MEDIUL POLITIC IEŞEAN A EXPLODAT:  Social-democratul Simirad va coordona în Moldova campania preşedintelui Băsescu

DORU MOCANU, IAŞI
Ziarul BURSA #Politică / 14 septembrie 2009

Gheorghe Flutur, vicepreşedinte al PD-L şi preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, şi Dan Cârlan, preşedintele PD-L Iaşi, au anunţat, într-o conferinţă de presă, că PD-L a rupt protocolul local cu PSD, semnat în urmă cu o lună.

În plus, democrat-liberalii ieşeni au anunţat că îl vor sprijini pe social-democratul Constantin Simirad în proiectele pe care le va avea la Consiliul Judeţean Iaşi, iar Simirad va face parte din conducerea staff-ului de campanie al PD-L pe toată Moldova.

Gheorghe Flutur a explicat: "Am avut o întâlnire cu domnii Simirad, Oprea şi Cârlan (n.r. preşedintele Organizaţiei Municipale şi, respectiv, Judeţene a PD-L Iaşi). Am luat act şi am salutat anunţul făcut de domnul Simirad. Domnul Simirad a anunţat că îl sprijină necondiţionat pe domnul Băsescu. Domnia sa va veni să coordonăm campania pe toată Moldova, iar la nivelul filialelor PD-L campania va fi coordonată de preşedinţii de filială". În urmă cu 36 de zile, liderii ieşeni ai PSD şi PD-L au stabilit un protocol de colaborare pe tema proiectelor Iaşiului, care ar fi trebuit să-şi facă efectele până în 2012, "indiferent de situaţia politică de la Centru".

Aceste înţelegeri, însă, s-au dovedit mai firave decât strategiile de la Centru şi abilităţile politice ale lui Simirad, care se declarase de la bun început împotriva protocolului respectiv. Ca urmare a ruperii pactului de colaborare dintre PD-L şi PSD, majoritatea politică se va schimba atât la nivelul Consiliului Judeţean, cât şi la cel al Consiliul Local Municipal Iaşi.

Dan Cârlan a declarat:"În ultima vreme au fost atacuri din partea PSD cu care nu putem fi de acord. N-a fost greu să constatăm că PSD se situează în afara parteneriatului. Asocierea PSD - PD-L nu este oportun să fie continuată. Liderii locali ne-au cerut să optăm între susţinerea pentru Traian Băsescu şi a proiectelor locale. Am decis să îl susţinem pe Traian Băsescu, iar proiectele Iaşiului le vom susţine în jurul lui Constantin Simirad. Sunt sigur că domnia sa va şti să-şi formeze o majoritate în CJ. Are întreg sprijinul PD-L".

În acest context, pentru a obţine majorităţi confortabile în Consiliul Judeţean şi în Consiliul Local Municipal Iaşi, Simirad trebuie să refacă la Iaşi Alianţa DA, alături de PNL. De altfel, şeful administraţiei judeţene ieşene a şi anunţat că intenţionează să se sprijine pe liberali.

PD-L Iaşi s-a întărit şi cu un deputat liberal

În plus, democrat-liberalii ieşeni s-au întărit şi cu un parlamentar, după ce deputatul ieşean Cristina Dobre a demisionat din PNL şi s-a înscris în PD-L.

Drept "recompensă", Dobre a obţinut şi funcţiile de vicepreşedinte al PD-L Iaşi, coordonator al campaniei lui Traian Băsescu în Colegiul 11 "CUG", colegiu în care a candidat la alegerile parlamentare, precum şi, alături de Iulian Şerban, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, de coordonator al Departamentului Sănătate al PD-L Iaşi.

Cristina Dobre a declarat: "În noiembrie 2008 câştigător a fost PD-L. Votul a fost unul politic, nu unul uninominal şi, de aceea, PD-L a câştigat colegiul. Am ales PD-L pentru că este un partid de centru-dreapta şi aici mă regăsesc. Vreau să reîntorc colegiul partidului şi vreau ca peste patru ani să obţin un nou mandat. Nu am avut nicio dis-cuţie cu domnul Fenechiu (n.r. preşedintele PNL Iaşi). Nu am trădat în niciun fel partidul şi asta se va vedea".

Ea a fost aleasă deputat în Colegiul 11 "CUG", obţinând doar 1.952 de voturi, adică 13,54% din numărul total de voturi exprimate în colegiu.

Dobre fusese depăşită de către democrat-liberalul Constantin Neagu, care a obţinut de aproape trei ori mai multe voturi, şi de social-democratul Cătălin Ivan, care a primit de două ori mai multe voturi.

Algoritmul repartizării mandatelor, însă, a fost favorabil Cristinei Dobre, care a obţinut postul de deputat.

Luaţi prin surprindere de dezertarea Cristinei Dobre, liberalii ieşeni au emis un comunicat de presă în care susţin că plecarea acesteia din partid nu este decât o "ieşire la cumpărături" a preşedintelui Traian Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb