Actualizare - Ciolacu: "Şedinţa comună a Guvernelor României şi Ucrainei este istorică"
Prima şedinţă comună a guvernelor României şi Ucrainei, care a avut loc miercuri, la Kiev, este cu adevărat ''un moment istoric'', a declarat primul-ministru Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.
Şeful Executivului a susţinut că şedinţa guvernelor din Bucureşti şi Kiev reprezintă "primul pas concret în realizarea Parteneriatului Strategic" dintre cele două state.
"Prima şedinţă comună a guvernelor României şi Ucrainei este cu adevărat un moment istoric şi mă bucur că ea are loc la exact două luni de la întâlnirea pe care am avut-o cu domnul premier Denys Shmyhal la Bucureşti. Această şedinţă comună de guverne este istorică pentru că reprezintă primul pas concret în realizarea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre, aşa cum a fost confirmat cu ocazia vizitei de săptămâna trecută la Bucureşti a preşedintelui Zelenski. Dincolo de dimensiunea bilaterală şi de securitate a acestui Parteneriat Strategic, eu i-aş mai acorda şi o importanţă simbolică. Şi anume faptul că atât România, cât şi Ucraina, două ţări cheie în această regiune a Europei, împărtăşesc viziuni comune care ţin de respectarea valorilor democratice fundamentale", a afirmat Ciolacu.
Acesta a dat asigurări că România "va continua să sprijine Ucraina politic şi practic până la victoria finală şi restabilirea completă a integrităţii sale teritoriale" şi că o va susţine în procesul de reconstrucţie.
"Mă bucur să mă aflu astăzi la Kiev, pentru prima dată în calitate de prim-ministru al României. Revin cu mare emoţie şi încredere la dumneavoastră, după vizita pe care am făcut-o anul trecut, atunci când am şi avut ocazia să văd cu ochii mei atrocităţile comise de armata rusă la Borodianka şi Irpin. Nu voi uita niciodată acele imagini teribile şi cred că, în numele tuturor oamenilor nevinovaţi care au fost ucişi cu sânge rece, avem datoria să susţinem Ucraina până la capăt în acest război şi să nu lăsăm acele crime nepedepsite. Din această perspectivă, România va continua să sprijine Ucraina politic şi practic până la victoria finală şi restabilirea completă a integrităţii sale teritoriale. În acelaşi timp, România va fi alături de Ucraina şi mai departe, în procesul de reconstrucţie a ţării şi de integrare europeană şi euro-atlantică. Sprijinim astfel o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă şi prosperă, care este în interesul strategic al României", a adăugat premierul român.
Totodată, Marcel Ciolacu a condamnat "în termenii cei mai fermi continuarea atacurilor Federaţiei Ruse asupra ţintelor civile, asupra infrastructurii critice energetice şi portuare", acţiuni pe care le consideră crime de război.
"Toate aceste acţiuni ale Rusiei demonstrează doar frustrare. Frustrare în faţa solidarităţii internaţionale pentru Ucraina, dar şi în faţa eroismului şi rezistenţei probate de poporul ucrainean", a mai spus Ciolacu.
---
Actualizare - Ciolacu: "România şi Ucraina vor avea o abordare nouă pentru a preveni atacurile ruseşti asupra infrastructurii strategice a Ucrainei"
România şi Ucraina vor avea ''o abordare nouă'' pentru a preveni atacurile ruseşti asupra infrastructurii strategice a Ucrainei, la frontiera cu România, a declarat, miercuri, la Kiev, premierul român Marcel Ciolacu, conform Agerpres.
Acesta a subliniat că, până în acest moment, "nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Federaţiei Ruse asupra României".
"Am venit însoţit de către ministrul Apărării din România, domnul Angel Tîlvăr, care în ultima perioadă a avut o comunicare cu ministrul Apărării din Ucraina foarte aplicată. Sunt ferm convins că împreună deja s-au luat anumite măsuri. Mai mult, în cadrul NATO, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii, s-au luat şi alte măsuri pentru a preveni astfel de incidente. Până în acest moment, nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Federaţiei Ruse asupra României, nu a fost un atac intenţionat. Împreună cu domnul prim-ministru, o să avem o abordare nouă ca să nu mai reuşească aceste atacuri Federaţia Rusă", a afirmat Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a efectuat, miercuri, o vizită oficială la Kiev, unde s-a întâlnit premierul ucrainean Denys Shmihal, iar apoi a participat la şedinţa comună a guvernelor român şi ucrainean.
Agenda vizitei la Kiev a mai cuprins şi o întrevedere cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar şi cu preşedintele Radei supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.
---
Actualizare - Ciolacu: "Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este de astăzi limba română, nu moldovenească"
Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească, a declarat, miercuri, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu, relatează Agerpres.
El a declarat, la finalul şedinţei comune ale guvernelor României şi Ucrainei, că autorităţile de la Kiev au decis, miercuri, recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.
Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.
"Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru această aderare există şi nişte principii şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. Aceste principii sunt la nivel european. Şi România a respectat toate principiile necesare de aderare la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, sunt convins că România poate pune la dispoziţie întreaga legislaţie Ucrainei, fiind o bună practică această abordare în România. Relaţia inter-instituţională între mine şi domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm. A existat o şedinţă de guvern în cadrul şedinţei comune între România şi Ucraina şi decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română", a afirmat Ciolacu.
Şeful Executivului s-a referit şi la drepturile preoţilor ortodocşi din comunitatea românească din Ucraina, care au dreptul de a oficia slujbele în limba română.
"La fel de important cred că este să ne asigurăm că preoţii români ortodocşi vor oficia în continuare serviciile religioase în limba română. Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identităţii religioase şi a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate", a adăugat premierul.
---
Actualizare - Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Zidul Apărătorilor Căzuţi ai Ucrainei din Kiev
Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori, miercuri, la Zidul Apărătorilor Căzuţi ai Ucrainei din Kiev, în memoria tuturor celor care şi-au pierdut viaţa pentru a apăra libertatea Ucrainei, relatează News.ro.
"Am adus omagiul celor căzuţi la Zidul Comemorării Eroilor Căzuţi pentru Ucraina. Amarul adevăr despre costul libertăţii sălăşluieşte în sacrificiul eroilor ucraineni şi în greaua povară purtată de familiile acestora şi cei dragi", a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe reţeaua X.
Şeful Executivului român a participat, miercuri, la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei, împreună cu mai mulţi membri ai Cabinetului şi experţi din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătăţii, găzduită la Kiev. Ciolacu va participa la dejunul de lucru oferit în onoarea delegaţiei române de premierul Denys Shmyhal.
Agenda premierului român Marcel Ciolacu cuprinde şi o întrevedere cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, cât şi cu preşedintele Radei supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.
---
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, miercuri, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei scurte vizite pe care oficialul român a efectuat-o în Ucraina, conform Agerpres.
Discuţiile dintre cei doi s-au concentrat pe situaţia de securitate din regiune, modul în care România susţine Ucraina în războiul împotriva Rusiei, dar şi pe deschiderea unor noi puncte de frontieră dintre cele două state.
Întâlnirea de la Kiev dintre Ciolacu şi Zelenski are la doar opt zile după ce şeful statului ucrainean a efectuat o vizită în România.
În cadrul vizitei sale în Ucraina, Marcel Ciolacu s-a mai întâlnit cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, dar şi cu preşedintele Radei supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.
1. Hm
(mesaj trimis de Oarecare în data de 18.10.2023, 18:22)
Ciolacu e pe cai mari. Joaca la rupere.
Nu știu cine l-a învățat :), dar e bine că ușor ușor ne putem ridica copăcel din genunchi în fața impertinentei ucrainene.
Se poate și așa, nu numai cu slugărnicie plină de bale ca până acum.
Americanii ne-au băgat la înaintare și am sacrificat cam tot ce s-a putut, dar măcar să ne spunem ofurile de colonie în relația cu colonia ucraineană.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 18.10.2023, 18:43)
Să le dăm fraților ukraineni bani și Marea Neagră
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2023, 10:49)
Se va termina razboiul si o s-o luam in barba de la ucrainieni.Si nu numai noi.Nu-i cunoasteti.Rusii ,nu conducerea rusilor,sunt mici copii pe langa ei.