Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat astăzi că România trebuie să fie în spaţiul Schengen şi că "avem obligaţia să ducem această luptă până la capăt", relatează Agerpres.
"Trebuie să fim în spaţiul Schengen. Toată lumea ştie că îndeplinim condiţiile tehnice încă din 2011. Acesta a fost un act politic ratat, care nu trebuie să se mai repete niciodată. Trebuie să ne luăm acest angajament în faţa cetăţenilor noştri, în faţa celor care stau cu zilele în vămi, în cozi kilometrice, în faţa tuturor celor care au de pierdut prin faptul că România nu este încă în Schengen. Avem obligaţia să ducem această luptă până la capăt. Nu avem voie să ne pierdem încrederea. Am obţinut deja respectul partenerilor noştri europeni prin modul în care ne-am făcut datoria în prima linie a apărării securităţii şi unităţii europene. Acest eşec de etapă nu poate fi definitoriu, acest eşec trebuie însă să îi înveţe pe cei care vor fi responsabili cum să câştige data viitoare", a spus Ciolacu în plenul reunit al Parlamentului, unde este prezentă preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
El a adăugat că "avem alături parteneri puternici", care au dat un mesaj ferm de susţinere pentru România şi pentru locul său în Europa.
"Din păcate, guvernul de dreapta austriac a ales arbitrar şi nejustificat să ignore munca şi speranţele a milioane de români. Sunt convins, înainte să ridice ziduri inutile în acea parte a Europei, cancelarul austriac ar trebui să îşi dărâme propriile ziduri de cinism şi sfidare cu care s-a înconjurat în această perioadă. A închis iraţional uşi în faţa prietenilor loiali, când singura uşă pe care trebuia să o închidă era în faţa opresiunii, a tiraniei şi a morţii care se abate asupra Europei dinspre Kremlin. Spre deosebire de alţii care încă şovăie, România a ieşit definitiv, încă de acum 33 de ani, din spatele Cortinei de Fier. Ne-am vindecat rănile anilor grei ai represiunii comuniste, ne-am ridicat ca o naţiune mândră şi puternică", a menţionat acesta.
Marcel Ciolacu a mai spus că cererea României de a fi membră în spaţiul Schengen este perfect legitimă pentru că a făcut tot ce era necesar pentru acest lucru.
"Noi am ales să fim parteneri corecţi, aşa cum a făcut întreaga Europă încă din luna februarie, dar iată că un vot a aruncat în aer tot acest echilibru atât de greu câştigat şi atât de preţios al unităţii europene. Vom continua însă să ne facem datoria ca şi până acum, ca garanţi ai securităţii graniţelor europene, vom continua să primim populaţia care fuge din calea războiului, vom continua să oferim soluţii pentru criza alimentară, care ameninţă nu doar Europa, ci şi ţările din Africa, vom continua să sprijinim Republica Moldova într-un moment în care are atât de multe crize. Pe scurt, România va continua să fie parte a soluţiei europene, dar, în acelaşi timp, alături de partenerii noştri, vom fi şi mai determinaţi să întoarcem rezultatul acestui vot nedrept. Argumentele sunt de partea noastră, dreptatea e de partea noastră, Europa este de partea noastră", a conchis el.