Mecanismul dezinformării şi manipularea

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 19 iulie 2021

Cristian Pîrvulescu

Într-un raport al Centrului pentru combaterea urii digitale (CCDH - Center for Countering Digital Hate) se arată că în luna martie a acestui an a fost suficientă doar o duzină de oameni ("disinformation dozen", cum îi numeşte CCDH) care, prin intermediul reţelelor sociale (în general pe Facebook), să distribuie cea mai mare parte a teoriilor conspiraţioniste privind Covid-19 (cam 73% din conţinutul anti-vaccinare). Aceşti adevăraţi dezinformatori profesionişti au peste 59 de milioane de urmăritori pe Facebook care, la rândul lor, amplifică informaţiile eronate şi influenţează o bună parte a populaţiei, reuşind să compromită campanii de sănătate publică şi să pună în pericol securitatea sanitară şi naţională a democraţiilor. Deşi, situaţia epidemiologică din Rusia ne arată că şi statele care sponsorizează şi susţin dezinformarea pot cădea victime ale acesteia.

Acesta este contextul în care preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, afirma săptămâna trecută că platformele de socializare precum Facebook, dar şi Twitter şi YouTube, "ucid oameni". Şi asta pentru că prin intermediul acestor platforme dezinformarea cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului a avut o contribuţie importantă la încetinirea ritmului vaccinării. Biden atrăgea atenţia că acum "singura pandemie pe care o avem este printre cei nevaccinaţi", de aceea distribuirea dezinformării "ucide oameni", pentru că descurajează vaccinarea. De altfel, după un debut bun, campania de vaccinare s-a împotmolit în Statele Unite - din cauza dezinformării şi a permeabilităţii anumitor medii sociale la teoriile conspiraţiei - ceea ce a făcut ca rata de vaccinare în Uniunea Europeană (55,5% cu prima doză) s-o depăşească pe cea din America (55,4%). Dar, în UE, situaţia este departe de a fi uniformă, iar România (cu o rată de puţin peste 25% cu prima doză şi 24% cu a doua doză) şi Bulgaria (cu aproape 15% prima doză şi 12% a doua doză), sunt de departe în urma plutonului. În raport cu acest indicator, cele două ţari nu pot fi în niciun caz introduse în aceeaşi categorie cu fostele ţări comuniste membre ale UE (Ungaria 57%/54%, Cehia 50%/39%, Lituania 47%/43%, Polonia 47%/42%, Estonia 44%/34%, Slovenia 41%/36%, Slovacia 40%/33%, Croaţia 38%/32%, Letonia 38%/33%), deci motivul acestui eşec al campaniei de vaccinare trebuie căutat în altă parte.

Una din explicaţii ar putea fi religia ortodoxă, deşi state cu religie majoritar ortodoxă precum Ciprul 55%/48%, Grecia 52%/44% şi Serbia 40%/38% au rate mult mai bune de vaccinare, în vreme ce Moldova, Rusia, Ucraina, Belarus au rate de vaccinare mult mai mici. Dacă religia poate fi o variabilă, pare deci să fie mai degrabă o variabilă de răspuns care depinde de evoluţia simultană sau succesivă a altor variabile cum ar fi gradul de educaţie ştiinţifică şi, în funcţie de acesta, permeabilitatea la dezinformare.

În acest punct este interesant să analizăm şi profilul mediatic al celor care dezinformează. Iar raportul CCDH arată că dintre cei doisprezece, cei mai mulţi sunt medicii care au îmbrăţişat pseudoştiinţa, un culturist, un blogger în domeniul sănătăţii, un fanatic religios, dar şi un personaj cu rezonanţe istorice precum Robert F. Kennedy Jr., fiul lui Robert Kennedy şi nepotul lui John F. Kennedy. Sintetizând, profilul profesioniştilor dezinformării ar presupune persoane cu tulburări de personalitate care compensează prin aderenţa la pseudoştiinţă corelată cu o oarecare legătură cu cultivarea corpului uman (medici, culturişti, bloggeri în domeniul sănătăţii, ecologişti precum Kennedy) şi care dispun de acces la reţele sociale şi folosesc capacitatea acestora de multiplicare a informaţiei. De exemplu, deşi Robert F. Kennedy jr. a fost eliminat de pe Instagram - reţea socială care face parte din acelaşi grup cu Facebook -, nu a fost eliminat însă şi de pe Facebook, ceea ce îi asigură accesul la milioane de urmăritori.

