Sumele absorbite prin programul de finanţare ISPA vor depăşi, în 2008, nivelul de 350 de milioane de euro, urmând ca în 2009 să fie accesate circa 500 de milioane de euro, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a treia reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru Fondul de Coeziune, de la Poiana Braşov, informează un comunicat al MEF. Prezent la reuniune, şeful Unităţii România din cadrul Direcţiei Generale pentru Politică Regională a Comisiei Europene, Anastasios Bougas, a îndemnat beneficiarii proiectelor ISPA să dea dovadă de un management de contract mai riguros, precum şi de o mai bună planificare a previziunilor de plată aferente proiectelor. Pe parcursul a două zile de discuţii, au fost adoptate mai multe măsuri menite să simplifice procedurile şi astfel să accelereze ritmul în care sunt înaintate Comisiei cererile de plată. De asemenea, a fost analizat stadiul de implementare a celor 65 măsuri ISPA angajate de România (41 în sectorul de mediu, 20 în sectorul de transporturi, şi cele patru măsuri de asistenţă tehnică orizontale). Astfel, la sfârşitul lunii septembrie a fost finalizat cel de al doilea proiect finanţat prin ISPA - staţia de epurare a apelor uzate, industriale şi menajere, din Satu Mare, în valoare de aproximativ 37 de milioane de euro, şi urmează să fie finalizate încă cinci proiecte din sectorul de mediu.
România beneficiază, în perioada 2000 - 2010, de 2,7 miliarde de euro, din care 75% reprezintă asistenţă nerambursabilă acordată prin programul de finanţare ISPA. Reprezentantul MEF, Eugen Teodorovici, a condus lucrările celei de-a treia reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru Fondul de Coeziune (proiecte Ex-ISPA) de la Poiana Braşov, desfăşurată în perioada 2-3 octombrie.
La reuniune au mai participat reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai direcţiilor de specialitate din Ministerul Economiei şi Finanţelor (Autoritatea de Plată, Direcţia Generală Trezorerie şi Datorie Publică), ai autorităţilor de implementare ISPA (Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului), ai Agenţiilor de Implementare ISPA (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Compania Naţională de Căi Ferate Române, Agenţia de Implementare Dunăre), precum şi reprezentanţii beneficiarilor finali ai proiectelor (Consilii Judeţene, Consilii Locale, Regii Autonome şi societăţi comerciale).
Următoarea reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Fondul de Coeziune (proiecte Ex-ISPA) va avea loc în luna mai 2009.