Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind solicită Parlamentului să elimine din Strategia naţională de apărare (SNAp) orice referire la activitatea jurnaliştilor, în special la cea privind considerarea presei drept o vulnerabilitate la siguranţa naţională, se arată într-un comunicat de presă.
Cristi Godinac, preşedintele FRJ MediaSind, a declarat: "FRJ MediaSind cere din nou sprijinul Parlamentului European şi a comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, pentru a determina clasa politică de la Bucureşti să respecte valorile europene prin stoparea atentatelor la libertatea de exprimare, atacuri ce se întâmplă tot mai des în ultimul timp împotriva jurnaliştilor români. Dacă apelurile noastre nu vor fi luate în considerare, susţinuţi de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) şi de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), vom depune o nouă petiţie în Parlamentul European".
Potrivit sursei citate, în urmă cu aproximativ trei ani, la iniţiativa Preşedinţiei, Consiliul Suprem de Apărare a ţării a introdus în Strategia Naţională un paragraf potrivit căruia "Fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţiile statului reprezintă o (...) vulnerabilitate a statului român".
"În urma acestei prevederi, jurnaliştii sunt consideraţi o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale iar instituţiile de forţă ale statului sunt obligate să ia măsuri împotriva acestora care sunt trataţi, astfel, la fel ca orice terorist", precizează FRJ MediaSind.
Faţă de iniţiativa politicienilor români, Comisia de Petiţii a Parlamentului European a declarat deschisă Petiţia depusă de FRJ MediaSind şi de alte organizaţii şi jurnalişti din România, iar comisarul european Viviane Reding s-a arătat alarmată şi îngrijorată de această catalogare din SNAp: "Sunt alarmată şi îngrijorată de ceea ce se întâmplă în statele membre. Nu voi putea niciodată să enunţ o frază ca aceea pe care aţi citat-o. Presa este liberă într-o democraţie liberă... Atunci când exagerează şi se întâmplă acest lucru câteodată, avem în toate statele membre un cadru legislativ pentru presă, care protejează individul, pentru că în mod normal este o chestiune ce ţine de drepturile individului împotriva puterii presei. Dar a spune că presa este o ameninţare la siguranţa naţională, atunci această afirmaţie trebuie probată şi cred că aceste dovezi vor fi foarte dificil de obţinut. Pentru mine, ca un Comisar pe media de zece ani, cred că presa liberă reprezintă şansa pentru Europa noastră...", conform documentului citat.
FRJ MediaSind, în calitate de membră cu drepturi depline a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ) şi Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), participă, astăzi, la campania europeană "Jurnaliştii nu sunt terorişti!".