Bugetul total de aproape 200 de milioane de lei, avansat pentru programele Casa Verde şi Casa Verde Plus, este absolut insuficient, a subliniat Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).
Domnia sa a menţionat: "Casa Verde este un program interesant, ce reia un alt program, abandonat în ultimii patru ani, dar în nişte condiţii care nu sunt cele mai bune. Noi le-am sancţionat, dar din păcate reacţiile pe care le-am primit de la Ministerul Mediului, de la Fondul de Mediu, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului arată că nici măcar la nivelul ministerului nu există o corelare, o informare şi o coordonare asupra utilităţii acestor programe, pentru a pune în aplicare alte programe naţionale".
Tehnologiile româneşti inventate în domeniul eficienţei energetice sunt total ignorate, fără nicio explicaţie, a mai spus Cristian Pârvan, adăugând: "Nu înţelegem care este modalitatea prin care s-a ales această sumă de aproape 200 de milioane de lei. Suma alocată programelor Casa Verde şi Casa Verde Plus este foarte mică, dacă ţinem cont că în Franţa sumele ajung la miliarde de euro. Aceste programe nu iau în considerare absolut deloc necesitatea ca, gradual, să schimbăm sistemele de încălzire în foc deschis, consumatoare de lemn de foc, cu randamente absolut ridicole de eficienţă şi cu maxim de poluare. În schimb, ajungem direct la tehnologii sofisticate, foarte bune, eficiente, dar neclar de ce au fost alese. Este foarte bine că se merge pe pompe de căldură, dar (...) nu s-a lămurit cine, de ce şi pentru ce s-a ales această modalitate de încălzire pentru a fi inclusă în program. (...) Avem tehnologii româneşti absolut ignorate, fără nicio explicaţie, atât de Ministerul Mediului, cât şi de Agenţia de Protecţie a Mediului, de Fondul de Mediu şi Ministerul Energiei şi de alte instituţii. Programul este bun şi nimeni nu contestă faptul că se reia acest program, însă modul de punere în discuţie timp de 10 zile, la sfârşit de iulie-început de august, rivalizează cu alte iniţiative ale altor guvernanţi care făceau dezbateri publice de la Crăciun până după Revelion".
Cristian Pârvan a adăugat că, în cazul celor două programe, este nevoie de revizuirea Ghidului pus în dezbatere publică, fiind necesare modificări în special la capitolul sistemelor de încălzire, dar şi pe creşterea alocărilor financiare.
Şeful PIAROM a spus: "În bugetul pe anul 2015-2016 s-au prevăzut 700 de milioane de lei sub formă de credite care se vor acorda administraţiilor locale (...) pentru a trece iarna. Vom urmări câţi bani vor fi alocaţi pentru iarna anului 2016-2017 şi ne vom gândi cum ar fi dacă doar o parte din aceşti bani ar putea să fie folosiţi pentru suplimentarea fondurilor aferente unui astfel de program. Nu mai vorbim despre banii de la BEI, BERD, pentru eficienţă energetică. (...) Vom vedea câţi bani vor fi alocaţi pentru «fum»".
În opinia domnului Pârvan, materialele termoizolante trebuie utilizate în mod corespunzător cu tehnologiile adecvate, problema majoră nefiind materialul, ci tehnologia.
Ideal ar fi să avem solulţii integrate, dar, în acest caz, raportul cost/beneficiu poate fi pus în discuţie, a conchis Cristian Pârvan, conchizând că izolaţia trebuie făcută "cu cap" şi cu specialişti.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2016, 19:17)
E pt importatori?