Mathaus: Preţurile principalelor categorii de materiale pentru construcţii au scăzut cu până la 25% în 2023

F.D.
Companii / 6 noiembrie 2023

Mathaus: Preţurile principalelor categorii de materiale pentru construcţii au scăzut cu până la 25% în 2023

Preţurile materialelor de construcţii şi ale materiilor prime pentru mobilier au înregistrat scăderi majore începând cu a doua jumătate a acestui an, arată o analiză făcută de retailerul în domeniu, Mathaus. În 2023, cele mai importante ajustări ale preţurilor au fost înregistrate la materiile prime pentru mobilier, unde materiale precum PAL sau MDF au fost vândute cu 30%, respectiv 34% mai ieftin faţă de perioada similară din 2022. Alte materiale ale căror preţuri au scăzut cu până la 25% sunt oţelul beton şi materialele pentru realizarea termosistemelor.

Specialiştii Mathaus susţin că există o tendinţă de scădere a preţurilor, acest lucru impulsionând proiectele clienţilor şi planurile de renovare sau amenajare a locuinţei.

Statistica realizată de retailerul de materiale pentru construcţii, renovări sau reparaţii, parte a grupului Arabesque, a fost bazată pe evoluţia preţurilor monitorizate în perioada septembrie - octombrie 2023 versus perioada similară a anului 2022. Au fost analizate principalele categorii de materiale şi produse dintre cele mai vândute de retailer atât online cât şi în magazinele fizice.

Potrivit analiştilor Mathaus, preţurile au o tendinţă de scădere, la care se mai adaugă încă un val de scăderi accentuate în perioada Black Friday, ca urmare a reducerilor de până la 50% pe care retailerul le-a anunţat începând cu 8 noiembrie.

Materia primă pentru construcţii, cu 25% mai ieftină

Clienţii care au început anul acesta proiectul de construcţie al casei au beneficiat de echilibrările de preţ la multe materiale. Preţul oţelului a scăzut cu 25%, iar ţevile şi profilele pentru construcţii au înregistrat şi ele o reducere de 10%. În cazul zidăriei din cărămidă şi BCA preţul mediu pe tonă este mai mic cu 5%.

Plăcile OSB au o diminuare a preţului cu 20%, polistirenul expandat cu 24% iar vata minerală cu 8%, în timp ce mortarele au preţuri mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu până la 5%.

În ceea ce priveşte produsele de amenajări exterioare, preţul profilelor WPC este cu 10% mai mic.

Printre categoriile cu cele mai evidente scăderi de preţ în ultimul an a fost categoria de materie primă pentru mobilier. Specialiştii Mathaus arată că, în octombrie 2023 comparat cu aceeasi perioadă a anului trecut, preţul la PAL a scăzut cu 30%, al MDF cu 34%, PAL melaminat cu 20%, iar blaturile de bucătărie au fost şi ele mai ieftine cu 30%.

"Clienţii care au avut ca obiective constucţia, renovarea locuinţei sau eficientizarea costurilor cu energia prin termoizolare au avut de câştigat anul acesta. Statisticile noastre arată că preţurile în multe categorii de produse au scăzut comparativ cu 2022 şi sperăm ca piaţa să îşi continue proiectele având în vedere aceste informaţii. În ciuda scăderilor, sunt anumite categorii care şi-au pastrat preţul sau au suferit uşoare creşteri cum am observat la parchet, sanitare sau la categoria electricelor cum ar fi corpurile de iluminat.

Indiferent de trendurile din piaţă, la Mathaus clienţii vor găsi în luna noiembrie preţuri cu până la 50% mai mici, în perioada de Black Friday." a declarat Cristi Matei, director de retail al Mathaus.

Cele mai vândute materiale de construcţii online

Potrivit analizei Mathaus, reducerea preţurilor a încurajat comenzile de materiale pentru construcţii, renovări şi reparaţii, atât online cât şi offline. Cele mai vândute materiale pe site-ul www.mathaus.ro au fost gardurile metalice dar şi materiale grele pentru construcţii precum BCA, oţel beton, vată minerală şi OSB. Explicaţia vine din faptul că românii vor să reducă timpul şi efortul depus în transportul materialelor şi să se asigure ca acestea ajung rapid la locaţie pentru a fi puse in operă, având în vedere că fiecare zi pe un şantier înseamnă costuri cu forţa de muncă.

"Accesul la o flotă specializată cu 1000 de camioane a determinat clienţii Mathaus să comande online majoritatea produselor necesare pentru construcţia şi renovarea casei. Cei care cunosc deja calitatea brand-urilor şi specificaţiile acestora aleg să economisească timpul petrecut în magazine. Mathaus livrează oriunde, cu flota proprie sau prin curierii parteneri, iar găsirea transportului nu mai este parte din efortul pe care trebuie să îl depui pentru achiziţionarea materialelor" a mai precizat directorul de retail al companiei.

Producătorii locali şi cei regionali, mai prezenţi pe rafturile magazinelor Mathaus

Reducerea preţurilor la materialele pentru construcţii este o consecinţă directă a evoluţiei pieţei globale. După diminuarea semnificativă a importurilor din China, producătorii locali şi regionali şi-au mărit prezenţa în mixul de produse al retailerului român. Chiar dacă importurile din China au fost reluate sau sunt în curs de reluare, alte ţări devin tot mai prezente în magazinele Mathaus. România, Germania, Turcia, Bulgaria, Ucraina şi Polonia sunt ţările cu o prezenţă semnificativă a brand-urilor în portofoliul retailerului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb