Relaţia strategică dintre România şi Statele Unite ale Americii nu va fi afectată semnificativ de alegerile prezidenţiale din SUA, consideră Mark Gitenstein, fost ambasador SUA la Bucureşti, domnia sa apreciind că românii sunt mai îngrijoraţi decât este cazul, după votul în favoarea lui Donald Trump.
Mark Gitenstein ne-a spus: "Amintiţi-vă că relaţia strategică este între americani şi români şi se bazează pe valorile noastre comune şi pe scopurile strategice comune. Aceste lucruri nu s-au schimbat. Avem un nou leadership al Guvernului SUA".
Fostul ambasador arată că aceste alegeri din SUA au fost despre problemele locale ale americanilor: "Deşi majoritatea românilor nu văd problema aşa, un lucru pe care trebuie să îl înţelegeţi este că aceste alegeri s-au concentrat pe probleme locale. Americanii care au votat pentru Trump nu s-au concentrat pe politica externă, pe Europa sau Orientul Mijlociu şi, cu siguranţă, nu s-au gândit la România. S-au gândit la slujbele lor, la sistemul de sănătate, la educaţie, la copiii lor.
Globalizarea a avut un impact devastator în state precum Wisconsin, Michigan, Iowa, Pennsylvania, Ohio.
Aceste state au înclinat către Trump, din cauza problemelor locale".
Mark Gitenstein este de părere că alegerea lui Donald Trump ca preşedinte nu va schimba planurile SUA referitoare la scutul anti-rachetă de la Deveselu. Domnia sa ne-a spus: "Ştiu că, în România, mulţi oameni sunt îngrijoraţi de rolul pe care îl va juca Rusia, dar americanii care au votat nu s-au gândit la asta. Ei s-au gândit la propriile buzunare şi este foarte legitim să se gândească la asta.
Mulţi români cu care am vorbit sunt îngrijoraţi cu referire la scutul de la Deveselu. Nu cred că Donald Trump a făcut referire la acest subiect, în campanie.
Sistemul de la Deveselu este destinat să apere Europa şi NATO de posibile atacuri din zona Orientului Mijlociu şi Îndepărtat. Nu îmi imaginez că acest lucru se va schimba.
Nu mi-aş face griji cu privire la acest subiect. În termenii relaţiei militare, cred că liderii militari din SUA au încredere în România, sunteţi aliaţi de încredere".
Fostul ambasador are cuvinte de laudă la adresa ţării noastre, din perspectiva atractivităţii pentru investitorii străini.
Domnia sa ne-a declarat: "În ceea ce priveşte investiţiile străine, companiile cu care discut eu sunt foarte interesate de România, din câteva motive: românii sunt inteligenţi, există potenţial de investiţie în companii foarte bune, dezvoltaţi un regim predictibil, transparent şi bazat pe respectarea legii, ceea ce înseamnă că este un mediu sigur pentru investiţii. Cât timp se va menţine acest lucru, americanii şi companiile din Vest vor continua să investească în România, pe bună dreptate".
Domnul Gitenstein apreciază că politicienii - şi cei americani, şi cei români, trebuie să asculte mai atent problemele oamenilor aflaţi la baza economiei: "Cred că nu poţi să ţii lecţii despre reconstruirea clasei mijlocii. Oamenii sunt copleşiţi de globalizare şi de schimbările economice. Este nevoie de mai multă atenţie pentru oamenii care se confruntă cu aceste probleme. Aceştia sunt chiar oamenii de la baza piramidei economice. Este nevoie de programe guvernamentale pentru ei şi de lideri care să îi asculte. Cred că o parte a problemei în SUA este că ambele partide politice vorbesc despre multe subiecte, dar nu fac niciodată nimic.
Problema este că elitele vorbesc cu elitele şi nu discută cu oamenii cu probleme economice reale".
Domnia sa apreciază că această problemă de comunicare este dificil de rezolvat.
Notă:
Mark Gitenstein este, în prezent, membru în Comitetul Reprezentanţilor Acţionarilor al Fondului Proprietatea.