MARTIE FINANCIAR Încrederea mediului de afaceri autohton creşte, în pofida războiului din Ucraina

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 7 aprilie 2022

Încrederea mediului de afaceri autohton creşte, în pofida războiului din Ucraina

Eugen Sinca, analist BCR: "Impactul economic al războiului din Ucraina va începe să devină vizibil în următoarele luni"

Indicatorul de încredere a mediului de afaceri din România, publicat în fiecare lună de Comisia Europeană (Economic Sentiment Indicator - ESI), a crescut în martie în ciuda războiului din Ucraina şi a scăderii generale a încrederii în statele din zona euro. Astfel, indicatorul Comisiei pentru România a înregistrat o valoare de 102,1 puncte în luna martie, peste media pe termen lung a ESI şi în creştere lunară de la valoarea de 101,2 puncte înregistrată în ianuarie şi februarie.

Încrederea mediului de afaceri autohton creşte, în pofida războiului din Ucraina

Potrivit analiştilor BCR Cercetare, saltul din martie al ESI a avut la bază îmbunătăţirea sentimentului managerilor din sectorul de servicii. În acelaşi timp, încrederea managerilor din sectorul manufacturier, de construcţii şi comerţ retail (comerţ cu amănuntul) a scăzut în luna martie.

"Datele pentru primul trimestru arată că valoarea medie a ESI a crescut la 101,5 puncte vs. 100,6 puncte în trimestrul patru din 2021. Impactul războiului din Ucraina este probabil să înceapă să devină vizibil în următoarele luni şi ne aşteptăm ca ratele de creştere pentru primele două trimestre din 2022 să fie semnificativ mai slabe decât înainte de conflict", comentează Eugen Sinca, analist BCR.

Potrivit acestuia, economia României ar trebui să-şi revină puternic în a doua jumătate a acestui an, în acest scenariu fiind inclusă o detensionare a conflictului şi a problemelor de lanţurile de aprovizionare globale.

"Estimarea noastră de creştere este de 2,8% în 2022, revizuită recent în jos de la 3,2%. Dacă tensiunile geopolitice se atenuează, economia ar putea creşte cu 5,7% în 2023", mai afirmă Sinca.

În ianuarie, ESI a scăzut cu 1,3 puncte, de la 102,5 puncte în decembrie. Valoarea din octombrie şi noiembrie a ESI a fost de asemenea sub media pe termen lung de 100 de puncte, economia fiind lovită foarte puternic de valul extrem de sever de Covid-19 din ultimele 3 luni ale lui 2021, care au fost, de altfel, marcate de o criză politică majoră.

Economia României a stagnat în a doua jumătate a lui 2021, timp în care inflaţia a accelerat puternic. Scăderea ESI în perioada august-noiembrie a indicat această dinamică slabă a economiei comparativ cu lunile de primăvară şi vară 2021, când economia României şi-a atins viteza maximă de creştere ca urmare a eliminării restricţiilor şi manifestării consumului reprimat din perioada de vârf a restricţiilor.

Valul al patrulea al pandemiei extrem de puternic a afectat activitatea în economie, iar în trimestrul al treilea economia (PIB) a înregistrat o dinamică pozitivă de doar 0,4% în ritm trimestrial, în mare parte datorită contribuţiei pozitive semnificative a agriculturii. În trimestrul al patrulea, activitatea a fost de asemenea sub potenţial, în decembrie înregistrându-se o scădere economică de 0,1%.

Primul trimestru din 2022 a avut până acum date economice (ianuarie şi februarie) care au surprins pozitiv, producţia industrială şi construcţiile marcând un început de an 2022 puternic. Economiştii anticipează o creştere economică trimestrială de +0,2% în primul trimestru din acest an prin care s-ar evita o recesiune tehnică.

BNR afirma recent la rândul său că evoluţiile recente ale indicatorilor cu frecvenţă ridicată sugerează o uşoară revenire a activităţii economice în primul trimestru din 2022, însă această revenire este catalogată drept "probabil temporară". Potrivit BNR, această dinamică implică "descreşterea dinamicii anuale a PIB şi în acest interval, pe fondul continuării manifestării unui efect de bază". În trimestrul al patrulea din 2021, dinamica anuală a PIB a scăzut la 2,4% de la 6,9% în trimestrul trei din 2021.

Comisia Europeană: Incertitudinea economică din România a continuat să crească, condiţiile de pe piaţa muncii s-au deteriorat

De notat faptul că executivul european a început să publice din luna octombrie 2021 un indicator nou privind incertitudinea economică, iar acesta a crescut destul de puternic pentru România în luna martie, la 15,1 puncte. Indicatorul privind incertitudinea economică începuse să crească încă dinainte de conflictul armat din Ucraina, cu 3,4 puncte în ritm lunar, la o valoare de 12,8 puncte în februarie.

Practic, acest indicator arată că managerii locali anticipează cu şi mai mare dificultate evoluţia viitoare a afacerilor lor.

Încrederea mediului de afaceri autohton creşte, în pofida războiului din Ucraina

În acelaşi timp, indicatorul privind evoluţiile de pe piaţa muncii a cunoscut o deteriorare semnificativă în martie, acesta înregistrând o valoare de 105,6 puncte de la 108,9 puncte în februarie şi 108,4 puncte în ianuarie. Rata şomajului în România, în lunile februarie şi ianuarie, a fost de 5,7%, iar indicatorul Comisiei indică o uşoară deteriorare a pieţei muncii în luna martie.

Tendinţa pozitivă în ceea ce priveşte creşterea locurilor de muncă din economie şi rata redusă a şomajului este deja de câteva luni bune contrabalansată de rata de creştere a salariilor care a fost real negativă (rata ajustată cu inflaţia) în ultimele luni. 

Per total, în industrie încrederea a scăzut cu 0,5 puncte la -1,5 puncte în martie de la un nivel de -1,0 puncte în februarie, evoluţie venită pe fondul comenzilor în scădere de la clienţii locali. Comenzile de la export pentru industrie au continuat să se îmbunătăţească în luna martie, conform sondajelor ESI.

În servicii încrederea a urcat cu 1,1 puncte, la o valoare de 7,9 în martie, de la 6,8 puncte în februarie, evoluţie venită pe fondul unei îmbunătăţiri a situaţiei de business pe precedentele 3 luni şi o îmbunătăţire a aşteptărilor pentru următoarele 3 luni.

În comerţul retail încrederea a scăzut puternic la 0,1 puncte în martie de la 3,3 puncte în februarie ca urmare a unui declin semnificativ a situaţiei de business din precedentele 3 luni, în timp ce în construcţii încrederea s-a deteriorat de asemenea, relativ puternic, la -10,2 puncte, de la -8,8 puncte în februarie şi -6,6 puncte în ianuarie.

ESI pentru întreaga Uniune Europeană a înregistrat în martie un declin lunar de 5,3 puncte (vezi grafic UE) pe fondul scăderii severe a încrederii consumatorilor, evoluţie ce semnalează o probabilă recesiune după stagnarea din ultimele trimestre.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De UNDE incredere cand totul cade ?

    e un mesaj pozitiv... la care eu ma asteptam! :)

    va fi ok in Romania.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb