Mass-media: "Fitch a păstrat ratingul României; Deficitul bugetar va continua să crească"

T.B.
Companii / 2 martie 2024

Mass-media: "Fitch a păstrat ratingul României; Deficitul bugetar va continua să crească"

Agenţia de rating Fitch a păstrat ratingul României la BBB- cu perspectivă stabilă. "Ratingul BBB- este susţinut de apartenenţa la UE şi de intrările de capital aferente care susţin convergenţa veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică", spune agenţia, conform hotnews.ro.

Agenţia de rating Fitch a păstrat ratingul României la BBB- cu perspectivă stabilă. "Ratingul BBB- este susţinut de apartenenţa la UE şi de intrările de capital aferente care susţin convergenţa veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică", spune agenţia, relatează sursa.

1. Deficitul bugetar va continua să crească

Deficitul bugetar în termeni ESA în 2023 este estimat la 6,1% din PIB, practic neschimbat din 2022 şi peste ţinta guvernamentală de 4,4% din PIB, informează hotnews.ro.

Fitch estimează un deficit de 6% din PIB în 2024 şi 6,4% în 2025, adaugă sursa.

Potrivit sursei citate, "Ne aşteptăm la o consolidare fiscală semnificativă pe termen mediu, susţinută de reintroducerea regulilor fiscale ale UE, deşi există riscuri semnificative, având în vedere incertitudinile actuale legate de planurile fiscale postelectorale şi derapajele fiscale recente care au afectat negativ credibilitatea politicii", se arată în comunicat.

2. Datoria publică va depăşi cu mult 50% din PIB

Fitch estimează creşterea datoriei publice la 53,3% din PIB în 2025, de la 48% în 2023, fiind sub mediana BBB de 57,5%, potrivit hotnews.ro.

Agenţia atrage atenţia că datoria nu a fost la un nivel ridicat în ultimii ani datorită creşterii PIB nominal ajutat de inflaţia ridicată, dar acum se aşteaptă la o încetinire semnificativă în termeni nominali, ceea ce pune datoria pe o traiectorie ascendentă, menţionează sursa indicată.

Pentru 2024 estimează o creştere economică de 3%, procent similar pentru 2025, în timp ce pentru zona euro: 0,7% şi 1,7%.

Marile intrări de fonduri europene, inclusiv de coeziune din cadrul financiar 2021 - 2027 şi fondurile de redresare şi rezilienţă vor rămâne motoarele cheie ale creşterii şi investiţiilor pe termen mediu, precizează sursa.

3. Creşterea pensiilor, care ar urma să aibă loc după recalculare, reprezintă un risc pentru finanţele României pe termen mediu

Coaliţia celor mai mari două partide (PSD şi PNL), care a fost formată în 2021 s-a dovedit stabilă, întrucât ţara se pregăteşte de patru alegeri în acest an. Relaxarea fiscală pre-electorală a partidelor de guvernare, în primul rând majorările de pensii nefinanţate sunt sincronizate cu alegerile generale şi stau la baza riscurilor pe termen mediu, transmite hotnews.ro.

4. Sunt riscuri ca inflaţia să urce

Inflaţia estimată (referindu-se la Indicele Armonizat al Preţurilor de Consum) pentru 2024 este de 5,1%, iar pentru 2025 de 3,5%, menţionând că sunt riscuri să se ducă în sus, potrivit sursei.

5. Deficitul de cont curent este unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est

Deficitul de cont curent este aşteptat să se stabilizeze la 5-7% din PIB, în 2023 fiind estimat la 7%. România va continua să aibă unul dintre cele mai mari deficite de cont curent din Europa Centrală şi de Est din categoria BBB, parţial reflectând provocările de competitivitate, relatează sursa precizată.

6. Noul impozit va lovi băncile mici

Fitch mai spune că sistemul bancar românesc este bine capitalizat, profitabil, lichid, conform sursei.

Potrivit hotnews.ro"Ne aşteptăm ca profitabilitatea să atingă apogeul în 2023, dar ar trebui să rămână rezonabilă pe termen scurt pentru băncile mari, în ciuda poverii impozitului pe cifra de afaceri în vigoare din 2024", conform comunicatului, precizând că impactul impozitului asupra profitabilităţii va fi probabil mai pronunţat pentru băncile mici.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Deci apartenenta la UE e singurul argument? Se vede din satelit ca din 3 lei 1 leu e imprumutat pt cheltuielile umflate ale statului. Politica, domle...

    1. Cheltuieli care intra in consum, fara de care toti tonetarii ar fi in faliment.

    Daca va uitati pe presa de anul trecut veti observa aceleasi previziuni moderate care au fost in final, batute de realitate chiar dupa inchierea primului trimestru cand au inceput primele chitzaieli legate de marimea deficitului. Si anul asta e fix la fel.. tinem capacul pe oala pana da in fiert si arunca totul pe aragaz...

    Solutia a fost data de Banca Mondiala - impozitarea si mai drastica a iobagilor pe subzistenta.  

    ciclul spune ca e de scadere deficitul... si de balonare specula ca sa il balanseze!

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb