Măsurile economice ale Guvernului în pandemia de Covid-19

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 19 martie 2020

Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban

Plata de la bugetul de stat a şomajului tehnic, creditarea cu garanţii de stat a companiilor şi microîntreprinderilor aflate în dificultate, amânarea până la 30 iunie a plăţii impozitelor locale s-au numărat printre măsurile care s-au aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern, de ieri, menite să sprijine mediul de afaceri şi angajaţii în perioada pandemiei de Covid-19 şi care se afla în desfăşurare la închiderea ediţiei.

Premierul Ludovic Orban a spus, la începutul şedinţei de guvern, care a avut loc în format video-conferinţă: "Sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare, pe care trebuie să le luăm foarte serios în considerare. Sunt domenii de activitate care au fost aproa­pe practic paralizate: transportul de persoane, toată industria HORECA e în situaţie critică. În domenii economice în care ne aşteptam mai puţin există decizii care generează impact economic negativ. De aceea, adoptăm un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor şi angajaţilor acestora, dar va trebui să urmărim cu mare atenţie evoluţia economiei româneşti, a evoluţiei economiei la nivel european şi global, pentru a căuta să găsim soluţii pentru a reduce impactul negativ. Sunt măsuri de susţinere financiară de la bugetul de stat a efortului de plată a şomajului tehnic. Am ales această formulă deoarece foarte multe companii care sunt afectate sunt companii care funcţionau foarte bine şi erau profitabile. Ele sunt afectate de o conjunctură de moment şi, după ce va trece vârful epidemiei, îşi vor relua activitatea în bune condiţii, cu angajaţii pe care i-au format în timp. A nu sus­ţine companiile respective în aceas­tă perioadă limitată în timp, înseamnă să condamnăm aceste firme la închiderea activităţii. Capacitatea companiilor de a reveni după epidemia de coronavirus depinde în mare măsură de ţinerea angajaţilor într-o formă de sus­ţinere, aşa cum este şomajul tehnic, în care statul să fie implicat din punct de vedere financiar".

În privinţa şomajului tehnic, anterior şedinţei de guvern, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a spus că în perioada următoare ar putea intra în şomaj tehnic între 500.000 şi 1.000.000 de angajaţi.

Premierul Ludovic Orban a mai precizat că Executivul va susţine asigurarea capitalului de lucru şi resursele financiare necesare pentru toate companiile din ţara noastră. Şeful Guvernului a arătat că este necesar ca Executivul să injecteze bani în economie, să crească investiţiile şi alocările financiare, acţiuni care vor contribui la dezvoltarea companiilor din mai multe domenii de activitate.

De altfel, într-una dintre ordonanţele de urgenţă care s-au aflat ieri pe masa Guvernului este prevăzută acordarea unui credit de 1,15 miliarde de lei, de către Ministerul Finanţelor, companiei de stat Unifarm pentru achiziţionarea urgentă a materialelor şi echipamentelor sanitare necesare combaterii epidemiei de coronavirus. Împrumutul se acordă pentru o perioadă de 6 luni, cu o dobândă situată la nivelul pieţei, respectiv ROBOR la 3 luni plus o marjă de 1,9% pe an.

Printre măsurile propuse s-a numărat şi amânarea termenului limită pentru plata impozitelor locale pentru maşini, clădiri, terenuri, de la 31 martie la 30 iunie anul curent. În privinţa depunerii declaraţiilor fiscale care au termen de depunere, potrivit legii, 25 martie, acestea ar urma să fie depuse până la data de 25 aprilie, fără a fi aplicate sancţiuni contravenţionale. Printre prevederile actului normativ discutat în şedinţa de Guvern s-au numărat suspendarea sau neînceperea curgerii termenelor prevăzute de lege pentru îndeplinirea condiţiilor de menţinere a valabilităţii înlesnirilor la plată aflate în derulare, inclusiv cele referitoare la plata ratelor din graficele de eşalonare.