Ideile promovate de "disinformation dozen" ajung astfel şi la noi, unde sunt distribuite pe reţele de socializare, nu doar pe Facebook, dar şi pe subsidiara acestuia, Whatsapp. Iar în România, aşa cum a arătat un recent raport al Expert forum, dezinformarea se face şi din fonduri guvernamentale pentru susţinerea presei, pentru că banii pentru susţinerea presei în perioada pandemiei au fost distribuţi în funcţie de audienţe şi fără vreo legătură cu calitatea ştiinţifică a informaţiilor difuzate, aşa că banii de la buget au contribuit şi ei la difuzarea ştirilor contrafăcute.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. lasand orice speculatie intrebarea este simpla: de ce in Israel unde rata de vaccinare este ok erupe din nou pandemia?

    de ce in egala masura in Romania unde rata de vaccinare este mica nu avem reinbolnaviri!? 

    PENTRU CA NIMENI NU VREA SA APRECIEZE GRADUL DE IMUNITATE DOBANDIT PE UN DIN CELE DOUA CAI 

    1 VACCIN 

    2 CALE NATURALA 

    iar daca aprecierile s-ar face nu prin prisma intereselor pharma realitatea ar fi extrem de defavorabiala provaccinistilor!

    asa ca... 

    eu nu stiu de ce am deschis aici , ca stiam cam ce este ... o mostra : una din explicatii ar putea fi ... religia ortodoxa !? !? despre dezinformare era vorba .. ?

    Incerc eu , dle Parvulescu o posibila explicatie la gradul redus de vaccinare , Romania si Bulgaria au avut cele mai dure regimuri comuniste iar populatia ca efect al acestei duritati , cel mai ascutit simt al conservarii si supravietuirii , prin urmare simt cel mai bine pericolul din aceasta campanie incredibil de insistenta si pe care nu o simt in favoarea lor ci a profitului big pharma . nu mai vorbesc de credibilitatea spre zero al clasei politice .

    1. Mesajul lu Catzu = manipulare tâmpită.

      "Ce conține vaccinul?"

      "O linguriță din libertatea pe care o aveați înainte, dată înapoi cu porția de guvern !" adică un mesaj tembel demotivant care îl face pe om să se simtă un sclav in fața autorității. De aici revolta firească a oamenilor față de acești manipulatori. 

    Personal, dacă aș avea cont de Facebook, aș răspândi tot ce e împotriva martorilor lu Covid, a neomarxismului, a fascismului mondial, a constrângerii pe bază de vaccin și a discriminării criminale între vaccinați și nevaccinați de guverne, pe planetă.

    Bănci, guverne , corporații= criminalii umanității!! 

    Astia au sarcina clara sa bage cat maimulte prosteli ca sa se pacaleasca cat mai multi cu inteparea. Si nazistii erau la fel de insistenti ideile lor cretine si crimele care le faceau.

    Guvernul manipuleaza in scopuri bune. Mass media nu mai informeaza si face direct propaganda. Retelele de socializare filtreaza si elimina utilizatori care nu convin. Totul in numele bunelor intentii.

    Incet, incet nu mai conteaza adevarul, informatia si informarea cetatenilor. Important e sa fie convinsi sa faca "ce trebuie" cu orice scop. 

    Intr-un mediu atat de toxic, cum ai mai aiba lumea incredere? 

    Cum era vorba aia: "Veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va elibera." 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb