Secţiile de votare pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din Taiwan, pe care China le-a calificat drept o opţiune între război şi pace, s-au deschis sâmbătă, scrutinul având loc în timp ce Beijingul sporeşte presiunea pentru a convinge insula să-i accepte suveranitatea, relatează Reuters.
Taiwanul a fost o poveste de succes democratic de când au avut loc primele alegeri prezidenţiale directe în 1996, punctul culminant al deceniilor de luptă împotriva guvernării autoritare şi a legii marţiale, potrivit sursei citate.
Partidul Democrat Progresist (DPP) de guvernământ, care susţine identitatea separată a Taiwanului şi respinge pretenţiile teritoriale ale Chinei, speră să obţină un al treilea mandat la Preşedinţie cu candidatul său, actualul vicepreşedinte Lai Ching-te, conform sursei.
Adresându-se reporterilor din oraşul sudic Tainan înainte de a vota, Lai a încurajat oamenii să voteze, relatează sursa indicată.
"Fiecare vot contează, deoarece aceasta este democraţia din Taiwan, câştigată cu greu", a declarat el, potrivit reuters.
În contextul alegerilor din Taiwan, Partidul Democrat Progresist (DPP) guvernează şi susţine identitatea separată a Taiwanului,relatează sursa indicată. Kuomintang (KMT) favorizează legături strânse cu China, pledând pentru o singură Chine. Partidul Popular din Taiwan (TPP), fondat în 2019, vizează reluarea relaţiilor cu China, informează reuters.
DPP are majoritatea în parlament, iar alegerile prezidenţiale au trei candidaţi principali: Lai Ching-te (DPP), Hou Yu-ih (KMT) şi Ko Wen-je (TPP), transmite sursa. Procesul electoral include vot personal la secţii desemnate, numărare manuală şi anunţul rezultatelor oficiale, precizează sursa citată.
Parlamentul (Yuanul Legislativ) are 113 locuri, iar un partid trebuie să obţină minim 5% din voturi pentru a câştiga locuri, indică sursa menţionată. Eligibilitatea la vot este la vârsta de 20 de ani, iar prezenţa la vot în 2020 a fost de aproximativ 75%, relatează reuters. Taiwanul a trecut de la legea marţială în 1987 şi a avut primele alegeri prezidenţiale directe în 1996, într-un context istoric de luptă pentru democraţie, conform sursei precizate.