De asemenea ar urma să fie suspendate sau nu vor începe executările silite, cu excepţia celor care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală, provenite din săvârşirea de infracţiuni. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti s-ar aplica, prin efectul legii, de către instituţiile de credit sau terţii popriţi, fără alte formalităţi din partea organelor fiscale.

Au fost suspendate acţiunile de control fiscal, cu excepţia celor care se pot realiza la distanţă, precum şi a cazurilor în care se constată fapte de evaziune fiscală.

Ministerul Finanţelor a decis să suspende activităţile desfăşurate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală pentru monitorizarea transporturilor rutiere de mărfuri provenind din achiziţii intracomunitare, precum şi activităţile de control în trafic a vehiculelor care transportă mărfuri, organizate în punctele de trecere a frontierei de stat şi în proximitatea acestora.

În privinţa sprijinului financiar acordat mediului de afaceri, actele normative emise de Guvern prevăd acordarea unor credite cu garanţii de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii aflate în dificultate, prin intermediul vechiului program numit IMM Invest România. Este vorba despre credite pentru realizarea de investiţii şi/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 80% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi speze bancare aferente creditului garantat. Creditele vor avea o valoare maximă cumulată de 10 milioane de lei pentru fiecare beneficiar. Valoarea maximă a creditelor/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depăşi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fis­cali, in limita a 5.000.000 lei. Pentru creditele de investiţii valoarea maxima a finanţării este de 10.000.000 lei. În cazul creditelor acordate microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici în valoare de până la 500.000 lei, respectiv 1.000.000 lei, procentul de garantare din partea statului va fi de maximum 90%.

IMM-urile care vor să beneficieze de acest sprijin trebuie să obţină din partea Ministerului Economiei un ates­tat care certifică faptul că au suferit pierderi de natură economică cauzate de epidemia de coronavirus.

Durata maximă a finanţărilor este de 120 de luni, în cazul creditelor pentru investiţii, şi de 36 luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Liniile de credit pot fi prelungite cu maximum 36 luni, urmând ca, în ultimul an de prelungire, să fie rambursate în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a actului normativ emis de Guvern.

Deputatul Claudiu Năsui (USR) sus­ţine că Guvernul a adoptat cea mai proastă soluţie pentru sprijinirea mediului de afaceri. "Garanţiile de creditare şi subvenţii la dobândă reprezintă cea mai birocratică cale cu putinţă care ne asigură că foarte puţine companii vor beneficia de sprijin din partea statului. Iar cei care vor beneficia sunt doar cei conectaţi la sistemul respectiv, au uşi deschise prin ministere şi ştiu cum să acceseze o schemă de subvenţii de stat", a afirmat Claudiu Năsui pe pagina oficială de Facebook.

El arată că, în afara prorogărilor de termene de plată, care sunt binevenite dar profund insuficiente, statul nu va ajuta întreprinderile româneşti "decât să se îndatoreze pentru ca firmele să plătească în continuare taxe şi impozite, doar că pe datorie".

Năsui precizează că soluţia cea mai bună ar fi reducerea impozitării muncii prin scutirea de la plata tuturor taxelor a primilor 2000 de lei din salariu, deoarece, în opinia deputatului USR, statul trebuie să-şi puţin cureaua în timpul epidemiei de coronavirus.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Țara arde și Orban cu Cîtu se piaptănă.

    mai lucrează în Stare de Urgență ==> e doar Tam Tam la TV?

    Sunt masuri subtiri, pe termen scurt, ca o galeata cu apa pe care o arunci peste o casa care arde int-un incendiu.

    Trebuiau suspendate (nu amanate) prin lege toate ratele, chiriile pe minim 6 luni, asta trebuia sa faca Orban. Plus stimulente directe pentru salariati in perioada de criza.  

    Nu ai de ce sa amani ratele in conditiile in care oamenii merg pe burta cu supravietuirea. Nu vor avea bani sa le plateasca.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb