MCSI intenţionează să cheltuiască, în 2009, fondurile europene alocate pentru următorii patru ani

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 10 februarie 2009

Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Gabriel Sandu, a declarat, pentru NewsIn, că scopul MCSI este acela de a accesa în cel mai scurt timp, dacă este posibil chiar până la sfârşitul anului 2009, întreaga sumă de 383 milioane de euro alocată de către UE pentru următorii patru ani. Domnia sa a explicat: " Am reorganizat Organismul Intermediar din cadrul Ministerului, pentru a eficientiza procesele de absorţie a fondurilor. De asemenea, ne propunem să realizăm proiecte prin care să implementăm o parte a strategiilor naţionale din domeniu din bani europeni".

"Până acum, acest minister a fost un fel de Cenuşăreasă a Guvernului. Optica asupra MCSI trebuie schimbată. Eu consider că ar trebui privit ca unul dintre cele mai importante ministere, având în vedere că oferă soluţii rapide şi eficiente de ieşire din criză", a spus Gabriel Sandu.

Potrivit proiectului de buget pe 2008, MCSI va avea la dispoziţie 313,9 milioane de lei. Din această suma, pentru investiţii se vor aloca 196 milioane de lei. Gabriel Sandu este de părere că cel mai important lucru este producerea de plus-valoare, de aceea trebuie acordată o atenţie mărită timpului de accesare a fondurilor structurale europene.

Printre priorităţile ministrului MCSI se află absorţia cât mai rapidă şi mai eficientă de fonduri comunitare şi dezvoltarea serviciilor integrate, care să genereze în primul rând interoperabilitatea între instituţiile statului, creşterea capacităţii de absorţie a fondurilor structurale, dezvoltarea Societăţilor Informaţionale şi a infrastructurii broadband.

"Eu cred că bugetul alocat de Guvern Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, 0,15% din PIB, şi accesarea fondurilor structurale europene vor permite MCSI să realizeze o mare parte din proiecte. Cu banii pe care îi are în prezent la dispoziţie MCSI şi cu cei pe care doreşte să-i atragă din surse externe, se va începe dezvoltarea portalurilor cu servicii interactive pentru cetăţeni, cum ar fi e-Guvernare şi e-Romania, însă şi aplicarea strategiei Naţionale de Broadband, a spus Gabriel Sandu.

Având în vedere că la nivel european şi mondial, domeniul IT&C este considerat unul dintre cele mai eficiente şi fezabile moduri de atenuare a efectelor crizei, rolul MCSI vizează identificarea unor soluţii de criză în contextul internaţional, demersuri care vor crea şi locuri de muncă.

"Pornind de la programul România - o societate informaţională, vom propune până la jumătatea lunii februarie o hotărâre de guvern care va stabili strategia de trecere de la trasmisiunile TV analogice la cele digitale, iar la începutul lunii martie vom finaliza Strategia Naţională de Broadband, care prevede dublarea numărului de cetăţeni cu acces la internet în bandă largă. Voi mai încuraja şi o colaborare foarte clară între Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC), Unitatea pentru managementul proiectelor din cadrul MCSI (UMT) şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), pentru a îndeplini obiectivul de dublare a numărului de cetăţeni care accesează internetul broadband", a afirmat ministrul MCSI. De asemenea, până la jumătatea lunii martie se vor finaliza şi consultările cu partenerii şi marii jucători din piaţă.

Gabriel Sandu a spus că a finalizat deja startegia de trecere de la transmisiunea de tip anologic la cea de tip digital şi a lansat-o în dezbatere publică, în timp ce strategia naţională de broadband şi cea pentru realizarea serviciului unic la nivel actual sunt în lucru.

Altă prioritate a ministrului Gabriel Sandu este încheierea de parteneriate cu mai multe ministere şi autorităţi publice locale, cum ar fi Educaţia, Sănătatea şi Cultura. Punctând doar câteva dintre proiectele MCSI pe 2009, prin eEducaţie se va asigura transpunerea în format electronic a întregii curricule şcolare, permiţând astfel utilizarea pe scară largă a celor mai noi instrumente educaţionale. e-România va constitui portalul tuturor localităţilor din ţară, integrând informaţiile turistice, culturale şi direcţionând utilizatorii către toate serviciile publice electronice disponibile la nivel central şi local.

MCSI doreşte să stabilească o legătură directă de colaborare cu oficialii Comisiei Europene, iar pentru acest lucru s-a stabilit ca, în data de 12 februarie a.c., efectuarea unei vizite la Bucureşti a directorului general al Directoratului General pentru Societatea Informaţională şi Media, Fabio Colasanti. Mai mult, pe 17 februarie a.c., Gabriel Sandu va avea, la Praga, în cadrul conferinţei europeane pe comunicaţii, o întâlnire cu comisarul european pentru societate informaţională şi mass-media, Viviane Reding.

Pentru a sprijini companiile care activează pe piaţa locală de IT&C, având în vedere actuala criză financiară internaţională, ministrul MCSI a spus că pregăteşte o serie de proiecte pentru investiţii. "Ne propunem să actualizăm şi să îmbunătăţim legislaţia cu identificarea de facilităţi pentru investitorii în domeniul IT&C. Avem în vedere stimularea cererii prin încurajarea adoptării soluţiilor novatoare, încurajarea cercetării/dezvoltării şi a parteneriatelor cu mediul academic, o serie de facilităţi proprii sectorului, precum şi creşterea numărului de specialişti în domeniul IT, un important avantaj comparativ care face România o destinaţie favorită pentru companiile multinaţionale. Vom prelua toate proiectele care au potenţial şi vom dezvolta unele proiecte semnificative pentru care s-a făcut prea puţin, cum ar fi Pactul Unic de Contact Electronic." De asemenea, şi relaţia cu operatorii strategici constituie o prioritate, mai ales în această perioadă de criză, concluzionează Gabriel Sandu, care este de părere că ţara noastră are nevoie de menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă, iar MCSI va susţine iniţiativele private.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb