Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, despre proiectul privind pensiile speciale, jalon în PNRR, că în baza raportului elaborat de Banca Mondială se lucrează acum la întocmirea proiectului, care în curând va fi trimis spre Guvern spre aprobare, către CSM, spre avizare şi va fi înaintat Comisiei Europene şi depus la Parlament pentru dezbatere, relatează News.ro.
Ministrul Muncii a declarat în plen că le mulţumeşte celor de la USR pentru invitaţie, deşi a fost politizată. El a precizat că vrea să spună câteva adevăruri despre PNRR şi a arătat că de la preluarea mandatului şi-a propus să implementeze PNRR în deplină transparenţă, astfel că a format un grup interministerial la nivelul Guvernului.
"Cele şase legi trecute în PNRR nu sunt nici gestionate, nici implementate de ministerul Muncii", a spus Budăi.
"Banca Mondială, consultantul ministerului, a trimis reprezentanţi care au avut discuţii cu patronatele şi sindicatele, lucru pe care USR nu l-au făcut, dar şi cu reprezentanţi ai beneficiarilor de pensii de serviciu şi militare, pentru că acesta este termenul legal şi nu pensii speciale, cum au scris cei de la USR într-un document oficial", a mai spus Marius Budăi.
Budăi a arătat că toate instituţiile interesate au trimis Guvernului punctele de vedere, având loc şi întâlniri între reprezentanţii Minsterului Muncii, Casa de Pensii, Banca Mondială, Ministerul Investiţii şi Proiectelor Europene şi serviciile Comisiei Europene.
Ministrul Muncii a mai declarat că, în baza raportului elaborat de Banca Mondială, se lucrează acum la întocmirea proiectului, care în curând va fi trimis spre Guvern spre aprobare, către CSM, spre avizare şi va fi înaintat Comisiei Europene şi depus la Parlament pentru dezbatere.
"Concluziile finale vor fi trase în maximum două zile, iar draftul de proiect, care este pe final, vă asigur că îndeplineşte toate criteriile din PNRR", a spus ministrul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2022, 21:32)
Domnule,
Cititi Ordonanta Nr. 7 din 26 ianuarie 1998 privind unele masuri de protectie sociala a personalului militar si civil,care se vor aplica in perioada restructurarii marilor unitati, unitatilor si formatiunilor din compunerea Ministerului Apararii Nationale
Art. 1
Personalul militar si salariatii civili, din cadrul unitatilor militare, care se disponibilizeaza ca urmare a programului de restructurare a armatei, beneficiaza de masurile de protectie sociala prevazute in prezenta ordonanta.
(1) În perioada de restructurare a armatei, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii pot cere trecerea în rezervă, cu drept de pensie, înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege, astfel:
a) cu drept la pensie militară de serviciu cu vechime integrală, personalul militar care are o vechime în serviciu de minimum 30 de ani bărbaţii şi 25 de ani femeile;
b) cu drept la pensie militară de serviciu cu vechime incompletă, personalul militar care are o vechime în serviciu de minimum 20 de ani, din care cel puţin 10 ani în serviciul militar;
(2) Ministerul Apărării Naţionale poate dispune trecerea în rezervă a cadrelor militare care nu solicită pensionarea anticipată, personalul respectiv beneficiind, la cerere, de drepturile prevăzute la alin. (1).
Prin urmare, aceste prevederi nu au impus nicio conditie pentru obtinerea pensiei, respectiv a pensiei anticipate in privinta varstei, ci numai vechimea in serviciu de 30, 25 si respectiv 20 de ani.
Atunci, cca 26 000 de militari in general tineri, au fost obligati intr-un fel sau altul sa paraseasca sistemul, pana cand armata a fost restructurata conform standardelor NATO.
Insa, acesti militari "disponibilizati" au fost loviti ulterior de manevrele facute de Basescu, Boc, Seitan, Udrea cu pensiile securistilor si mai apoi de Ciolos cu OUG 57/2015 si in 2017 de discriminarile introduse de OUG 59, a doamnei L. O. Vasilescu cu complicitatea lui Ciuca si a celor de la pensii militare, decorati si avansati generali pentru asemenea reusite.
Domnule, acum o recalculare pe principiul contributivitatii, a pensiilor acestor fosti militari cu vechimi de 20... si de ani, va fi pentru ei o noua tragedie. Si nu este vina lor ca, dupa ce si-au trait tineretea inchisi prin liceele militare, prin scolile de ofiteri, la fel de restrictive ca orice cazarma comunista, dupa ce si-au facut datoria fata de tara si ca atunci cand tara nu a mai avut nevoie de ei, au inteles, la fel de patrioti si au plecat fara discutii.
Ca urmare, acesti militari sunt singurii indreptatiti la prevederi speciale privind vechimea si pensiile lor. In fapt acestea au fost primele pensii speciale si ei au fost primii pensionati fara respectarea conditiilor de varsta. Dar aceasta situatie a fost justificata de nevoia de restructurare a armatei, conditie a aderarii Romaniei la NATO.
Este insa de neinteles cum au aparut apoi, la institutiile care nu au fost niciodata "restructurate" pensionari de 41 de ani cu plati compensatorii si pensii de zeci de mii de lei si desigur dupa 2007, cand restructurarea s-a incheiat, generali pensionati, care au beneficiat de zeci de mii de euro ca plati compensatorii si s-au incadrat iar.
Ca urmare domnule, actuala reforma poate sa loveasca din nou in militarii care atunci cand armata a fost restructurata au fost nevoiti sa plece din sistem, in cei care sunt singurii indreptatiti la prevederi speciale ale legii, asa cum au fost prevazute de actul normativ in baza caruia au fost pensionati.
Nu puteti sa nu tineti cont intr-un fel sau altul de prevederile actului normativ in baza caruia ei au obtinut pensia, sa-i pedepsiti, loviti si sa-i discriminati in continuare pe considerentul ca nu au vechimea pe care dositi sa o introduceti ca prevedere in lege.
NATO, Armata Romaniei Romania, nu ar trebui sa nu admita ca acesti militari pensionati, restructurati, disponibilizati sa fie loviti pentru o vina pe care nu o au.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2022, 23:43)
La militari nu. Dar la restul de 5% le puteti modifica !