Medicii de familie nu vor mai da trimiteri şi reţete compensate începând de astăzi

Andreea Cuzub
Miscellanea / 3 ianuarie 2018

Medicii de familie nu vor mai da trimiteri şi reţete compensate începând de astăzi

Actualizare 13:50 Bodog: "Consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala şi suferinţa acestor oameni în negocieri"

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, apreciază ca "neprofesionistă" decizia medicilor de familie de a folosi boala şi suferinţa pacienţilor în negocieri şi afirmă că s-au luat măsuri pentru debirocratizarea sistemului şi pentru finanţarea suplimentară.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, astăzi, de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS), conform datelor furnizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, la nivel naţional, peste 60% din medicii de familie au semnat actul adiţional de prelungire a contractului cu casele de asigurări de sănătate, în baza căruia se acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate.

În Bucureşti, numărul medicilor de familie care au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor cu CASMB este de peste 90%.

"Le cer scuze pacienţilor şi consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala şi suferinţa acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuţii constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienţilor şi a cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur, totuşi, că o mare parte dintre medicii de familie au înţeles dorinta noastra de a găsi soluţii şi măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă pacienţii pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanenţă şi în cel al serviciilor de urgenţă", a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, citat în comnicatul de presă.

Potrivit documentului, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical şi au şi fost rezolvate.

Potrivit MS, reprezentanţii medicilor de familie au fost informaţi despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanţă ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018, iar ministrul Sănătăţii a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanţa de Urgenţă sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018.

V.D.

----

Actualizare 11:52 Organizaţia medicilor de familie din Arad depune plângere penală împotriva şefului CNAS

Societatea de Medicină de Familie (SMF) Arad va depune plângere penală împotriva preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Laurenţiu-Teodor Mihai, pe care îl acuză că a prezentat date false la discutarea bugetului, motiv pentru care s-a ajuns la subfinanţarea asistenţei medicale.

În judeţul Arad, o parte dintre medicii de familie au aderat la protest şi nu mai eliberează reţete compensate, deşi toţi au semnat actele adiţionate prin care îşi prelungesc contractul cu CJAS, potrivit News.ro.

Preşedintele SMF Arad, Adrian Dărăbanţiu, a declarat, astăzi, că o parte dintre medicii de familie din judeţ au aderat la protestul privind subfinanşarea asistenţei medicale şi nu eliberează reţete compensate sau gratuite şi nici trimiteri.

În plus, Dărăbanţiu a anunţat că în urma consultării membrilor SMF Arad, care reprezintă două treimi din medicii de familie din judeţ, s-a decis să se depună o plângere penală împotriva preşedintelui CNAS, Laurenţiu-Teodor Mihai, pe care îl acuză că este responsabil de subfinanţarea asistenţei medicale prin prezentarea unor date false la discutarea bugetului pe 2018.

Dărăbanţiu a declarat: "Am discutat deja cu avocaţii şi vom depune la Parchet plângere penală împotriva preşedintelui CNAS, care în şedinţa Comisiei de sănătate, când s-a discutat bugetul, cu tupeu şi nesimţire a dezinformat, prezentând nişte date false, valori ale punctului per capita şi per serviciu mai mici, inducând în eroare Comisia. A susţinut că va exista o creştere alocată medicinei de familiei dublă faţă de cea reală, motiv pentru care amendamentele de creştere a fondurilor au fost respinse la discutarea bugetului".

Referitor la protestul din judeţ, preşedintele SMF Arad nu a putut preciza câţi medici de familie au aderat.

----------

Actualizare 10:55 Preşedintele CNAS: "60% din medicii de familie au semnat actele adiţionale"

Peste 60% dintre medicii de familie din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru, a anunţat astăzi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Laurenţiu Mihai, potrivit Agerpres.

Laurenţiu Mihai a declarat: "CNAS îşi exprimă în continuare toată disponibilitatea. Am prelungit programul. Peste 60% dintre contractele de la nivelul ţării sunt semnate în acest moment. Sunt destui (n.r. - medici de familie) care au fost plecaţi şi doresc să semneze acum. Căutăm căi legale (...). Pe de altă parte, având în vedere că ultimele zile de anul trecut cât încă erau în contract au fost liberi - în sensul acesta căutăm o soluţie legală ca să le permitem să semneze şi astăzi. Sunt judeţe care mă sună să mă întrebe - oamenii s-au adunat, îi las să semneze. Vreau să fiu sigur că sunt în interiorul legii şi nu în afară. Pentru că legal prelungirea se poate semna în timpul valabilităţii contractului anterior".

Întrebat dacă are în vedere întâlniri cu reprezentanţii medicilor de familie, şeful CNAS a spus că o astfel de întrevedere a fost programată încă de anul trecut.

Acesta a precizat: "Cu siguranţă. Era programată încă de anul trecut o întâlnire în săptămâna începând cu 15 parcă, pentru a găsi soluţii punctuale tehnice pentru partea de SIUI".

-----------

Medicii de familie din ţară nu renunţă la decizia de a protesta faţă de subfinanţarea asistenţei medicale şi birocraţia din sistemul medical, astfel că, începând de astăzi, nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, anunţă preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, potrivit News.ro.

Rodica Tănăsescu a afirmat: «Din păcate, nu avem motive să renunţăm protest. Vom continua să consultăm oamenii pro bono, cei mai mulţi dintre noi, însă ceilalţi vor încasa consultaţiile. Nu vom mai da trimiteri şi reţete compensate, asta este obligaţia Casei de Asigurări. Nu ştim cât vom continua acest protest, pentru că nu depinde de noi. Deciziile sunt mai sus. Noi am încercat, am fost la discuţii la Ministerul Sănătăţii, dar totul a rămas la nivel de "se va...", dar nu se ştie când. Vă daţi seama că nu ne-am dorit să se ajungă aici, dar altă soluţie nu avem. Într-adevăr, cei mai afectaţi sunt pacienţii, dar sunt afectaţi prin ceea ce se întâmplă în sistemul medical în general, nu doar prin protestul nostru».

Câteva sute de medici de familie, dar şi pacienţi au protestat în 15 noiembrie în Piaţa Victoriei, faţă de subfinanţarea asistenţei medicale primare şi faţă de "imposibilitatea de practică optimă a medicinii de familie", avertizând că "sistemul va intra în colaps şi va lăsa milioane de pacienţi fără îngrijirea medicală la care au dreptul în calitate de plătitori de taxe şi impozite". Acţiunea de protest a fost organizată de "Coaliţia Solidari pentru Sănătate", constituită la sfârşitul lunii octombrie şi din care fac parte nouă asociaţii ale medicilor şi pacienţilor, între care Societatea Naţională de Medicina Familiei, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Salvaţi Copiii.

Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie spun că nu s-a finalizat niciuna dintre problemele pentru care medicii de familie protestează de mai bine de o lună, conform News.ro.

Reprezentanţii celor două organizaţii ale medicilor de familie afirmă: "Debirocratizarea este doar un deziderat, nimic din ce s-a propus pentru ca pacienţilor să le fie mai uşor în sistem nu este nici măcar încă la nivel de proiect. Finanţarea asistenţei medicale primare a fost tratată cu mărunţişuri, suma alocată prin suplimentarea bugetului fiind nesemnificativă faţă de nevoile reale ale cabinetelor pentru ca pacienţii să poată beneficia de servicii medicale de calitate. Dreptul la vacanţă al medicilor de familie continuă să fie doar o promisiune, nefiind găsită o soluţie. Suplimentarea fondurilor pentru buna funcţionare a centrelor de permanentă este încă doar o promisiune".

Ei spun că în ultima perioadă medicii au fost intimidaţi şi ameninţaţi de către casele judeţene de asigurări de sănătate, pentru a asigura depunerea unor "cereri fără valoare, neprevăzute în contract şi pentru semnarea actelor adiţionale, care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fără că până acum aceste proceduri să fi fost clamate ca ilegale".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Waw! pe medicii de familie treuie sa-i plangem? in conditiile in care majoritatea au cabinete private, la care te trimit "sa continui investigatile/tratamentul?  

    Sa fim seriosi , majoritatea sunt niste LUCANI, mai mari sau mai mici.

    Caracatita functioneaza aproape perfect. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb