MARCU, DTZ ECHINOX: "Dezvoltatorii imobiliari au o atitudine precaută faţă de proiectele din provincie"

Petre Barac
Companii #Imobiliare / 19 iunie 2014

Dezvoltatorii imobiliari au o atitudine precaută faţă de proiectele din provincie, în afara Bucureştiului fiind în construcţie doar două centre comerciale, a declarat Bogdan Marcu, şeful departamentului de retail de la compania de consultanţă DTZ Echinox. Domnia sa a precizat: "Cu doar 104 metri pătraţi de retail modern la o mie de locuitori, ţara noastră continuă să fie în urma celor mai importante state din Europa Centrală şi de Est la acest capitol. Lider rămâne Polonia cu un stoc al spaţiilor de retail de 303 mp/1.000 de locuitori, urmată de Cehia (259 mp) şi Ungaria (129)".

Potrivit unui raport al DTZ Echinox, stocul modern de spaţii de retail din afara Bucureştiului este de 1,9 milioane de metri pătraţi. Centrele comerciale totalizează 62% din stocul total, parcurile de retail 22%, iar galeriile comerciale 16%.

Dintre cele şapte regiuni administrative analizate de reprezentanţii companiei, regiunea Nord Est este cea mai dezvoltată din punctul de vedere al stocului de retail modern, cu aproximativ 422.000 mp. Suceava este oraşul cu cea mai mare densitate de metri pătraţi de retail la mia de locuitori (1.082). La polul opus se situează regiunea de Sud Vest, cu un stoc total al spaţiilor moderne de retail de circa 92.000 mp.

Spre deosebire de anul trecut, când în provincie au fost livrate trei centre comerciale (Uvertura Mall Botoşani, AFI Palace Ploieşti şi Galaţi Shopping City), anul acesta este anunţată livrarea unui singur centru comercial, respectiv Shopping City Târgu Jiu, cu o suprafaţă închiriabilă de 27.000 mp.

Pentru 2015, este anunţată livrarea în Braşov a centrului comercial Coresi Shopping Center, cu o suprafaţă închiriabilă de 51.500 mp. Constanţa, Cluj Napoca, Piteşti şi Ploieşti sunt oraşele din provincie cu trei centre comerciale. Dintre acestea, Constanţa este oraşul cu cel mai mare stoc de spaţii de retail din afara Capitalei (157.000 mp), conform DTZ.

Cel mai mare centru comercial din provincie este Iulius Mall Timişoara, cu o suprafaţă de 66. 500 mp, iar Sibiu Shopping City este cel mai mare parc de retail (84.600 mp). Rata medie a chiriei, pentru o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, în spaţiile din centrele comerciale dominante din oraşele analizate, se încadrează în intervalul 20-25 de euro/mp/lună. Luate separat, Cluj Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa au chirii prime mai mari cu 25-35%, comparativ cu media întregului grup de oraşe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb