Marilen Pirtea (PNL): "Situaţia din educaţie se poate debloca"

T.B.
Politică / 2 iunie 2023

Marilen Pirtea (PNL): "Situaţia din educaţie se poate debloca"

Deputatul Marilen Pirtea (PNL), rector al Universităţii de Vest din Timişoara, se arată încrezător că situaţia din Educaţie se poate debloca, conform news.ro. "Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a reacţionat rapid şi proactiv, în limitele legii, deşi ştim cu toţii că profesorii merită mai mult. Rămâne ca reprezentanţii cadrelor didactice să arate că îşi doresc deblocarea acestei situaţii", afirmă el.

"Din capul locului spun că sunt un susţinător al profesorilor, din mijlocul cărora provin, şi militez pentru recâştigarea statutului lor social şi financiar, care sunt esenţiale pentru ca această meserie să atragă cei mai buni absolvenţi de studii superioare, pentru un sistem educaţional de calitate. Situaţia actuală din educaţie e o prioritate atât pentru guvern, cât şi pentru PNL, iar deblocarea acesteia este în interesul tuturor, în special al elevilor, care nu trebuie să deconteze efectele negative. Guvernul şi în mod special, prim ministrul, a arătat deschidere spre dialog şi a răspuns prin măsuri concrete la revendicările profesorilor, exprimate de către liderii de sindicat, dând dovadă de responsabilitate şi realism, fără a aborda problema politicianist, evitând principiul «după mine potopul», în condiţiile în care ar putea avea la îndemană şi această abordare", a afirmat Marilen Pirtea, vineri, într-o postare pe Facebook.

El a amintit că, de la 1 iunie, salariile întregului personal din învăţământ au crescut cu 1.000 de lei brut/lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi cu 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.

"Cu toate acestea, vedem în spaţiul public că, începând de ieri, se propagă anumite afirmaţii care, din păcate, nu reprezintă realitatea. Liderii sindicali, pe care îi cunosc, respect şi apreciez, au avut acces la Ordonanţa de Urgenţă încă de miercuri, cu o zi înainte de a fi adoptată. Prin urmare, dacă este aşa, surprinderea manifestată privind conţinutul OUG nu poate fi nici credibilă, nici onestă. Referinţa că salariul mediu brut al debutantului sau asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut se regăseşte negru pe alb în nota de fundamentare a OUG. Este de la sine înţeles că în Ordonanţa de Urgenţă nu ai cum să incluzi prevederi dintr-o lege viitoare", a arătat Pirtea.

Potrivit acestuia, premierul Ciucă a dispus ca Ministerul Muncii să continue discuţiile cu sindicatele, de marţi, şi împreună să ajungă la o formă care să răspundă solicitărilor profesorilor. Legea salarizării unitare va intra în transparenţă publică până pe 15 iulie şi toate angajamentele guvernului din aceste zile se vor regăsi acolo, a subliniat el.

"Situaţia din educaţie se poate debloca, astfel că am convingerea că se va realiza asta, dacă cei interesaţi vor sta la masa discuţiilor cu deschidere, constanţă şi asumare de ambele părţi. Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a reacţionat rapid şi proactiv, în limitele legii, deşi ştim cu toţii că profesorii merită mai mult. Rămâne ca reprezentanţii cadrelor didactice să arate că îşi doresc deblocarea acestei situaţii care trenează deja de prea multă vreme şi care riscă să afecteze calendarul examenelor de final de an şcolar şi de admitere în urmatoarele cicluri de studii", a concluzionat Pirtea, potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Domnul PATEA a tras un PART,de erea gata sa sufoce profesorii aflati in greva.!

    Profesorul Partea este o emanație semidocta a unei obscure universități, așa cum sunt mai toți conducătorii zilei.

    Partea-romulanul besinos

    Si rector, si deputat, si coordonator de doctorate... Daca ar fi si director de spital, s-ar inverzi de ciuda Sorin Oprescu.

    Intreaga cariera universitara, licenta, master, doctorat, construita la o singura universitate. Cea pe care o conduce acum (si pina la moarte).

    Omul asta e o nulitate cu diplome si functii politice. Adica perfect indreptatit sa emita opinii despre sistemul de educatie din Romania. 

    Motto:

    "Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni".  

    (Psalmul 11 al lui David, versetul 8) 

    Lipsa de încredere în clasa politică a ajuns la cote alarmante. Soarta învăţământului românesc este decisă de politicieni fără caracter şi cu o educatie îndoielnică. Reamintim că în anul 2008 a fost semnat Pactul pentru Educatie, cu o serie de obiective pentru viitoarea strategie a sistemului de învăţământ astfel încât reforma în educatie sa fie una coerentă. Unul dintre punctele esentiale prevedea introducerea în Pact a alocarii de 6% din PIB pentru învăţământ si minimum 1% pentru cercetare. 

    Pe baza acestui pact , Ministerul Educației a elaborat Legea 1/2011, supusă unor dezbateri, negocieri, urmate de angajamentul solemn al partidelor că nu o vor modifica.  

    Actul normativ prevedea obligativitatea alocării anuale a 6% din PIB pentru educație și 1% pentru cercetare. Nici măcar un singur an această prevedere nu a fost aplicată întrucât guvernele succesive au prorogat anual această obligație pe care o aveau. Inițial, a fost invocată criza economică din acei ani, însă ulterior guvernanții nici măcar nu s-au mai obosit să justifice prorogarea. Astfel, pentru anul în curs este alocat un procent de 2,1% din PIB, cel mai mic de la Revoluție, la care se adaugă sume gestionate de administrațiile locale și sursele de venituri proprii ale unităților de învățământ, astfel că procentajul final este de 3,2% din PIB. 

    Si nu doar prorogarea acestei prevederi a afectat stabilitatea sistemului educational, ci repetatele modificări ale legii, fie prin alte legi, fie prin ordonanțe de urgență. Legea educației a fost practică hăcuită prin 116 de alte acte normative. Procesul a început timid cu doar două modificări în anul 2011, modificări ce vizau aspecte minore sau remediau unele scăpări ale legii inițiale. Însă deja din 2012, modificările erau de esență. Astfel, a fost permis în continuare universităților mici, cu reputație științifică redusă, să organizeze în continuare programe de masterat sau chiar de doctorat. 

    În 2014, după ce Klaus Iohannis a devenit președinte acesta a promis în campania electorală o nouă reformă a sistemului de învățământ, proiectul „România Educată”. Abia după șapte ani, Iohannis a publicat proiectul, timp în care numărul modificărilor legislative a crescut constant de la an la an. Un nou proiect de lege a educației a trecut de dezbaterea parlamentară. Rămâne de văzut dacă, după adoptare, va rezista în aceeași formă sau va avea soarta legii 1/2011 .

    Ce încredere să mai ai în astfel de politicieni? 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb