O problemă majoră a Programelor Casa Verde şi Casa Verde Plus o reprezintă "separarea acestora", a subliniat Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, considerând că această separare este inutilă, atât timp cât "amândouă vizează performanţa energetică şi energia verde".
Doamna Mladin a declarat: "De ce nu s-au gândit la soluţii integrate? De ce nu au pus o limită pentru consumul de energie care să corespundă unui ordin în materie, publicat în aprilie, şi la care trebuie să ne aliniem în foarte scurt timp? Acesta era obiectivul: să construim cu mijloace care să promoveze energia verde".
Reprezentantul AAECR a subliniat: "Acest program mi se pare penibil, de aceea ar trebui refăcut. Programele Casa Verde şi Casa Verde Plus ar trebui unite, să le permită oamenilor să gândească soluţii integrate, nu să se caleze numai pe termoizolaţie sau numai pe instalaţii, şi să construiască soluţii integrate care să le conţină pe toate, astfel încât să ajungă la consumurile specificate în normele din aprilie. (...) Cum ne-am simţi dacă ar apărea un program al tratării bolnavilor de inimă cu aceleaşi pastile? (...) În ghidul aferent programului Casa Verde este prevăzută aceeaşi grosime a izolaţiei, indiferent de zonă. Cu alte cuvinte, îi trebuie sau nu, îi dăm bolnavului extraveral în fiecare dimineaţă, la 9.15 (...) Detaliile legate de termoizolaţie, instalaţii, resursele folosite de la caz la caz trebuie lăsate să fie alese de specialişti, nu de program. Lăsaţi specialiştii să găsească soluţiile de la caz la caz!"
În opinia sa, programul ar deveni, astfel, atractiv, "chiar dacă nu are un buget foarte mare".
Cerna Mladin a precizat că un program de genul Casa Verde trebuie să dea o şansă şi altor soluţii de termoizolare, chiar dacă acestea au costuri mai ridicate sau nu sunt suficient dezvoltate în ţara noastră. "Noi, dacă introducem polistirenul în Casa Verde, toate celelalte materiale sunt date deoparte din cauza costului ridicat. Polistirenul este folosit în toate celelalte programe. Nu suntem împotriva utilizării acestuia, dar dacă este Casa Verde Plus, să dăm o şansă şi altor materiale", a spus doamna Mladin, atrăgând atenţia că, spre exemplu, la orice stână, ciobanii aruncă lâna. "E foarte simplu să aruncăm, dar de ce să nu încercăm să ajutăm această nişă de materiale?", a conchis doamna Mladin.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2016, 17:12)
Ptr ca lana nu se foloseste la termoizolatii doamba auditor. Nu ti faci casa din lana doamna specialist. Acest material din lana, ca sa ajunga mat de constructie trebuie sa fie inventat, standardizat, agrementat, aprobat de autoritativsi acceptat de piata. Ce n ati inteles? Vreti casa din lana? De ce nu vreti casa din iarba si fan, ca si ele izoleaza? Chiar sunteti complet pe dinafara? Chiar ati luat o razna complet? Banii luati de la producatorii care platwsc taxe de mediu trebuie sa se intoarca la ei. Nu la ciobanii de la staba. N avem nimic cu ei saracii dar, ciobanii sa si foloseasca lana la ce doresc ei. Daca vor si sunt in stare sa si faca si materiale de constructii din ea. Dar toate la timpul lor. Ai inteles madame?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2016, 17:41)
Probabil doamna auditoare crede ca sare lana pe casa
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2016, 17:42)
Pai ce facem cu scaietii ca inteapa plamanii