Actualizare 12:04 Iohannis: "Sunt foarte impresionat de drumul pe care-l fac tinerii de la Chişinău la Bucureşti"
Klaus Iohannis s-a arătat foarte impresionat de drumul pe care-l fac tinerii de la Chişinău la Bucureşti,exprimându-şi convingerea că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi în Uniune şi în comuniune.Preşedintele regretă că nu e în ţară pentru a-i primi la Cotroceni.
"Sunt foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chişinău la Bucureşti. Din păcate, nu voi fi în ţară şi nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiţi convinşi că mi-ar fi făcut o reală plăcere", a scris, duminică, pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis, referindu-se la cei circa 1.000 de tineri care au pornit, în 5 iulie, din Chişinău spre Bucureşti, după Marea Adunare Naţională, mergând pe jos într-o încercare de a reface "Marşul lui Ştefan cel Mare"
"Prin gestul lor temerar, ei au dovedit, cu toată forţa unei generaţii care se simte profund europeană, că drumul nostru are o destinaţie comună. Vom dovedi tuturor că, oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura, ne vom împlini visul de a fi împreună în Europa. Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune. Vă mulţumesc pentru efortul vostru!", a mai scris şeful statului.
---
O mie de tineri, care au pornit pe jos din Chişinău spre Bucureşti, vor mărşălui alături de cei care îi vor aştepta astăzi, la ora 14.00, la Piaţa Universităţii, spre Palatul Cotroceni, unde îi vor cere preşedintelui Klaus Iohannis urgentarea procesului de reunificare, potrivit unui comunicat remis de Platforma Unionistă Acţiunea 2012.
"Tinerii din Marşul lui Ştefan cel Mare au plecat din Chişinău spre Bucureşti duminică, 5 iulie, imediat după Marea Adunare Naţională şi au mers pe jos, cu drapele tricolore, prin temperaturi caniculare şi furtună, pentru a ajunge astăzi (ieri - n.r.) la Prut, unde au refăcut celebrele Poduri de Flori", relevă sursa citată.
Tinerii au ajuns, sâmbătă, la Punctul de Trecere a Frontierei cu România de la Ungheni. Mai multe organizaţii care sprijină Unirea au pus la dispoziţia ieşenilor care au dorit să participe la refacerea simbolică a "Podurilor de Flori" transport gratuit până la punctul de trecere a frontierei şi înapoi.
Astfel, acolo s-au adunat mii de persoane din mai multe judeţe ale ţării, precum Botoşani, Vaslui, Iaşi, dar şi Alba şi Harghita, care i-au întâmpinat pe tinerii ce au trecut Prutul cu flori şi colaci.
Aceştia au scandat pentru Unire şi pentru desfiinţarea "hotarului de la Prut", manifestările continuând până după-amiaza cu o serie de evenimente artistice organizate pe o scenă improvizată.
Tinerii care au trecut graniţa vor pleca, duminică dimineaţă, spre Bucureşti, unde îşi propun să meargă, împreună cu românii care susţin cauza unirii României cu Basarabia, la Palatul Cotroceni, pentru a-i cere preşedintelui României sporirea eforturilor pentru reîntregirea naţională.
Prima întâlnire din Bucureşti este programată pentru ora 14.00, în Piaţa Univeristăţii, însă organizatorii marşului îi îndeamnă pe români să îi aştepte pe basarabeni în toate gările din drumul spre Bucureşti, trenul plecând duminică, la ora 6.00, din Iaşi.
Potrivit acesteia, participanţii la marş vor pleca duminică din gara Iaşi spre Capitală cu trenul, care va opri în Vaslui, Bârlad, Tecuci, Focşani, Râmnicu Sărat, Buzău, Mizil, Ploieşti, Bucureşti.
"Trenul Unirii va porni duminică dimineaţă din gara Iaşi şi nimic şi nimeni nu îl va mai putea opri din drumul spre Bucureşti. Aceşti tineri poartă în suflete flacăra dorinţei de Unire şi au nevoie de tot sprijinul românilor pentru a o duce aprinsă la Cotroceni", a declarat George Simion, preşedintele Acţiunii 2012, unul dintre ONG-urile care au organizat acest eveniment.
1. Basarabia=Romania
(mesaj trimis de Dr.IONESCU în data de 12.07.2015, 08:19)
Basarabenii au facut enorm de multe greseli!Au injurat Romania, au tradat ideea nationala devenind slugi la rusi, intr-un final au dat faliment!Sunt totusi romani de ai nostrii si trebuie integrati, Basarabia este ROMANIA!!!Mare, frumoasa, prospera!!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2015, 09:41)
Mda. Eu raman sa rup toate pliantele cu Basarabia=Romania pe care le gasesc lipite neautorizat.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Dobrogeanu' în data de 12.07.2015, 11:18)
Eu zic sa dam Dobrogea inapoi la turci ca era a lor. Si sa retragem populatia romana pe care au colonizat-o acolo Bratienii. In 1878, populatia era majoritar musulmana. Dar, am zis merci si am luat-o. Ce ne faceam fara iesire la Mare? Noroc ca au gandit rusii pentru noi cand ne-au oferit-o la schimb.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Jupan Dimitrie în data de 12.07.2015, 11:32)
Ce zici?
Ce?
1.4. Vacanta in Romania (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Ifrim Putina în data de 12.07.2015, 12:19)
Iaca am venit si eu din Basarabia la o vacanta in Romania. Vremea a fost buna si dormitul in cort hodihnitor.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Vanat în data de 12.07.2015, 20:16)
Ce vorbesti Dobrogeanule? Unde ai invatat istoria? Pe luna?
1.6. Cum au colonizat Brătienii Dobrogea (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2015, 21:36)
Cum au colonizat Brătienii Dobrogea cu români
de Claudiu Padurean , 30 septembrie 2010
Romania Libera
Pentru a oferi o aparenţă de onorabilitate acestei încălcări, Rusia a oferit României Dobrogea, ca un fel de compensaţie. Liderii politici români nu au fost deloc încântaţi de acest schimb. Dobrogea, o provincie de graniţă a Imperiului Otoman, era subdezvoltată din punct de vedere economic şi locuită de o populaţie majoritar musulmană, rezultată în urma colonizărilor şi convertirii la Islam a unui număr mare de creştini din provincie. Bineînţeles, în Dobrogea trăiau şi mulţi creştini, dintre care majoritatea era românească. Documentele epocii arată că premierul României, Ion C. Brătianu, s-a opus vehement cedării Basarabiei de Sud. Opoziţia sa i-a iritat pe reprezentanţii Rusiei, care oferiseră iniţial o suprafaţă mai mare României drept compensaţie, inclusiv oraşul Silistra. În cele din urmă, ruşii au redus teritoriul oferit drept compensaţie României şi au ameninţat că, dacă opoziţia lui Brătianu va continua, nu vor mai oferi nimic. Aşa că, în cele din urmă, premierul român a acceptat schimbul de teritorii.
Preluarea Dobrogei de către România a generat mişcări importante de populaţie. Mulţi dintre turcii şi tătarii din Dobrogea au emigrat în Imperiul Otoman. La fel au făcut şi arabii din Dobrogea, care fuseseră colonizaţi de puţină vreme de către otomani.
Colonişti în locul turcilor plecaţi
Pentru a-i înlocui pe emigranţi, Ion C. Brătianu s-a gândit să îi aşeze în Dobrogea pe românii rămaşi în afara graniţelor României. „Brătianu le-a oferit românilor din sudul Basarabiei, mai ales funcţionarilor, intelectualilor şi celor care, în general, refuzau să rămână în teritoriile ocupate de Rusia, posibilitatea de a se stabili în Dobrogea depopulată de desele războaie şi de emigrări", spune istoricul Leonard Horvath. De asemenea, mulţi dintre ardelenii care ajungeau cu turmele de oi, în transhumanţă, în Dobrogea, au fost încurajaţi să se stabilească definitiv în noua provincie românească. Coloniştii români au fost împroprietăriţi cu terenuri abandonate de turcii emigraţi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2015, 17:15)
Poate fi un bun moment sa preluam Republica Moldova, ca sa declansam razboiul cu rusii.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2015, 17:23)
Intii ocupam totul pina la Novaya Zemlya, apoi cotropim Asia.
2.2. Asta am vrut și eu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 12.07.2015, 21:39)
Și am fost la ora 17 la Universitate ca să mă înrolez. N-am găsit pe nimeni.
Mai era o pensionară pe o bancă în față la TNB cu un steguleț mic de hârtie. Și am fost dezamăgit. Să se fi ofilit atât de repede în soarele nu prea puternic (nu a fost caniculă) mișcarea unionistă?