Marcel Ciolacu: "România trebuie să facă anumite reforme asumate în PNRR"

S.B.
Politică / 1 mai 2023

Marcel Ciolacu: "România trebuie să facă anumite reforme asumate în PNRR"

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, luni seară, că România trebuie să îndeplinească jalonul referitor la pensiile speciale din PNRR, pentru că nu este de acord să se piară bani, informează news.ro.

"Avem o ciumă a pensiilor speciale care este o inechitate", a afirmat liderul PSD, afirmând, însă, că "nu e o problemă să scăpăm de această ciumă că s-a scăpat şi de la ciuma de la PSD".

"România trebuie să facă anumite reforme asumate în PNRR (...) Şi avem o mare problemă, avem o ciumă a pensiilor speciale care este o inechitate şi care încet-încet duce către o criză socială. Un lucru care trebuie să îl rezolvăm punctual. Eu nu o să accept ca România să piardă vreun euro din PNRR pentru că nu a făcut vreun jalon, mai ales jalonul în ceea ce priveşte pensiile speciale", a afirmat, luni seară, Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Acesta a precizat că, de-a lungul anilor, au existat "foarte multe legi care au fost întoarse de la Curtea Constituţională".

"Atunci am căutat mai multe variante, discutate în primul rând în cadrul coaliţiei şi apoi în spaţiul public, pentru a nu se mai întâmpla acest lucru. Cel mai important e că trebuie rezolvat jalonul cu pensiile speciale", a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat de ce s-a referit la pensiile speciale ca la "ciuma roşie", Ciolacu a afirmat: "Pentru că, încet-încet, a devenit o presiune foarte mare, este o inechitate şi de aici se poate ajunge la o criză socială din cauza unor lucruri întâmplate acum 30 de ani".

"Nu e o problemă să scăpăm de această ciumă că s-a scăpat şi de la ciuma de la PSD. Şi eu şi colegii mei ne-am vindecat, nu avem nicio problemă", a adăugat liderul social-democraţilor.

Acesta a mai precizat că trebuie găsită o variantă a legii care să treacă de Curtea Constituţională.

"Atunci înseamnă că trebuie să mergem pe mai multe variante. Mai mult, e total incorect să ieşi la pensie la 50 de ani, în plină maturitate profesională. Să ai o pensie care depăşeşte venitul preşedintelui României în activitate, mai mult, să ai şi pensia mai mare decât ai avut veniturile în activitate şi să te mai şi angajezi la statul românşi să nu plăteşti nimic", a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă vor fi afectate pensiile în plată, Ciolacu a declarat: "La cele în plată se poate recurge la impozitare, pe anumite praguri, dacă nu depăşeşti veniturile pe care le-ai avut în activitate, dacă ai avut venituri suplimentare, ai fost angajat la stat în această perioadă. Trebuie corectat acest lucru".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Mai tragem de timp cu o vorbă și vine iunie intrăm în vacanță și pa și..pusi ! La toamnă povestim din nou ,ne pregatim de alegeri, aruncăm vina pe USR,pe SUA, nu ptem forma o majoritate..politicieni de 2bani !

    1. Ciolacule, uite cine are bani in Romania, "angajatul de la stat". Bani multi, facuti bineinteles din munca cinstita. Cat primesc un bugetar politist si un bugetar din primaria capitalei de pot dezvolta "sute de apartamente premium" impreuna cu un notar public si o sotie de europarlamentar? Notarii au incasari uriase, ca si statul, pentru ca taxele notariale sunt exagerat de mari, incepand de la orice maruntis si pana la inregistrarea tranzactiilor imobiliare si trebuie ajustate.

      Eden Capital s-a asociat cu o apropiată a familiei lui Rareș Bogdan și un fost director din Primăria București pentru sute de apartamente premium. Firmă administrată de fostul șef al Poliției în mandatul lui Năstase. 

    Si totusi USR ar putea scoate romania din mocirla in care s-a adancit daca romanii ar avea cultura politica sa aleaga corect . Pana atunci astept urmatoarele:

    -Sa fie inchis postul RTV pt minciuna ,manipulare , distorsionarea adevarului si terorism mediatic  

    -sa fie judecat iohannis pt ca si-a batut joc de votul a milioane de romani  

    -partidul aur si partidul lui sosoaca sa fie scoase in afara legii pt ca sunt extremiste si pro ruse .

    -pnl sa fie declarat psd 2  

    1. Sunt de acord cu toate propunerile! Cea mai corectă viziune de până acum!

    ei mai multe reforme....UNA....trebuie sa faca. reforma codului penal, ca o jepcariti in iobagie generalizata Ciolacule

    Trebuie sa... intre timp ce au facut? Inflatie sa -si tina cheltuielile aberante in continuare? 1 mld euro anual pe vaccinuri aruncate la gunoi? Pensii speciale, etc. Astia stau si se gandesc cum sa o mai intinda cu pensiile speciale in timp ce in magazine untul si salamul sunt in cutiute antifurt? De ce? Pt ca din cauza inflatiei populatia a fost nevoita sa fure, nevoita spun pt acum 2 ani cand era untul 5-6 lei nu era nevoie de cutiuta antifurt. Dar la 11.99 lei.. cel mai ieftin!

    1. A, si apropo, cine a furat unt, pun pariu ca pt copii l-a luat, ca nu stiu vreun adult care sa manace sandviciuri. psd-pnl CIUMA ROSIE au adus populatia in situatia disperata de a fura mancare din magazine. Si continua cu aceeasi politica.

    atragerea fondurilor europene, in special cele prevăzute pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este conditionată si de îndeplinirea celorlalte reforme propuse de România si agreate împreună cu oficialii Comisiei Europene, si anume:

    -Reforma pensiilor; 

    -Reforme în politica fiscală; 

    -Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat; 

    -Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică; 

    –Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare; 

    –Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice; 

    -Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție; 

    -Transport fără emisii de carbon; 

    -Energie Regenerabilă. 

    In plus, este nevoie de reforme structurale profunde care să ducă la alocarea mai eficientă a resurselor bugetare. In sens larg este vorba despre trei tipuri de reforme si anume: 

    -Reforma guvernamentală adică reforma aparatului guvernamental; 

    -Reforma teritorială care este una învechită și care costă mult prea mult; 

    -Reforma ANAF care să poată recupera datoriile de la marii contribuabili. 

    Si asta pentru că, după mai bine de 32 de ani de la Revolutia Română din Decembrie, 1989 si de la căderea comunismului România este incă un stat nereformat . Aceasta este principala cauză a prelungirii starii de tranzitie, cu consecinte dezastroase pentru tară, in plan economic, social si cultural. Romania a ieșit din comunism o țară săracă, obosită, incapabilă să se adapteze repede la modelul economiei de piață. Ca nivel de dezvoltare, eram cu zeci de ani în urma Europei Occidentale. Tranziția României a început cum nu se putea mai prost si practic nu s-a incheiat nici până astăzi. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Nici după aderarea la Uniunea Europeană in anul 2007 România nu a profitat prea mult din cauza lipsei de reforme interne si a centralizarii excesive, soldată cu atragerea scazută de fonduri europene. 

    De aceea, pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, sunt necesare reforme structurale precum: 

    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania; 

    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală; 

    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte; 

    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare; 

    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online. 

    In prezent diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi aparatul administrativ este supradimensionat, fără să facă nimic. De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară. 

    Uniunea europeana nu recunoaste caracterul de regiune decât dacă ai minimum 800.000 de locuitori, iar in România nici un judet nu indeplineste acest criteriu. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu esti considerat regiune si deci nu poti sa depui direct proiecte pentru accesarea de fonduri europene, nefiind eligibil. Din această cauză România pierde multi bani europeni fiindcă totul depinde de guvernul de la Bucuresti unde lucrurile se miscă foarte greu. 

    Există două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea constitutiei si introducerea categoriei administrative de „regiune” in legea fundamentală. A doua cale este mai simplă si se poate face fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta se poate face mai simplu prin reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene. 

    În plus la noi dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi a oferi servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean.

    De aceea, in loc de tot felul de tergiversări fără noimă trebuie făcută cât mai curând posibil reforma administrativă. Au mai existat unele încercări să se facă reforme, dar de fiecare dată au întârziat, ori au eşuat pentru că nu a existat vointa politică si nici capacitatea administrativă de a le implementa. 

    1. Ciolacu si gasca din PSD, ne ametesc cu vorbe si nufac nimic.

      mhm. Ar fi f bune reformele acestea dar cine sa le faca? Toti promit inainte de alegeri si dup-aia uita.

      Sunt primarii f mici unde "nu se pot face proiecte pt ca n-au destui locuitori", sa zicem concret au 400 locuitori toata comuna si atunci stau , nu fac nimic, nici drumuri, nici apa curenta, canalizare, iluminat stradal, trotuare etc., nimic nimic saracie lucie. De ce zonele acestea mici sa fie condamnate la saracie, cand ar putea fi comasate la o zona mai mare si sa se dezvolte mai uniform totul? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb