Meleşcanu: "România ar trebui să dezvolte relaţii fireşti cu Rusia"

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2014

Meleşcanu: "România ar trebui să dezvolte relaţii fireşti cu Rusia"

România trebuie să aibă o politică externă coerentă în relaţia cu Rusia, a declarat, ieri, la Baia Mare, Teodor Meleşcanu, candidat independent la Preşedinţia României.

Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Noi avem nevoie să stabilim un cadru foarte clar al relaţiilor noastre cu Rusia. Până la urmă, este unul dintre vecinii noştri, care se apropie tot mai mult de frontierele noastre din nou, o relaţie care să fie bazată pe atitudini de respect reciproc, de asigurarea interesului reciproc, pe acţiuni pragmatice, mai ales în domeniul economic, şi care să nu fie influenţate de criterii de natură politică".

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe a mai susţinut că este o deosebire fundamentală între politica externă a Rusiei şi politica externă a României, precizând că politica externă a Rusiei este de durată, care se bazează pe o istorie care are în vizor obiective strategice şi care sunt urmărite pas cu pas prin acţiunile de ordin tactic. Domnul Meleşcanu consideră: "În România nu avem această viziune strategică a politicii externe după aderarea la NATO şi UE. Practic, România nu are obiective strategice. Ajung în poziţii de politică externă oameni care n-au nimic de a face cu acest lucru, nici cunoştinţele şi nici responsabilitatea de înţelege că ceea ce spun afectează interesele României. Nu poţi să-ţi permiţi la o cafea să exprimi tot felul de idei, iar din momentul când eşti oficial şi nici tu nu ştii cum ai ajuns, dar eşti oficial, lumea ia în serios orice declaraţie ce duce la contrareacţie. Aceasta este, după părerea mea, principala problemă".

Domnia sa consideră că ţările din Europa Estică sunt vulnerabile îndeosebi din cauza dependenţei lor de sursele de energie furnizate din Federaţia Rusă. Ungaria şi alte ţări din Europa de Est depind într-o mare măsură, dacă nu în totalitate, de livrările de gaz şi energie din Federaţia Rusă. Una dintre caracteristicile războaielor hibride care se poartă astăzi şi în Ucraina este că se intervine şi prin factori economici de presiune, prin formaţiuni politice extremiste, instituţii bancare, dar şi prin presă, mai spune Teodor Meleşcanu.

"Război mai mare de dezinformare decât cel din Ucraina, dacă iei şi citeşti comunicatele de presă ruseşti şi cele ucrainene, eu nu am văzut să existe până acum", a conchis domnia sa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce ne facem cu candidatul asta? Nu este rusofob. Acuza Ucraina de dezinformare. Priveste la Rusia cu calm si cu acceptarea legitimitatii obiectivelor nationale ale Rusiei in politica ei externa. Critica opiniile de bautor de bere ale lui Basescu exprimate in spatiul public.

    Nu stiu daca este bine, dle Melescanu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb