la 250 lei bucata in loc de 500 de lei din import? Urmează scumpirea cărnii, pe care o importam in proporție de 80%, in timp ce voi nu sunteți în stare să facilități preturi decente la produse fabricate 100% local!

    Obiective majore: Pastrarea pensiilor speciale, spaga, amantele/rudele in pozitii remunerate cu zeci de mii de euro!

    1. pai cica “pensiile speciale”nu se mai dadeau… da de unde … judecatorii au dat verdict in favoarea lor.

      dar asta am vazut ca nu s-a postat pe aici si nici pe dincolo. 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb