MEMORANDUM SEMNAT CU CHINEZII Gerea: "Unităţile 3 şi 4 vor consolida statutul României de pol energetic regional"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 noiembrie 2015

Gerea: "Unităţile 3 şi 4 vor consolida statutul României de pol energetic regional"

Partea chineză va deţine cel puţin 51% din proiect, în timp ce ţara noastră va avea o deţinere de minimum 30%

Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea ulterioară a Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost semnat ieri, la sediul Ministerului Energiei, de către părţile implicate în proiect, respectiv Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation.

Parafarea înţelegerii asupra proiectului va asigura un surplus de energie care va contribui la consolidarea statutului ţării noastre de pol energetic regional, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, precizând: "Suntem, practic, în momentul în care se pune cărămida, baza viitoarei construcţii care va fi această realizare deosebită pentru energia românească şi care va asigura pentru România un surplus semnificativ de energie, care va contribui din plin la consolidarea statutului României ca un pol energetic regional, va asigura realizarea şi păstrarea mixului energetic deosebit de echilibrat, aşa cum este în prezent, şi va asigura ceea este extrem de important: independenţa energetică a României".

Totodată, ministrul a subliniat că acest proiect ar putea contribui semnificativ la creşterea economică a ţării şi că industria noastră poate să contribuie cu până la 40% din valoarea acestui proiect. Andrei Gerea consideră că demararea lucrărilor de construcţie la Unităţile 3 şi 4 ar putea avea loc peste doi ani.

La rândul său, Daniela Lulache, directorul general Nuclearelectrica, a spus că semnarea acestui Memorandum de Înţelegere reprezintă pasul concret în stabilirea coordonatelor majore ale dezvoltării proiectului, respectiv acordul investitorilor, actul constitutiv al noii companii de proiect, structurarea finanţării şi contractarea serviciilor de inginerie, construcţie şi procurare.

"Proiectul Unităţilor 3 şi 4 va răspunde pe termen lung necesităţilor de sistem energetic coroborate cu ţintele politicii de decarbonizare, asigurând securitate în aprovizionare, contribuţia la un mix energetic echilibrat, stabilitate şi accesibilitatea preţului la consumatorul final", a spus doamna Lulache, conform unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

În plus, şeful Nuclearelectrica apreciază că dezvoltarea acestui proiect înseamnă, pentru companie, venituri din valorificarea activelor existente, din servicii de operare şi mentenanţă şi furnizare de combustibil nuclear.

"Aşadar, proiectul înseamnă un câştig dublu: atât pentru statul român şi sistemul energetic, cât şi pentru creşterea şi dezvoltarea companiei. La acestea se adaugă şi dezvoltarea industriei nucleare româneşti prin implicare în dezvoltarea proiectului, crearea a mii de locuri de muncă şi a unui climat economic şi tehnologic atractiv pentru investitori", a adăugat Daniela Lulache.

SN Nuclearelectrica SA şi China General Nuclear Power Corporation, investitorul selectat, au intrat în ultima fază a procedurii de selecţie, lansată în luna august 2014, urmând să iniţieze procesul de negociere a Acordului Investitorilor şi a Actului Constitutiv ale noii companii de proiect.

Noua companie de proiect va fi una de tip "joint-venture", în care China General Nuclear Power Corporation va deţine cel puţin 51% din capitalul social, iar ţara noastră va avea o deţinere de minimum 30%.

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 presupune o investiţie de circa 6 miliarde de euro, prin construcţia a încă două reactoare pe amplasamentul CNE Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh şi o durată de viaţă de 30 de ani, cu posibilitatea de extindere cu încă 25 de ani.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. adica cele 2 reactoare au o capitalizare bursiera mai mica de 500 milioane de euro, capitalul social este superior celui propriu si voi doriti sa investiti 6 miliarde. Bineinteles probabil ca pentru foarte putine persoane este cunoscut faptul ca pentru decontaminarea terenului cheltuielile necesare nu sunt in seama SNN, deci inca o usurare a investitiei. Cu toate acestea capitalizarea actualei firme nu trece de 500 milioane.

    1. Ba voi jmecherii astia, ce tot invartiti hartii si suciti cifre pe excel ati intrat vreodata intr-o uzina ??? Aaaa, nu puteti sa va murdariti de colb pantofii negri si camasile voastre perfecte... Voi stiti cu se mananca o unitate nucleara de fapt si ce inseamna CANDU ?... Ce dracu ati tot facut din 1989 incoace, Imbecilul de Ceausescu, asa cretin cum era, a ascultat de unii mai destepti si a construit centrala asta, e adevarat , cu intarziere, dar A FACUT-O , ba !

      Despre fabrica de apa grea de la Turnu Severin stiti ceva, in afara de faptul ca batjocoriti muncitorii de acolo , ca falimentul e aproape si ca va doare-n cot ca trebuie sa importam combustibil... Dar de procesul de fabricare a tecilor de zirconiu stiti ceva, voi brokerii lu' peste, ?

    1. a cui o fi aceasta fufa (de lulache vorbesc!) care este numita numai in functii de peste 100.000 euro/luna? 2. tot tariceanu ii pune "frana" ? 3. CSAT-ul o fi implicat cu fo 'viza ceva in acest "tun"?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb