Marcel Ciolacu îi cere lui Zelenski revizuirea Legii privind minorităţile naţionale din Ucraina

V.G.
Politică / 23 decembrie 2022

Marcel Ciolacu îi cere lui Zelenski revizuirea Legii privind minorităţile naţionale din Ucraina

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a solicitat, astăzi, preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii minorităţilor naţionale, care a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei şi care afectează dreptul copiilor români din această ţară de a învăţa în limba maternă, transmite Agerpres.

"Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, îi solicită preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să intervină pentru revizuirea Legii minorităţilor naţionale, care a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei şi care afectează dreptul copiilor români din această ţară de a învăţa în limba maternă", transmite PSD.

"În discursul susţinut în aprilie în Parlamentul României, domnul preşedinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina şi că va promova dialogul cu ţara noastră în chestiunile privind minoritatea românească. Ulterior, preşedintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleaşi drepturi, protecţie şi tratament ca şi minoritatea ucraineană din România. Îi solicit aşadar domnului preşedinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată Legea minorităţilor naţionale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunităţi româneşti şi al altor minorităţi naţionale din această ţară", a declarat Marcel Ciolacu.

Totodată, preşedintele PSD a amintit că România a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri după declanşarea invaziei Federaţiei Ruse, începând de la gestionarea fluxurilor de refugiaţi şi până la facilitarea exporturilor de grâne.

"Pe lângă aceste acţiuni care au demonstrat că România poate fi un partener de nădejde în situaţii critice, ţara noastră susţine fără rezerve aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Unul dintre motivele pentru care eu personal mă pronunţ în favoarea integrării Ucrainei în comunitatea europeană este că astfel se asigură cele mai solide garanţii pentru respectarea drepturilor minorităţii româneşti din această ţară", a precizat preşedintele PSD.

Preşedintele PSD subliniază că în noua Lege a minorităţilor naţionale din Ucraina au fost introduse unele reglementări pozitive, care trebuie salutate.

"În acelaşi timp legea conţine mai multe prevederi neclare sau chiar contrare în raport cu standardele europene privind drepturilor minorităţilor. România este un exemplu în protejarea minorităţilor şi ne aşteptăm ca partenerii şi vecinii noştri să acorde aceleaşi drepturi, atenţie şi protecţie minorităţii române, aşa cum o facem noi de câteva decenii", mai spune PSD.

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă, ieri, de adoptarea, de către Rada Supremă a Ucrainei, la 13 decembrie, a Legii 8224 privind minorităţile naţionale (comunităţile) din Ucraina, care vizează completarea cadrului normativ ucrainean privind protejarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Astfel, MAE solicită autorităţilor ucrainene să consulte Comisia de la Veneţia chiar şi în acest stadiu şi să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de şase luni pentru intrarea sa în vigoare. Totodată, ministerul precizează că "este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absenţa unei consultări adecvate a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina, aşa cum a solicitat partea română".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. manca-t-as, se trezi Marsel. Sa vezi acu' belea pe elensky...Da' cand o afla MArsel ca austriecii l-au asasinat pe Viteazul?

    1. Prin noua lege a invatamantului votata in Ucraina,ZELENSKI se dovedeste un PUTIN 2 si cred ca din cauza lui ucrainienii isi merita soarta. Prostii de politicieni se lasa iarasi calcati in picioare si stau capra in fata lui ZELENSKI,umilind poporul roman la fel ca austriecii. BRAVO ba SLUGILOR TRADATOARE.!

    Macar se trezi,

    ca ceilalti dorm si astepta porunci 

    Iar din UE nici o observatie.In Ucraina toate bune si frumoase.Pot fi admisi in procedura de urgenta in timp ce pe noi ne fraca de ne iau toti dracii.

    Ukraina este stat fascist si nazist. Acolo nu exista alte etnii numai ukraineni.... Ukraina trebuie izolata de Europa.....

    Aoleo!!! Ne dădură flit ucrainienii? Frații noștri de ne repeziram sa le dam cămasa de pe noi, sa ii salvam cu orice preț? Aia de ne tratara de sus aicia in tarisoara noastră draga pe care le-o puseram preș la picioarele lor? Pai ne luară drept slugi, normal. Nu așa fuse și cu austriecii? Nu am decât o intrebare: PANA CÂND?

    Cu alte cuvinte, statul roman se imprumuta fara numar ca sa doneze la greu arme ucrainienilor, punandu-ne astfe in postura de tinte sigure in fatza Rusiei, cheltuieste o gramada de bani pt cazarea, masa si banii de buzunar pt refugiatii ucrainieni si isi distruge practic transporturile de marfuri ca sa dea prioritate cerealelor din Ucraina, iar nazistii ucrainieni nu lasa nici invatamantul in limba materna pt minoritatea romaneasca din Ucraina!!??? Macar ungurii, care sunt in aceeasi situatie cu minoritatea lor din Ucraina, nu doar ca nu le-au dat nimic nazistilor, dar le-au interzis inclusiv transporturile de arme pe teritoriul Ungariei! E clar ca traim intr-o Colonie bananiera condusa de "slugile slugilor" si "prostii prostilor"! Marea noastra problema este ca, sunt o gramada de romani, care gandesc exact ca Iudele dambovitene de la varf, adica sprijina in orice conditii statul nazist ucrainean, desi acesta s-a dovedit in toata vremea de cand si-a castigat independentza, unul dintre cei mai mari inamici ai Romaniei si ai romanilor minoritari din Ucraina! Vai de capul nostru ca neam!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb