Gheorghe Flutur, vicepreşedinte al PD-L şi preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, şi Dan Cârlan, preşedintele PD-L Iaşi, au anunţat, într-o conferinţă de presă, că PD-L a rupt protocolul local cu PSD, semnat în urmă cu o lună.
În plus, democrat-liberalii ieşeni au anunţat că îl vor sprijini pe social-democratul Constantin Simirad în proiectele pe care le va avea la Consiliul Judeţean Iaşi, iar Simirad va face parte din conducerea staff-ului de campanie al PD-L pe toată Moldova.
Gheorghe Flutur a explicat: "Am avut o întâlnire cu domnii Simirad, Oprea şi Cârlan (n.r. preşedintele Organizaţiei Municipale şi, respectiv, Judeţene a PD-L Iaşi). Am luat act şi am salutat anunţul făcut de domnul Simirad. Domnul Simirad a anunţat că îl sprijină necondiţionat pe domnul Băsescu. Domnia sa va veni să coordonăm campania pe toată Moldova, iar la nivelul filialelor PD-L campania va fi coordonată de preşedinţii de filială". În urmă cu 36 de zile, liderii ieşeni ai PSD şi PD-L au stabilit un protocol de colaborare pe tema proiectelor Iaşiului, care ar fi trebuit să-şi facă efectele până în 2012, "indiferent de situaţia politică de la Centru".
Aceste înţelegeri, însă, s-au dovedit mai firave decât strategiile de la Centru şi abilităţile politice ale lui Simirad, care se declarase de la bun început împotriva protocolului respectiv. Ca urmare a ruperii pactului de colaborare dintre PD-L şi PSD, majoritatea politică se va schimba atât la nivelul Consiliului Judeţean, cât şi la cel al Consiliul Local Municipal Iaşi.
Dan Cârlan a declarat:"În ultima vreme au fost atacuri din partea PSD cu care nu putem fi de acord. N-a fost greu să constatăm că PSD se situează în afara parteneriatului. Asocierea PSD - PD-L nu este oportun să fie continuată. Liderii locali ne-au cerut să optăm între susţinerea pentru Traian Băsescu şi a proiectelor locale. Am decis să îl susţinem pe Traian Băsescu, iar proiectele Iaşiului le vom susţine în jurul lui Constantin Simirad. Sunt sigur că domnia sa va şti să-şi formeze o majoritate în CJ. Are întreg sprijinul PD-L".
În acest context, pentru a obţine majorităţi confortabile în Consiliul Judeţean şi în Consiliul Local Municipal Iaşi, Simirad trebuie să refacă la Iaşi Alianţa DA, alături de PNL. De altfel, şeful administraţiei judeţene ieşene a şi anunţat că intenţionează să se sprijine pe liberali.
• PD-L Iaşi s-a întărit şi cu un deputat liberal
În plus, democrat-liberalii ieşeni s-au întărit şi cu un parlamentar, după ce deputatul ieşean Cristina Dobre a demisionat din PNL şi s-a înscris în PD-L.
Drept "recompensă", Dobre a obţinut şi funcţiile de vicepreşedinte al PD-L Iaşi, coordonator al campaniei lui Traian Băsescu în Colegiul 11 "CUG", colegiu în care a candidat la alegerile parlamentare, precum şi, alături de Iulian Şerban, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, de coordonator al Departamentului Sănătate al PD-L Iaşi.
Cristina Dobre a declarat: "În noiembrie 2008 câştigător a fost PD-L. Votul a fost unul politic, nu unul uninominal şi, de aceea, PD-L a câştigat colegiul. Am ales PD-L pentru că este un partid de centru-dreapta şi aici mă regăsesc. Vreau să reîntorc colegiul partidului şi vreau ca peste patru ani să obţin un nou mandat. Nu am avut nicio dis-cuţie cu domnul Fenechiu (n.r. preşedintele PNL Iaşi). Nu am trădat în niciun fel partidul şi asta se va vedea".
Ea a fost aleasă deputat în Colegiul 11 "CUG", obţinând doar 1.952 de voturi, adică 13,54% din numărul total de voturi exprimate în colegiu.
Dobre fusese depăşită de către democrat-liberalul Constantin Neagu, care a obţinut de aproape trei ori mai multe voturi, şi de social-democratul Cătălin Ivan, care a primit de două ori mai multe voturi.
Algoritmul repartizării mandatelor, însă, a fost favorabil Cristinei Dobre, care a obţinut postul de deputat.
Luaţi prin surprindere de dezertarea Cristinei Dobre, liberalii ieşeni au emis un comunicat de presă în care susţin că plecarea acesteia din partid nu este decât o "ieşire la cumpărături" a preşedintelui Traian Băsescu.