Mario Centeno a demisionat din guvernul portughez şi din funcţia de şef al Eurogrupului

M.G.
Internaţional / 10 iunie 2020

Mario Centeno (Sursă foto: Wikipedia)

Mario Centeno (Sursă foto: Wikipedia)

Portughezul Mario Centeno şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, ceea ce înseamnă că a eliberat şi postul de preşedinte al Eurogrupului, pe care îl ocupa din luna decembrie 2017, a anunţat astăzi preşedinţia portugheză, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Preşedintele republicii (Marcelo Rebelo de Sousa) a acceptat demisia lui Mario Centeno", a informat preşedinţia portugheză într-un comunicat de presă, adăugând că Centeno va fi înlocuit, începând de luni, de Joao Leao, care până acum era secretar de stat la Buget.

În mod tradiţional, postul de preşedinte al Eurogrupului, un organism informal care reuneşte miniştri de Finanţe din ţările zonei euro, este ocupat de un ministru de Finanţe.

Potrivit mai multor surse de la Bruxelles, citate de AFP, Mario Centeno intenţionează să îi anunţe joi pe colegii săi din cadrul Eurogrupului că nu va încerca să obţină un al doilea mandat de preşedinte. Miniştrii de Finanţe din zona euro au programată joi o videoconferinţă.

Tot potrivit surselor citate de AFP, miniştrii de Finanţe din Luxemburg, Pierre Gramegna, Spania, Nadia Calvino, şi Irlanda, Paschal Donohoe, ar fi interesaţi să îl înlocuiască pe Mario Centeno. În schimb, acest lucru nu este valabil şi pentru ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, susţin autorităţile de la Paris.

Eurogrupul îşi alege preşedintele cu o majoritate simplă, pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Mario Centeno i-a succedat în funcţie olandezului Jeroen Dijsselbloem la data de 12 ianuarie 2018 iar mandatul său ar urma să se încheie la 13 iulie 2020.

La mijlocul lunii trecute, Mario Centeno a reuşit cu greu să-şi păstreze postul de ministru de Finanţe, după ce premierul Antonio Costa şi-a reafirmat încrederea în el, chiar dacă Centeno îl pusese în dificultate în faţa Parlamentului.

Premierul Costa a fost nevoit să-şi ceară public scuze după ce a dat asigurări în Parlament că un împrumut de 850 de milioane de euro destinat să salveze Novo Banco nu va fi acordat decât după finalizarea unui audit asupra acestei bănci în dificultate, în timp ce ministrul de Finanţe, Mario Centeno, îşi dăduse deja acordul pentru operaţiune.

Chiar şi înaintea acestui incident, speculaţiile cu privire la o plecare iminentă a lui Mario Centeno din Guvernul portughez circulau de mai multe luni, sursele apreciind că Centeno ar viza postul de guvernator al Băncii Centrale a Portugaliei.

Anunţul demisiei sale a venit marţi, într-un moment în care Mario Centeno încerca să treacă prin Consiliul de miniştrii o rectificare bugetară pentru 2020, care să ţină cont de impactul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus asupra finanţelor publice, impact estimat la aproximativ 13 miliarde de euro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb