Liderul moderat de dreapta Luis Montenegro a fost numit, miercuri seară, prim-ministru al Portugaliei, dar, din cauza victoriei sale la limită în alegerile parlamentare din 10 martie, va trebui să formeze un guvern minoritar şi să facă faţă unei extreme drepte care este în mod clar în ascensiune, conform news.ro.
Avocatul şi parlamentarul în vârstă de 51 de ani îi va succeda socialistului Antonio Costa, care se află la putere de la sfârşitul anului 2015.
Candidatul Alianţei Democrate (DA) va prezenta miercurea viitoare componenţa guvernului său, care ar trebui să intre în funcţie la 2 aprilie, a declarat el presei, după o întâlnire cu preşedintele Republicii, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa.
Această întâlnire a marcat finalul consultărilor pe care şeful statului urma să le aibă cu partidele politice reprezentate în Parlament înainte de a-l invita pe câştigătorul alegerilor să formeze noul guvern.
Conform rezultatelor complete anunţate în acelaşi timp, care au fost folosite pentru a atribui cele patru locuri în circumscripţiile de peste mări, AD a câştigat alegerile cu o diferenţă foarte mică faţă de Partidul Socialist (PS).
Formaţiunea lui Luis Montenegro a obţinut 28,8% din voturi şi 80 de deputaţi dintr-un total de 230, ceea ce înseamnă că va rămâne departe de pragul de 116 aleşi, sinonim cu majoritatea absolută, dar liderul său şi-a exprimat deja disponibilitatea de a forma un guvern minoritar.
Surprins de demisia premierului demisionar Antonio Costa, care nu a mai candidat la realegere după ce a fost citat într-o anchetă privind traficul de influenţă, PS a terminat pe locul al doilea cu 28% din voturi şi 78 de mandate.
Între timp, partidul de extremă dreapta Chega (Destul) şi-a consolidat clar statutul de a treia forţă politică a ţării, trecând de la 12 la 50 de deputaţi, cu un scor de 18,1%.
Luni, preşedintele Chega, Andre Ventura, şi-a reafirmat dorinţa de a ajunge la un acord cu dreapta moderată pentru a forma o majoritate stabilă, fără a se alătura neapărat guvernului, ameninţând totodată că se va opune acestuia dacă va refuza să deschidă negocieri.
Cu toate acestea, Luis Montenegro a repetat, după victoria sa în alegeri, că va refuza să conducă ţara cu sprijinul extremei drepte, aşa cum a făcut pe tot parcursul campaniei.
În Portugalia, executivul nu are nevoie de un vot în Parlament pentru a intra în funcţie. Prin urmare, termenul bugetar din toamnă pare să fie prima încercare de foc a viitorului prim-ministru.